Witam, jako że niedługo planuję zakup 32" telewizora prosiłbym o pomoc w wyborze, myślałem że będzie to stosunkowo proste, niestety ogrom dostępnych modeli mnie przerósł 
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 2,85 x 3,20 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,6 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1, 2, do 3 max
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? przeważnie na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? lewostronne
7.Jaki masz obecnie telewizor ? stary 21" GoldStar
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? LED, hdmi min.2, ethernet, dvb-t, chociaż te 100Hz, dlna, cyfrowe wyjście optyczne, USB.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? chwilowo analogowa kablówka, dvb-t, PC po HMDI.
10.Jakie urządzenia ? głównie PC
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4 do 10
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? jest mi to raczej obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? TV - ogólnotematyczne, częściej gry i filmy PC po HDMI
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ze względu na rodzaj pracy, w wolnych chwilach, ciężko określić w %
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 32"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? sztuczne poprawianie obrazu, mało użyteczne funkcje za które się płaci, brak płynności
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~1650 PLN
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi posiadać
Nie znam się na telewizorach, dlatego na podpunkty dotyczące funkcji proszę brać poprawkę, często będę korzystał z PC podpiętego do telewizora dlatego zależy mi na rzeczywistej częstotliwości odświeżania, co do innych funkcji zdaję się na Wasze doświadczenie, ew jakieś propozycje co do funkcji, zainteresowały mnie dwa modele, mianowicie Samsung UE32ES5500, i Panasonic TX-L32E5, nie wiem czy trafny wybór ale posiadają pozytywne oceny, niestety Panasonic nie potrafił mi odpowiedzieć czy m różni się E5, od E5E, no i jak się później doczytałem owy Panasonic obsługuje odświeżanie rzędu 60Hz, co jest dla mnie stanowczo za mało.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 2,85 x 3,20 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,6 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1, 2, do 3 max
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? przeważnie na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? lewostronne
7.Jaki masz obecnie telewizor ? stary 21" GoldStar
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? LED, hdmi min.2, ethernet, dvb-t, chociaż te 100Hz, dlna, cyfrowe wyjście optyczne, USB.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? chwilowo analogowa kablówka, dvb-t, PC po HMDI.
10.Jakie urządzenia ? głównie PC
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4 do 10
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? jest mi to raczej obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? TV - ogólnotematyczne, częściej gry i filmy PC po HDMI
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ze względu na rodzaj pracy, w wolnych chwilach, ciężko określić w %
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 32"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? sztuczne poprawianie obrazu, mało użyteczne funkcje za które się płaci, brak płynności
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~1650 PLN
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi posiadać
Nie znam się na telewizorach, dlatego na podpunkty dotyczące funkcji proszę brać poprawkę, często będę korzystał z PC podpiętego do telewizora dlatego zależy mi na rzeczywistej częstotliwości odświeżania, co do innych funkcji zdaję się na Wasze doświadczenie, ew jakieś propozycje co do funkcji, zainteresowały mnie dwa modele, mianowicie Samsung UE32ES5500, i Panasonic TX-L32E5, nie wiem czy trafny wybór ale posiadają pozytywne oceny, niestety Panasonic nie potrafił mi odpowiedzieć czy m różni się E5, od E5E, no i jak się później doczytałem owy Panasonic obsługuje odświeżanie rzędu 60Hz, co jest dla mnie stanowczo za mało.