pomoc w doborze amplitunera i kolumn

MiG85

New member
Witam,

Chciałbym poprosić o pomoc, ponieważ pragnę zamienić moje stare "kino domowe" (jest to 12-13 letni Panasonic nie pamiętam modelu, bo aktualnie po remoncie pokoju leży w piwnicy) na coś nowszego, lepszego, bardziej profesjonalnego. Przeglądam fora, sklepy itp i mam coraz większy mętlik dlatego postanowiłem napisać tutaj.

Pokój w nieregularnym kształcie ( prostokąt z wnęką gdzie stoi stół) około 22m2. Odległość kanapy od TV i od kolumn, które mają być z tylu to około 4 metry. Sprzęt będzie używany do oglądania filmów i słuchania muzyki w podziale 50/50. Problemy to mało miejsca na kolumny podłogowe i dość ograniczone miejsce na amplituner (docelowo ma stać amplituner oraz coś do odtwarzania płyt) - w sensie tv wisi na ścianie, a od jego dolnej krawędzi do szafki pod nim jest około 15cm. Na kolumny podłogowe mam z każdej strony tylko około 30cm.

Z racji tych ograniczeń zacząłem się zastanawiać nad rezygnacją z kolumn podłogowych i znalezienie czegoś co może wisieć na ścianie zarówno z przodu jak i z tyłu oraz na znalezieniu niskiego amplitunera.

Budżet hmmm wg mojej żony to pewnie max 1000 :) ale myślę, że uda mi się znaleźć coś sensownego w granicach 4500.

Początkowo chciałem amplituner Denon, jednak coraz bardziej zastanawiam się nad Pioneer głównie ze wględu na to, że znalazłem taki zestaw na Alle:

Pioneer vsxs520dw + Pioneerdp180 + Harman-Kardon-hkts16 - koszt to koło 4500

Przepraszam nie mogę wkleić linka

Pasuje mi on ze względu na niski amplituner, na który będę mógł ustawić odtwarzacz oraz głośniki, które są dość małe.

Czy możecie powiedzieć czy taki zestaw to coś w miarę dobrego czy iść w jakąś inną stronę? A może ktoś mi poleci coś co dość dobrze grało (nie jestem audiofilem, ale lubię posłuchać muzyki i obejrzeć film z dobrym dźwiękiem), a nie będzie zajmowało dużo miejsca, którego mam dość mało.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Ataszek

Active member
Bez reklam
Idź może w dobry soundbar jeśli tak mało miejsca.
Ja nie podpowiem jaki (nie moja bajka) ale koledzy coś na pewno doradzą.

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Przy tym pomieszczeniu soundbar JBL BAR 5.1, bezprzewodowy subwoofer i tylne. Mocny bas w tym pomieszczeniu rozwinie skrzydła. Podpytaj blackninja o ceny.

MiG85

New member
Nie za bardzo przypadają mi do gustu Soundbary. Wolałbym klasycznie amplituner plus kolumny/głośniki. A jeśli udałoby mi się zmieścić jakieś kolumny podłogowe, które zmieszczą się w moje 30cm wnęki i do tego dać amplituner i zrobić na razie zestaw 2.0 albo 2.1 z subwooferem, a kiedys dokupić do tego głośnik centralny i ewentualnie satelity? Może wtedy znajdę coś ciekawego? Przeglądałem więcej kolumn podłogowych niż wcześniej i niektóre mieszczą się w tych 30 cm. Problem stanowi ograniczone miejsce na amplituner.

MusiC

Member
Sorry ale Wy ze sprzedaży soundbarów prowizje macie...? Co post to czytam kup soundbar itp. Przez pół roku miałem N950 Samsung-a czyli raczej topowy sprzęt w tej klasie i co?sprzedałem bo do muzyki nie nadawał się w ogóle , nie wspominając o technicznych problemach z tym sprzętem.
MiG85 chce 50% do filmów i 50% do muzyki , więc kolego odpuść sobie soundbar bo faktycznie nic nie zastąpi pełnego zestawu, o czym ja mam nadzieję przekonam się w piątek bo dostawa mojego wybranego zestawu na ten dzień jest przewidziana, jeśli okaże się że głośniki Teufel+amplituner Onkyo to porażka , nie będę wstydził się o tym napisać na naszym forum.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
MusiC posłuchaj Harman Citation BAR+SUB+SURR, dotychczas byłem tego samego zdania co Ty.

MiG85 pojawiło się kilka fajnych amplitunerów stereo, CA, Marantz, Denon, Onkyo, Yamaha. Niektóre z HDMI. Do tego fajne fronty np. Monitor Audio Monitor 300 i masz fajny zestaw.

MiG85

New member
Hej

Citation to troszkę droga sprawa jak na razie :)

Jeśli chodzi o to co piszesz, to myślałem już o dobrym amplitunerze i zestawie kolumn 2.0. Kiedyś zawsze można rozbudować zestaw o kolejne etapy (sub, satelity, centralny itp.) Jedyny problem to, że tv wisi nad szafką i miejsca mam tylko około 16cm. Nie każdy ampli mi tam wchodzi. Myślałem o Denon AVR-X2400H i kolumnach DALI Zensor 7 - cały zestaw wyniósłby mnie około 4800. Tylko właśnie ten Denon nie wchodzi.

Jest jeszcze opcja ustawienia amplitunera z boku (będę budował coś w rodzaju biurka i mogę tam wygospodarować ile trzeba miejsca) To chyba nie będzie przeszkadzało, że ampli nie będzie w centrum ?

Chyba, że znajdę jakiś amplituner, który jest niższy, ale dość mocny. Wpadł mi też w oko Pioneer VSX-534 lub VSX-534D - ma on właśnie około 15cm wysokości czyli by przypasował. Szkoda tylko, że nie ma WiFi

MiG85

New member
Znalazłem kilka zestawów z tym ampli Pioneer, który mieści się pod tv. Dajcie znać czy coś z tego jest w ogóle warto rozważyć. Znalazłem polecane wcześniej Monitor Audio Monitor 300, ale niestety głośnik centralny jest za wysoki i niestety ta sama sytuacja z głośnikami KLIPSCH R-620F + R-100SW - centralny za wysoki :/

Bo centralny z tego co się orientuje powinien być mniej więcej na wysokości kolumn podłogowych (głośnika średnio-tonowego) więc ustawienie go na podłodze raczej odpada - czy się mylę ?

1. https://allegro.pl/oferta/pioneer-vsx-534d-yamaha-ns-f51-ns-sw300-8228124747
2. https://allegro.pl/oferta/pioneer-vsx-534d-yamaha-ns-f51-ns-sw200-8228124806
3. https://allegro.pl/oferta/pioneer-vsx-534d-harman-kardon-hkts30wq-8228149653

Z tych Yamahy na pewno centralny wejdzie tam gdzie ma stać. 1 i 2 różni się z tego co widzę mocą Suba. A z tych HK to nie wiem czy warto na to patrzeć? Może ktoś używa albo słyszał i coś podpowie

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dlatego pytamy czy sprzęt ma być do muzyki u do kina, czy odwrotnie .
Napisz proszę do Blackninja on Ci pomoże.

MiG85

New member
Napisałem w pierwszym poście. 50/50, może nawet trochę więcej muzyki niż filmów.
Miotam się trochę, bo nie wiem czy iść w amplituner z 2 lepszymi kolumnami, czy może w amplituner i zestaw 5.1 (wiadomo, że tutaj kolumny będą już słabsze bo budżet ograniczony) czy może w coś całkiem kompaktowego tak jak np. ten HK z ostatniego linka.

W pierwszym wyborze martwi mnie jakość dźwięku przy oglądaniu filmów. Bo pewnie przy muzyce mino braku Suba będzie dobrze skoro 2 frontowe kolumny będą dobrej jakości.

W drugim wyborze martwi mnie, że ten zestaw 5.1 nie będzie dobrej jakości w budżecie, którym dysponuje. Jednak pewnie do oglądania filmów będzie spisywał się lepiej niż wersja 2.0.

W trzeciej opcji martwi mnie to, że wydam około 4000 - 5000, a nie będę miał efektu wow po przesiadce z mojego kilkunastoletniego kompaktowego zestawu kina Panasonic

W którą stronę iść?

Ostatnia edycja:

DarkMag

New member
A jaki problem zdjąć TV i przekotwić wieszak pod niego o te 2-3cm?
Ewentualnie Marantz ma slimy, ale wtedy centralnego i tak nie zmieścisz.
Zensory bym sobie odpuścił. Kiedyś bardzo chwalone i mi także się podobały, a nawet chciałem je kupić. Ale są hmmm... "nudne" ; ) i centralny jest raczej średni. Przy 4000-5000 to bym kupił stereo ewentualnie z ampli kd pod późniejszą rozbudowę. Po 12-letnim plastiku na pewno odczujesz różnicę. Kilkanaście lat temu przyniosłem do domu wyrwane za 600zł Onkyo 506 z kolumnami maudio i ojciec takiego plastika wymienił na Denona z Zensorami :)

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Podpytaj blackninja, przecież nawet Klipsch ma kilka modeli głośnika centralnego, zapewne zdarzy się i niski. Harmana Citation 5.1 posłuchaj nawet jak nie masz zamiaru kupować, na mnie robi ogromne wrażenie.

MiG85

New member
A jaki problem zdjąć TV i przekotwić wieszak pod niego o te 2-3cm?

Teoretycznie problemu nie ma, bierzesz wiertarkę i już, ale u mnie to nie takie proste, ponieważ TV wisi pomiędzy meblami, które również wiszą. W tej chwili jest na idealnej wysokości i jest mniej więcej równy odstęp od góry i dołu. Dodatkowo nie chcę go wieszać wyżej, ponieważ im jest wyżej tym bardziej ginie mi efekt ambilight.

Ogólnie to chyba się wybiorę do jakiegoś salonu w Bydgoszczy i zobaczę namacalnie co jest i może dokonam jakiegoś odsłuchu żebym w ogóle wiedział co w trawie piszczy. Jak na tą chwilę to im wiem więcej to wiem mniej co zrobić :)

MiG85

New member
OK, chyba podjąłem decyzję i na początek rozpocznę w tym budżecie, który posiadam od zestawu Amplituner + 2 kolumny podłogowe. Z racji ograniczeń miejscowych zestaw będzie pewnie rozbudowany za jakiś czas (rok, dwa, trzy) o subwoofer albo może wcale jeśli będzie odpowiednio grało. Z satelit oraz głośnika centralnego (brak miejsca) raczej zrezygnuje chociaż może kiedyś mi jeszcze się przestawi klepka i coś pokombinuje.

Teraz mam prośbę, wybrałem kilka modeli amplitunerów zarówno 2.1 jak i modeli na więcej kanałów. Wyszukałem także klika modeli kolumn. Cel - Amplituner dość mocny i na pewno z wi fi i wysokość max około 15cm (z wysokością największy problem) w przedziale cenowym do ok 2500PLN. Kolumny do około 3000PLN za parę. Będą stały zależnie od ich wymiaru głębokości około 5-10cm od ściany z tyłu i dość blisko ściany i szafki po bokach. Słyszałem, że dobrze aby w takim ustawieniu wylot był z przodu kolumny.

Amplitunery:

1. Onkyo TX-8270 - 2.1 cena około 2400
2. Pioneer SXN-30AE - 2.1 cena około 2000
3. Denon AVRX1400H, 1500H, 1600H 7.2(nie do konca wiem czym się różnią oprócz ceny) od 1700 do 2500
4. Denon AVRS-650H - 5.2 cena około 2100
5. Sony STRDN1080 - 7.2 cena około 2850

Kolumny:

Dali Zensor 7 - 1440
Jamo S809 - ok 1150
Melodika BL40MK3 - 1300
Polk Audio TSX330T -1250
Triangle Plasir Kari - 1700
Indiana Nota 550x - 1000
Indiana Diva 660 - 1500
Monito Audio Monitor 300 - 1500

Oczywiście proszę o ewentualne informacje na co z tego sprzętu w ogóle nie marnować czasu. Będę próbował metodą eliminacji korzystając z Waszego doświadczenia skrócić listę do 2-3 modeli i wykonać kilka odsłuchów gdzieś w Bydgoszczy i wtedy mam nadzieję zdecydować.

Z góry dziękuje za porady

Ostatnia edycja:
Do góry