Połączenie wzmacniacza z tv, dekoderem i konsolą

Deffer

New member
Witam,

W najbliższym czasie stanę się posiadaczem kolumn oraz wzmacniacza NAD C 316BEE. Chciałbym te elementy połączyć z moim TV (LG plazma), konsolą Xbox 360 i dekoderem nc+ (mediaBOX+) tak aby jakość dźwięku była najlepsza. Czytałem tutaj na forum o połączeniach optycznych, DAC, ale widziałem, że zdania na ten temat są podzielone a ja nadal nie wiem co wybrać.

Z góry dzięki!

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak jeszcze nie kupiłeś c316, to pomyśl nad c326. Jak dla mnie zauważalnie lepiej zagrał, chociaż c316 jest ladniejszy i jakby wykonany z ciemniejszego plastiku. Połączenia cyfrowe ze wzmacniaczem odpadają, bo nie ma takowych wejść ( wewnętrznego DAC). Pozostaje podłączenie po analogu lub jak ktoś chce kupno zewnętrznego DAC. Na pewno zewnętrzny DAC w większy/mniejszy sposób poprawi tą jakość dźwięku, ale najpierw podłącz po analogu i przekonaj się czy warto inwestować w DAC. Dość dobry przetwornik C/A też potrafi kosztować dobrze ponad 1k. A jakiego playerka będziesz używał? Jeżeli to będzie odtwarzacz CD, to pod sam TV czy konsolę możesz kupić jakiś tani DAC za parę stówek lub tylko spiąć analogowo. Natomiast, jeżeli zamierzasz korzystać z odtwarzacza DVD/BD to już bym proponowal dozbieranie do porządniejszego DAC np. Arcam rDAC, Cambridge Audio DacMagic, Musical Fidelity V-DAC II, ADVANCE ACOUSTIC MDX600 itd.

Do góry