Polaczenie tv i laptopa aplikacja allshare

jarjar82

New member
Odświeżę temat..

Na dzień dzisiejszy jak chce mieć neta w TV i sprawnego smarta ...wybieram w opcjach sieci USTAW IP AUTOMATYCZNIE a jak chce obejrzeć coś z zasobów na laptopie, nadaje IP ręcznie i wtedy TV "widzi" katalogi z lapka, ale nie ma dostępu do internetu.

Problemem jest dynamiczne IP nadawane przez modem WiFi vectry.

Niestety wg polityki VECTRY klient nie ma dostępu do menu modemu :/

tdx

New member
Bez reklam
Mam modem vectry podpięty do routera na nim 2 PC po kablu laptop po wifi tablet, telefon i TV wszystko się z wszystkim widzi.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Wprowadzasz wszystkie dane przy wyłączonym DHCP? IP, Bramę, DNS - IP routera lub OpenDNS np. google: 8.8.8.8. W komputerze ustaw lokalizację sieci na 'Dom', przetestuj na wyłączonym firewallu, antywirusie czy będą zasoby widoczne.
Co do routera. Sprawdź, użytkownik: puste pole; hasło: admin

jarjar82

New member
Tsubasa lokalizacja sieci DOM , jasna sprawa bez tego ani rusz..reszty , wybacz, ale nie rozumie :(

co do logowania sie do ustawień modemu...nie ma takiej opcji i nie bedzie.

TDX sprawa dokupienia routera załatwia problem ale..... dzis technik z infolini powiedział bym poprosił w BOKu o bezpłatna wymian modemu na modem z wbudowanym routerem. ( o ile już takowego nie posiadam...wkurr mnie trochę i nie mogłem sie dogadać ...oskarżył mnie o nielegalne odblokowanie dostępu do sieci Wi Fi dla więcej niz 2 urządzeń ...kiedy to opcja odpłatna 5 zł od kolejnego LOL, a ja po prostu w regionalnym boku poprosiłem o zdjęcie tej debilnej blokady i już :D )

tdx

New member
Bez reklam
U mnie nie ma czegoś takiego jak ilość urządzeń. Dostajesz modem dostajesz łącze i nikogo już nic nie interesuje :)

jarjar82

New member
TDX masz Vectre ? Jeśli tak to pewnie masz jakiś pakiet, który już zawiera nieograniczony ilościowo dostęp do WiFi. Jak dla mnie to największy absurd tego dostawcy :/ po co mi WiFi z którym mogą się łączyć góra dwa urządzenia ? ( sprec. w tym samym momencie ...po resecie można sparować dwa kolejne) Na moją prośbę w regionalnym BOKu usuneli to ograniczenie...a facet na infolinii na podstawie wykupionych usług i stanu faktycznego oskarżył mnie o nielegalne grzebanie i przestawianie ustawień :( Vectra jest u nas liderem jeśli chodzi o osiedla gdzie dostarcza TV i internet.

Tsubasa

New member
Bez reklam
co do logowania sie do ustawień modemu...nie ma takiej opcji i nie bedzie.
Najprawdopodobniej jest, tylko podaj producenta i model.

dzis technik z infolini powiedział bym poprosił w BOKu o bezpłatna wymian modemu na modem z wbudowanym routerem.
Najlepiej mieć modem i swój router, a jak nie chcesz wydawać pieniędzy na router to brać od ISP router z modemem, ale Cisco.

Jakie wartości dostajesz z routera jak masz włączone DHCP w TV: IP, Bramę, DNS. Jakie wpisujesz wartości gdy wyłączasz DHCP.

jarjar82

New member
TSUBASA nie ma ! :) google są pełne ludzi którzy szukali i szukają sposobu wejścia na skrzynkę Thomson TCM 420. Dostawca blokuje taką możliwość. Sprawdzone na 1000000% :(

Tsubasa jak wrócę do domu z pracy, to odpowiem na pozostałe kwestie. (oczywiście jak będziesz miał jeszcze ochotę nad tym pogłówkować :) )

Tsubasa

New member
Bez reklam
Thomson TCM420 jest to zwykły modem bez wifi, więc nie rozumiem jak łączysz urządzenia po wifi, a jeśli łączysz kilka urządzeń przez ethernet, to musisz mieć switch, albo jedno po lan, a drugie po USB.
Jeśli jest to zwykły modem to nie potrzebujesz się do niego logować, bo nic tam ciekawego dla zwykłego użytkownika nie ma, co najwyżej parametry linii.
Wspominasz o wifi Direct, to służy do łączenia dwóch urządzeń z pominięciem routera, najczęściej wykorzystuje się to do przesyłania plików, strumieniowania multimediów.
Wymień wszystkie urządzenia sieciowe jakie masz, jak to jest podłączone, jaką adresację IP mają.

jarjar82

New member
:?:Tsubasa jak bez WiFi:?: kurde chyba nie przekręciłem nazwy modemu ...ale WiFi jest :D bez przesady aż tak zielony nie jestem. Z sieci korzystają dwa smartfony , jeden laptop, 1 tv .

Moja wina :( zadzwoniłem do domu ...zona sprawdziła model

prawidłowa nazwa thomson tcw750-4

Ostatnia edycja:
Do góry