Połączenie TV + głosniki pc

seba93rts

New member
Witam, posiadam telewizor LG 42LB650V. Pod telewizor jest podłaczony komputer przez hdmi oraz PS4. Aktualnie do telewizora podłączone mam głosniki microlab solo 6c. Głosniki podłaczyłem pod wyjscie słuchawkowe z tv, wszystko działa, jednak gdy chce korzystać z komputera i miec dziwek to musze odpalić tv. Myslałem na poczatku o puszczeniu dodatkowego kabla audio od PC do głośników, potem o kupnie drugiego zestawu tanszego do kompa, lecz teraz mi wpadł nowy pomysł. Microlaby przeniose sobie na biurko i podepne pod PC, a do TV chcialem sobie kupic zestaw 5.1 cena około 500zł.
W necie polecają Genius 5.1 SW-HF5.1 6000, cena ok, wyglad ok wszystko super. Problem jest tylko w tym, że glosniki nie posiadają wejscia audio digital ;/ Czy jeżeli podepne te glosniki pod wyjscie słuchawkowe z tv to nadal bede miał 5.1 ?
Czy istnieje jakis adapter z audio digital na 6 chinch? Czy może za tę cene kupić jakis inny zestaw głosników? Czy jednak zostawić microlaby przy TV a do komputera kupić cos tanszego?
Bardzo proszę o pomoc ;)
Pozdrawiam

Do góry