Polaczenie tunera sat z ampli przez hdmi

gryq

Member
Witam serdecznie,

uzytkuje nastepujacy sprzet:
TV: Panasonic 46py80 (2xHDMI)
Ampli: Onkyo 506 (3xHDMI in i 1xHDMI out)
DVD: Onkyo 406
Tuner Sat: IPBox 910HD

Podlaczony nastepujaco:

Ampli -> Tv przez HDMI
DVD -> Ampli przez HDMI
Tuner Sat -> Ampli przez HDMI

Wlaczajac film na DVD mam dzwiek przez ampli i obraz+dzwiek przez tv

Problem lezy w tym, iz wlaczajac jakis kanal na tunerze sat mam obraz i dzwiek na tv natomiast nie ma w ogole dzwieku przez ampli?! Pomimo tego, iz sygnal przechodzi przez ampli po zlaczu hdmi... Nie rozumiem w czym moze byc problem....

Pozdrawiam i prosze o pomoc,

GryQ

Bartos81

Member
Bez reklam
amplituner ten przpuszcza obraz i dzwiek po hdmi do telewizora, natomiast nie puszcza bezpośrednio na kolumny. ustaw w ampli audio out>OFF i podłącz dzwięk z tunera do ampli poprzez coaxial lub optical

mam nadzieje że o to chodziło jeśli nie to przepraszam :)

gryq

Member
OK, dzieki serdeczne. Tak tez zrobie. Mam mozliwosc polaczenia sprzetow poprzez zlacze optyczne.
Niemniej jednak nadal pozostaje pytanie: dlaczego nie dziala dzwiek po hdmi! :)

Pzdr
GryQ

pepe

New member
jaka znów przelotka? skoro jest dźwięk przy sygnale z DVD! może problem leży po stronie tunera SAT (jakieś ustawienia audio output).

gryq

Member
Dokladnie. Tez podejzewam tuner, ktory jest 'rozwojowy'. Dziala w oparciu o linuxa i soft do niego caly czas jest rozwijany. Mam w nim mozliwosc ustawienia rodzaju strumienia audio na PCM lub Bitstream. Niestety ani jedno ustawienie ani drugie niewiele zmienia...

Pzdr
GryQ

gryq

Member
Polaczenie tunera sat z ampli dodatkowo przez kabel optyczny przynioslo spodziewane rezultaty.
Gdyby jednak ktos mial pomysl, dlaczego sam kabel hdmi nie wystarcza w tym wypadku to bede wdzieczny za sugestie :)

Pozdrawiam
GryQ

fotokrak

New member
nie wiem jak u was, ale u mnie dla HDMI trzeba przyporządkować dwa tory sygnału, a wiec najpierw ustawiamy źródło i wyjście obrazu, HDMI, potem przechodzimy do funkcji dzięku, opcja wyjścia dźwięku do TV musi być HDMI, u mnie robi się to automatycznie ale można to zmienić.
następna sprawa, sprawdź czy to samo źródło HDMI, nie zostało przypisane do dwóch wyjść dźwięku, np czy gdzieś nie ustawiłeś że z HDMI1
Po prostu nie moze być dwóch żródeł w to samo miejsce.

Nie wiem jak jest u ciebie i czy masz takie możliwości, pisze na pdstawie mojego ampli... moze na coś wpadniesz, wyłącz o ile to mozliwe wszystkie wyjscia wejscia których nie używasz.

OLRO

New member
W niektórych dekoderach satelitarnych (np. Philips HD PVR 7201 Cyfry+), standardowy sposób podłączenia wyjść z terminalu to:
- bezpośrednio do telewizora:
> kompatybilnego z HDTV: przez HDMI,
> pozostałych TV: przez SCARTA,
- dodatkowo (tylko dźwięk) do zestawu kina domowego z dekoderem Dolby Digital wtykami typu CINCH:
> połączenie cyfrowe: przez wyjście SPDIF,
> połączenie analogowe: przez wyjścia Audio (lewy i prawy).

Jeśli dekoder ma wyjście optyczne, to można go wykorzystać do podłączenia do wzmacniacza.
W zasadzie więc kablem HDMI powinno się przenosić sygnał bezpośrednio do telewizora, chyba, że w TV jest za mało gniazd HDMI.

Do góry