Połączenie kino - dekoder - tv

Rad7

New member
Witam.
Chciałbym się Was poradzić jak poprawnie połączyć tv lg42 -- kino domowe samsung -- dekoder nbox
Aktualnie mam tak: tv - dekoder hdmi , tv kino - hdmi arc.
Filmy puszczane bezpośrednio z tv są ok, dzwięk przestrzenny działa, ale już filmy z dekodera tzn. np Polsatu już nie mają dzwięku przestrzennego. Prawdopodobnie tv poobierając dzwięk z dekodera nie przerabia go na 5:1. W kinie mam neistety tylko wyjście hdmi.

Poradzi ktoś?

piechu

Member
Bez reklam
podejrzewam, że kolega ma plastikowe KD a tam nie ma wejść HDMI. Jeśli nie, to autorze sprawdź czy Twoje kino ma wejście optyczne a dekoder ma wyjście optyczne. Jesli tak to podłącz kino i dekoder takim właśnie kablem, którym pójdzie dźwięk. najlepiej gdybyś odał dokładny model dekodera i kina.

piechu

Member
Bez reklam
pisałem o tym konkretnym kinie Samsunga w kontekście tego co napisał Wiesiek - zresztą kolega sam wspomina w pierwszym poście, że jest tylko wyjście (zresztą gdyby miało wejścia to ten post pewnie nigdy by nie powstał).

Ostatnia edycja:

Rad7

New member
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Kino niestety nie ma wejścia HDMI, ma tylko wyjście, które zarezerwowane jest przez TV. Oprócz niego ma jeszcze 3 chiche i to wszystko.
Natomiast w dekoderze nbox jest 2 wejścia audio oraz 3 YpbPr.

piechu

Member
Bez reklam
Jeżeli masz zatem w obu urządzeniach tylko analogowe wejścia/wyjścia (chociaż nie chce mi się w to wierzyć przynajmniej jeśli chodzi o KD) to nic nie zrobisz. podaj jeszcze proszę dokładne modele i kina i dekodera.

Ostatnia edycja:

Rad7

New member
KD Samsung HT-E355

Dekoder nBOX BSLA - nie wiem co więcej mogę o nim napisać

chciałem wstawić zdjęcie tylnich paneli obu urządzeń, ale nie mogę

piechu

Member
Bez reklam
po wstukaniu nbox bsla w google, na grafikach widać,że ten dekoder ma wyjście SPDIF - ale może pod tą nazwą funkcjonuje kilka modeli dekodera - nie wiem, nie znam.
Jeśli zaś chodzi o kino to faktycznie brak wejścia optycznego, zatem nic nie wyczarujesz.

Disto

New member
Bez reklam
No niestety, strasznie ułomne to kino bez optyka. Wypada zrobić jakiś "upgrade":wink:
Napisz jeszcze jaki to model LG. Może da się tam coś ustawić, lub w samym nBox'e ? W mojej Arivie jest np. taka audio opcja do wyboru: Bitstream /PCM. Bitstream przesyła dżwięk wielokanałowy.

Ostatnia edycja:
Do góry