Pojedynek Tytanów NZ9, NZ8, NZ7 vs 7000, 6000, 5000 vs LS12000

robertuss

Active member
Bez reklam
Witam. Naleciało mnie na post po kilku latach ;) Powoli zaczynają być w zasięgu co raz to bardziej zamożnych Polaków. Obstawiam że projektory Sony będą kosztować 13 tys zł jak kosztowały bardzo dobre FULL HD. Podsyłam (wizualny) test dla nie zdecydowanych.

i coś co używają w teście
https://madvrenvy.com/

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
ciekawe jak nagrywali materiał do testu bo wygląda dziwnie wyprany

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Zaorał , czy nie zaorał ?
Ale , pytanie brzmi : czy warte jest tych pieniędzy ?
Technologia cały czas się rozwija i co dzisiaj jest Wooo , jutro trąci myszką

Arek

Member
Czekamy na następcę 5000 od Sonego. Raczej już sterowaną optykę będzie miał ;)

Coś wiadomo kiedy wypuszczą, bo mam wrażenie że rynek średniej klasy projów umiera, tak jak kiedyś umarł rynek lustrzanek i optyki do nich, średnich ampli itd. Kiedyś nawet napaliłem się na tego Soniacza, ale jak wyczytałem że ludziom po 200 / 300h zaczyna on głośniej chodzić to słabo trochę świadczy o laserze....

Ja tam bym wolał ręcznie sterowaną optykę, bo cena będzie ze 3 koła niższa a mi to spoko raz na kilka lat pokręcić pokrętłem :D (nie mam potrzeby zmieniać proporcji ekranu of course)

Arek

Member
Taka ciekawostka, słuchałem na YouTube Kevisa z USA który krytykował branżę za ceny nowych projektorów, że kwoty 30 czy 50 tys. USD to przesada bo gdy zrobisz test polegający na obejrzeniu proja tańszego w jednym pomieszczeniu a potem przejdziesz do drugiego pomieszczenia to zobaczyć "trochę" lepszą różnicę w obrazie a nie wartą dopłaty 20 tys. USD.
Ale zaciekawiło mnie coś innego, mówił, że Sony Vpl-xw5000 to koszt 5 tys. USD a taki JVC NP-5 jest tańszy (!) z ceną 4 tys. A u nas, jak to w bogatej Polsce - JVC za 23500 a Sony za 18400 .

Do góry