Podłogowe, kino, denon x-1000, jakieś 25 mkw.

Comret

Member
Witam,

posiadam Denon x-1000, Boston Acoustics A26 oraz C225, czyli 3.0.

Zastosowanie to w większości TV (w tym tv muzyczna) , filmy divix, radio internetowe, youtube, sporadycznie mp3.
Takie rodzinne centrum rozrywki, do odtwarzania ze źródeł niskiej jakości.
Nie oglądam, ani nie słucham ze źródeł wysokiej jakosci jak CD, BR itp.

Do tej pory zestaw grał na 20 mkw i dawal rade na zadowalajacym poziomie.

Teraz zestaw ma grać na ok 25 mkw i pojawiła się możliwość (miejsce do ustawienia) dokupienia kolumn podłogowych (do 5.0 czy 5.1).

Potrzebuję porady jaką parę kolumn podłogowych dokupić do tego zestawu?
Mogę wydać na parę 3000 zł. Myślę że raczej nowe bo nie wiem czy potrafię sprawdzić używane.

Nie wiem czy w ciemno rozbudować o BA A250 lub A360 czy poszukać czegoś innego?

mors111

Active member
Bez reklam
szedł bym w A360 w jeśli pasuje Tobie dźwiękowo bo :

większe basy niż w a250
ta sama seria
obecne dasz na tyły
w przyszłości koniecznie sub , pomieszczenie masz spore

ampli trochę słaby , ale subem dużo nadrobisz

Comret

Member
BA A360 to była pierwsza myśl.

Wolałbym coś co da radę wysterować denon x-1000.
Do A360 to ampli kd za 4-5, a pewnie i 6k zł sie nada.

A takie...?

Q Acoustics 3050

Klipsch R—28F

Tannoy Eclipsr three

przemko77

Well-known member
Bez reklam
A takie...?

Tannoy Eclipsr three

Akurat te kolumny miałem okazję wczoraj posłuchać ,grało to z Exposure 1010 .Fajne male kolumny do niezbyt dużych pomieszczeń i spokojnego repertuaru ,nie nadają się do głośnego grania .Ogólnie dźwięk niezbyt szczegółowy, ale dość przyjemny w odbiorze

Klipch to jest przeciwieństwo tych kolumn ,są zdecydowanie bardziej dynamiczne ,mają podbite krańce pasma i taki dźwięk wielu osobom się podoba

Comret

Member
Co do Tannoya to akurat repertuar lubie dynamiczny, ale bardzo głośno już być nie musi.
Dźwięk niezbyt szczegółowy też mnie nie zachwyca, nie wyobrażam sobie cudów w tej klasie, ale jakiś średni poziom by się przydał.

Klipsh, hmm wolę grę skrajami pasma niż wybijającą się średnicę.
Może warto posłuchać tych R—28F, w testach piszą, że to model który przenosi kulturę grania z klay wyższej do bardzie dostępnej cenowo. Może okazać się, że ja właśnie mogę należeć do takich osób. Coć wydaje mi się, że BA A26 grają z moim denonem dość neutralnie.

Q Acoustics już wykreśliłem.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Skoro masz Boston Acoustic i podoba Ci się brzmienie tych kolumn to na początek warto coś posłuchać z tej stajni
Brzmienie kolumn Klipch jest dość specyficzne ,może nawet ofensywne, nie wiem czy to o taką "kulturę grania" chodzi. Dobrze aby posłuchać sobie tych głośników przed ewentualnym zakupem i raczej nie kupować ich w ciemno

GleNinja

New member
kolumny klipsh urzekają w pierwszym odsłuchu
bardzo czysta i mocna góra, dół super - pierwsze wrażenie bywa bardzo pozytywne.
to kolumny które dużo "podrasowują".
Np celin Dion - świetnie brzmi na klipshach - ja byłem i dalej jestem pod dużym wrażeniem
jest jedno ale... :)
Po dłuższym odsłuchu kolumny mogą być męczące.
Jeśli ktoś jest wrażliwy na wysokie tony - raczej radziłbym zmienić wybór na inne kolumny
jak ktoś słucha głównie rocka i podobnych dźwięków - przed zakupem - dobrze było wypozyczyc kolumny i posluchać na spokojnie.
Najlepiej cała płytę - około godzinki- jeśli po tygodniu przejdziemy taki test - to znaczy, że dźwięk klipsha nam podszedł

Comret

Member
A co z mocą X-1000?

Nie jestem melomanem, 80% to dźwięk z TV i nie bedę chciał szybko zmieniać elementów zestawu.
Tez zestaw to bardziej kino, koncerty, muzyka z kanałów muzycznych itp. Reszta to margines.

Comret

Member
x-1000 nie jest tak słaby aby nie można było do niego dobrać poprawnie grających kolumn podłogowych.

Chciałbym kupić A360 ale jeżeli mam nie być zadowolony z powodu niepełnego dźwięku to nie sa kolumny dla mnie.

Ja lubię całą moją aktualną konfigurację, niczego mi nie brakuje, chcę ją jedynie rozszerzyć bo mam możliwości lokalowe i tyle.

mors111

Active member
Bez reklam
kupuj śmiało A360 , sam mam też drugie kino domowe Panasonica SA-AX75 , niby tylko 5x80W ( przy zasilaczu 220W ) i całkiem dobrze napędza fronty z basem 20cm , owszem nie ma takiej dynamiki jak Onkyo 609 ( które też posiadam ) , ale mocy wystarczy do kina , bo sub nadrabia całą resztę

Do góry