Podłącznie Sasmunga UE46eh5300 do internetu

vertus1207

New member
Witam, kupiłem niedawno samsunga eh5300 i chciałbym go podłączyć do internet lecz za bardzo nie wiem jak. mam neostrade i zwykły modem adsl na kabel telefoniczny a w tv jest wejście rj 45. Co mogę zrobić w tym przypadku?

Tsubasa

New member
Bez reklam
Modem na usb czy livebox? Jeśli na USB to musisz wymienić sobie na router np. Netgear DGN2200. Jak możesz przeprowadzić przewód router-tv, to nie będziesz miał dodatkowych kosztów. Jeśli chciałbyś podłączyć TV bezprzewodowo i mieć możliwość odtwarzania materiałów przez DLNA, to najlepiej zakupić AP pracujący w trybie wireless ethernet bridge np. Asus RT-N10U i wgrać Tomato. Bez DLNA, to dowolny AP pracującego w opcji Client np. TP-Link TL-WR702N.

vertus1207

New member
Jest to modem z neostrady sagem fast 800. Myślałem ze mogę jakoś połączyć tv przez kabel nie mając routera, bo gdzieś ktoś tak zrobił, ale ja nie wiem jak?

vertus1207

New member
A jak mam puszkę telefoniczną na zewnątrz na ścianie a z niej wychodzi kabel telefoniczny do gniazdka w domu i z gniazdka w domu idzie kabel chyba rj11 to modemu i tyle. To może jakbym zrobił takie gniazdko tyle ze zeby wychodził kabel nie rj11 tylko rj45 do tv. Dałoby tak rade??

Tsubasa

New member
Bez reklam
A pociągnie ten tv neostrada 2 mega?
Tak
I jeszcze jedno kupując router wifi czym należy się kierować?
Masz 2 opcje. Zakupić modem + router lub router z wbudowanym modemem ADSL.
Przy 1 opcji możesz kupić modem np. SpeedStream 4100 ~80zł i dowolny router np. Netgear WNR3500L ~170zł do którego podepniesz dysk przez USB i będziesz mógł udostępnić filmy, muzykę przez DLNA do TV, pobierać pliki i dużo więcej mieć możliwości.
W 2 opcji np. Netgear DGN1000 (wifi 150Mbps); Netgear DGN2200 (wifi 300Mbps), ale USB nie umożliwia DLNA, tylko transfer plików po SMB, FTP.

Jeśli będziesz chciał udostępnić pliki przez DLNA bezprzewodowo to wybierz router z szybszym transferem po wifi i patrz wpis wyżej o AP pracującym w trybie wireless ethernet bridge.

Ostatnia edycja:

vertus1207

New member
Wystarczy mi sam internet w tv przez kabel bez tego DLNA. Czyli muszę kupić jakiś dowolny router z adsl podłączyć go z przez rj 11 z gniazdem telefonicznym a z komputerem przez kabel sieciowy i tv też przez ten kabel i powinno śmigać tak?

Tsubasa

New member
Bez reklam

Tak, wystarczy dowolny router ADSL z Anexem A jak masz neostradę. Kupując router z wifi dodatkowo będziesz mógł do niego podłączyć telefon, laptop itp. urządzenia bezprzewodowo.

Do góry