Podłączenie wzmaka i ampli do jednej pary kolumn bez pre-out..??

Borixon

Active member
Bez reklam
Witam, Panowie mam pytanie czy jezli postawilbym i podlaczyl cd + wzmak do kolumn nazwijmy to na gorne +/- a na dolne podłaczyl ampli do kina to nie bedzie żadnych problemow..?? oczywiscie uzywane byloby to lub to, nigdy razem. problem jest taki ze moge w dobrej cenie kupic wzmak a moj ampli niemposiada pre-out...

dimo

New member
To nie będzie działać. Po podłączeniu w ten sposób ampli zasili ci sekcję środnioniskotonową a wzmak wysokotonową. Jak masz podwójne wejścia w kolumnach to albo łączysz je zworką albo podłączasz w bi-wiringu/bi-ampingu.
Pozostaje ci przekładanie kabli albo router audio.

Borixon

Active member
Bez reklam
nie do konca sie rozumiemy, zworki by zostaly teraz tez mam zapiete +/- u gory i taki komplet zostal na dole wolny... wlasnie tam chcialbym wpiac wzmak i uzywaz jednego lub drugiego uzadzenia.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Powinno działać, jak tylko będzie zworka to przeleci sygnał do drugiej sekcji, a przy okazji zwrotnie wróci na drugi system audio i bach ;)
Ogólnie poroniony pomysł, nie odważyłbym się na taki manewr, ale chętnie bym u kogoś przetestował.

Borixon

Active member
Bez reklam
Powinno działać, jak tylko będzie zworka to przeleci sygnał do drugiej sekcji, a przy okazji zwrotnie wróci na drugi system audio i bach ;)
Ogólnie poroniony pomysł, nie odważyłbym się na taki manewr, ale chętnie bym u kogoś przetestował.

Pomysl na miare kieszeni :)
mowisz kolego ze z drugiej sekcji pojdzie dajmy na ampli, uzywajac w chwili obecnej wzmaka... tylko czy to jakos zaszkodzi wylaczonemu ampli lub znieksztalci/oslabi dzwiek..???
tez chcialbym bazowac na czyims doswiadczeniu ale nie znam takiego asa :)

fazer58

Member
Bez reklam
"Borixon", nic nie musisz kombinować,możesz wypróbować taki myk:)
Kolumny frontowe podłączasz do wzmacniacza,do niego analogiem CD,blu ray. Reszta kolumn zostaje przy amplitunerze,tak jak dotychczas. Oczywiście blu ray podłączony jest jednocześnie HDMI z ampli,oraz jeżeli potrzebujesz suba do CD,lub "uprzestrzenniasz" sobie dźwięk z CD,to coaxialem łączysz CD z amplitunerem. Jest tylko kwestia ustawiania głośności we wzmaku i ampli. Ale to potrwa parę minut. Ja mam Marantz PM 8003, Marantz SA 7003, Marantz SR 5003,blu ray panasonic 500. Mam Pre out,main in...a uzywam właśnie tego połączenia,bo mi dźwięk z analogu bardziej odpowiada. Czy stereo,czy 5.1 wszystko działa,żadnych opóźnień,przydźwięków. Jeżeli 5.1 to wszystko gra ampli oczywiście,tylko dwa przednie kanały wzmacniacz. Troszkę tego trzeba się nauczyć,ale to drobiazg w porównaniu ze zmianą sprzętu,czy przepinaniem kabli. U mnie działa wszystko z jednego pilota(poza panasem),ale jak testowałem,to wszystko ręcznie w parę sekund. Np. w stereo odpalałem CD i ampli,słychac wtedy tylko sub,ustawiłem sobie "mruczenie",potem odpalałem wzmak i wszystko wręcz wzorowo.

Borixon

Active member
Bez reklam
"Borixon", nic nie musisz kombinować,możesz wypróbować taki myk:)
Kolumny frontowe podłączasz do wzmacniacza,do niego analogiem CD,blu ray. Reszta kolumn zostaje przy amplitunerze,tak jak dotychczas. Oczywiście blu ray podłączony jest jednocześnie HDMI z ampli,oraz jeżeli potrzebujesz suba do CD,lub "uprzestrzenniasz" sobie dźwięk z CD,to coaxialem łączysz CD z amplitunerem. Jest tylko kwestia ustawiania głośności we wzmaku i ampli. Ale to potrwa parę minut. Ja mam Marantz PM 8003, Marantz SA 7003, Marantz SR 5003,blu ray panasonic 500. Mam Pre out,main in...a uzywam właśnie tego połączenia,bo mi dźwięk z analogu bardziej odpowiada. Czy stereo,czy 5.1 wszystko działa,żadnych opóźnień,przydźwięków. Jeżeli 5.1 to wszystko gra ampli oczywiście,tylko dwa przednie kanały wzmacniacz. Troszkę tego trzeba się nauczyć,ale to drobiazg w porównaniu ze zmianą sprzętu,czy przepinaniem kabli. U mnie działa wszystko z jednego pilota(poza panasem),ale jak testowałem,to wszystko ręcznie w parę sekund. Np. w stereo odpalałem CD i ampli,słychac wtedy tylko sub,ustawiłem sobie "mruczenie",potem odpalałem wzmak i wszystko wręcz wzorowo.
troche nie kumam, chce miec cd do wzmaka tylko do stereo, bez suba i niczego, powiedz jak mam podlaczyc wzmak do ampli zebym mogl uzywac 5,1 do tego jest chyba wlasnie pre out co..?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Rozumiem że myślisz o podłączeniu ampitunera KD od frontów pod np. dolne zaciski w kolumnach, a wzmaka spiętego z CD pod drugie zaciski w kolumnach? Dodatkowo blaszki pozostają na miejscu. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to tak nie łącz. Ja nie mam pre-out i też kiedyś myslałem o takim podłączeniu, ale czytałem że może dojść do awarii albo ampli albo wzmaka. Gdyby to było takie proste, to kto by stosował pre-out?:) Jedni pisali że łącząc w ten sposób, trzeba pamiętać żeby nie załączyć jednocześnie amplitunera i wzmaka, a inni że nawet jak nie załączymy obu na raz to i tak może coś się zjarać. Ja wolałem nie ryzykować i przepinać kable. Zobacz, że nawet w salonach jak słuchamy różnych wzmacniaczy to nikt nie wpina obu pod jedne kolumny, tylko przepinają pojedynczo klocki.

Borixon

Active member
Bez reklam
Dzieki nie chce ryzykowac. Przepinanie kabli tez mi nie leży. Nie moge rozszyfrowac kolegi FAZER58 wiesz moze co i jak? Potrafisz mi to prosto wyjaśnić?

fazer58

Member
Bez reklam
Podpinasz wzmacniacz do kolumn frontowych. Podpinasz CD do wzmacniacza. Słuchasz stereo,włączasz tylko wzmacniacz. Teraz słuchasz w 5.1. Podpinasz blu ray analogowo (chinch) do wzmacniacza(tylko przednie kolumny) i jednocześnie HDMI do amplitunera. W ustawieniach blu ray na wyjścia analogowe ustawiasz 5.1,żeby Ci nie grały kanały efektowe z przodu. Włączasz i wzmacniacz i amplituner (regulujesz głośność i w jednym i w drugim) Prościej już nie potrafię:)

Borixon

Active member
Bez reklam
Troche zabawy poza blu ray mam jeszcze dekoder i nieraz muzyka z kompa...
Komp nie problem ale dekoder..?

Ostatnia edycja:

fazer58

Member
Bez reklam
Tak się zastanawiam,czy ja przypadkiem nowej teorii nie propaguję:) Jakieś 90% słucham stereo z CD czy FLAC z blu ray,a czasami jakis film czy koncert 5.1 Wszystko zdaje się leci poprawnie,nawet test, szum z głośnikow był zgodny z tym co na ekranie. Tylko teraz zastanawiam się, czy wtedy nie miałem załączone "main in" we wzmaku. Muszę jeszcze raz wszystko dokładnie sprawdzić,ale że gra tak jak napisałem,to fakt:)))

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Poczekaj, bo może źle zrozumiałem. Odtwarzacz BD podpinasz po analogu pod wzmak stereo, do którego masz podpięte fronty, a dodatkowo kablem HDMI łączysz BD z amplitunerem i gra Ci central, sub i surroundy? To jak może Ci działać kalibracja na wszystkie kolumny, skoro w amplitunerze nie masz żadnego podłączenia na wyjściu pod wzmak (pre-out)? Jakim cudem można uzyskać szum testowy na frontach, skoro do ampli masz tylko wpięty kabel HDMI od BD, a szum załączasz w amplitunerze? Ja miałem tak kiedys podpięte DVD, ale przepinałem kable od stereo i KD. Nawet nie wiem czy z BD może jednocześnie iść sygnał po HDMI i analogu?

fazer58

Member
Bez reklam
Mam podłączone dokładnie jak piszesz i to działa.Bdp 500,jak i Marantz SA 7003 jednocześnie wypuszczają sygnał cyfrowy i analogowy,marantz oczywiście przy płytkach SACD,nie wypuszcza po cyfrze sygnału. Mam też podłączone wszystko,jak instrukcja mówi,pre out i main in. Jak pisałem,to pierwsze,to taki myk :) aby sobie pomóc w pewnych kwestiach dźwiękowych,ale to zbyt dużo opisywania,co i dlaczego... jednakże zapraszam do siebie do Białegostoku na odsłuch:)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeżeli masz pre-out i main IN, to temat nie podlega dyskusji. Mnie ciekawi to co napisałeś wczesniej. Jak podłączając BD kablem HDMI do amplitunera możemy uzyskać sygnał testowy na frontach, skoro one są podpięte pod wzmacniacz?

fazer58

Member
Bez reklam
Przecież BD podpięty jest jednocześnie analogiem ze wzmacniaczem i sygnał na fronty idzie po RCA. "krzysiek1980" ja codziennie tak słucham,nie wszystko,ale stereo prawie zawsze. A sygnał testowy miałem prawidłowy,jednak czy to był test odtwarzacza,czy test na płycie,to już nie pamiętam,dlatego napisałem,że sprawdzę. Na pewno, to nie była kalibracja audyssey,bo to, chyba by tak nie poszło. Panowie,nie bijmy piany:) to byla mała sugestia koledze "Borixon", aby sobie sprawdził.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Borixon, działac będzie, ale ryzyko zbyt duże :) Szkoda nerwów, zabawy i pieniędzy na nowy sprzet :)
Fazer, też tak miałem, masz na 100% połaczone przez main in.
Krzysiek, Fazer, kalibracja szła oczywiście normalnie, załączony również wzmak stereo.

Attachments

• Pre Out (Small.jpg
    Pre Out (Small.jpg
    148,8 KB · Wyś: 1476
Ostatnia edycja:

Borixon

Active member
Bez reklam
Masz racje, trzeba poczekac i wymienic hk na wyzszy z pre-out, myslalem avr255 chyba ze jest cos z pre-out ale 5.1 w tej cenie.

Do góry