Podłączenie wzmacniacza do dekodera NC+

dimo

New member
Trzeba wziąć pod uwagę, że przy podłączeniu dekodera do wzmacniacza kablami RCA może nastąpić lekkie rozejście się dźwięku i obrazu. Wynika to z opóźnienia działania matrycy telewizora. U mnie coś takiego jest i wiem, że nie tylko u mnie. Ja akurat z dekodera przez wzmacniacz słucham tylko radia ale przy oglądaniu telewizji to może przeszkadzać.

robiz

New member
przemko77, jakbyś przeczytał mój pierwszy post, to być wiedział co da nam połączenie optyk / DAC. Oczywistym jest , że nie da nam upsamplingu do wyższej częstotliwości, bo niby z czego i dlaczego, jasna sprawa.
Ale da nam większa funkcjonalność , czyli między innymi możliwość regulacji " opóźnienia " dźwięku, co jest dość częstym zjawiskiem.
Zresztą widzę , że nie tylko ja zauważyłem ten problem.

Odnośnie PS3, to tutaj argument dot. częstotliwości próbkowania sygnału, chyba nie ma prawa się pojawić.
robiz

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
robiz - a na dekoderze nie da się tego zrobić ?
Mam Technisata i w ustawieniach dźwięku jest synchro AV gdzie jest możliwość w ms określenia wielkości aby "obraz i dźwięk pasowały do siebie" .Podejrzewam ,że w innych dekoderach jest podobna funkcja , bowiem nie jest to nic nadzwyczajnego - chyba ,że Wam jeszcze o coś innego chodzi

Aby była jasność swoja wypowiedź odniosłem do tej konfiguracji na wzmacniaczu stereo ,jasne że grać to będzie ...ale z technicznego i ekonomicznego punktu widzenia bardzo dyskusyjna wydaje mi się taka konfiguracja

robiz

New member
przemko77, z tego co wiem , to pytanie było o dekoder N, i tam nie ma takiej opcji. Możliwe , że tak jak piszesz, w " normalnych " tunerach jest więcej opcji do ustawiania i tutaj mój argument nie zadziała .

A przy okazji, jak widzę proste pytanie o podłączenie dwóch kabli przerodziło się w 4 strony dyskusji.

robiz

babeo

New member
Ten FiiO D3 w swojej cenie i kategorii raczej nie ma konkurencji i właśnie idealnie nadaje się do łączenie cyfrowego dźwięku z TV z analogowym wzmacniaczem stereo.
jednak proponuję wyjść optykiem z TV na DAC i z niego na wzmacniacz stereo. Oczywiście wcześniej dekoder kablem hdmi do TV.

Mam pytanie, czy takie połączenie na pewno zadziała. Dziś w sklpei otrzymałem odpowiedź, że jeżeli film nadawany będzie z dźwiękiem wielokanałowym, to DAC nic nie przepuści. Żeby działało sygnał z optyka musi wychodzić stereofoniczny. Czy to prawda?

dimo

New member
DAC nie przepuści sygnału wielokanałowego - będzie po prostu szum. Trzeba na wyjściu cyfrowym dekodera ustawić dekodowanie dźwięku do stereo o ile jest taka opcja w dekoderze. W dekoderze który ja mam to działa.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
A nie lepiej odrazu podlaczyc RCA z dekodera NC+ do wzmacniacza? Po co sie bawic w optyki i DAC ? Ja tam podlaczylem dla sprawdzenia i jakosc jest ok.

babeo

New member
Ja się tylko podłączyłem pod temat by nie zakładać nowego. Ja nie mam nc+. Dekoder ma tylko hdmi i optyka.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Krzysztof nie w każdym dekoderze jest taka możliwość .Sygnał musi się pojawić równocześnie na obu wyjściach (scart ,HDMI ) np.w dekoderach ADB 2850/2849 aktywne jest tylko jedno (albo scart ,albo HDMI )

Jeżeli byłby dostępny sygnał na scarcie to jest proste do zrobienia wystarczy scart adapter

Whiplash

New member
Bez reklam
Kupic DAC FIIO w takim razie i po klopocie. Ja takiego uzywam w polaczeniu laptop - wzmacniacz i sobie chwale, jakosc jest b.dobra

kaziu106

Member
Powoli kończę kompletować sprzęt są już głośniki, wzmak, tuner, kabelki..brakuje tylko suba i blu-raya...tak czy siak dzisiaj przyjechał do mnie Dac Fiio D3. Na szybko: porównanie połączenia bezpośredniego dekodera nc+ kablami rca ( kabel Wireworld Luna 6 ) ze wzmacniaczem Denon PMA 710 vs. połączenie dekodera poprzez optyk ( kabel m-ki Lindy...modelu dokładnie nie pamiętam ) idalej kablami Luna 6... wg. mnie lepszy efekt był poprzez połączenie bezpośrednie dekodera analogiem ze wzmakiem tj. zagrało to głośniej i z większa dynamiką i szczegółowością. Następnie podpiąłem DVD starszy model LG poprzez coaxial ( kabel m-ki Audioquest ) z dac-iem Fiio D3, a dalej kablami rca Wireworld Luna 6 do wzmacniacza i tu efekt był naprawdę dobry. Wiem, że nie powinno się porównywać materiału z płyty CD ( puściłem na LG płytę Stinga ) ale wg. mojej subiektywnej opinii połączenie Fiio D3 ze wzmakiem poprzez coaxial bije na głowę połączenie daca Fiio D3 ze wzmakiem poprzez optyk. Nie wiem jak z droższymi dacami typu np. Arcam rDac, ale podłączenie dekodera ( turbodekoder n-ki ) poprzez daca D3 daje gorszy efekt niż połączenie wzmaka z dekoderem bezpośrednio analogiem. Nie wiem jaki będzie efekt przy nowych dekoderach typu mediabox ale tam już jesteśmy tylko skazani na daca jeśli chodzi o podłączenie mediaboxa do wzmacniacza stereo, który posiada tylko wejścia analogowe.

babeo

New member
Jaki to dekoder, ma SCART? Pałacz SCART - 2xRCA do wzmaka.

To już zrobiłem.
Teraz pozostaje kwestia filmów z aparatu, które mam jako pliki mp4 na dysku zewnętrznym. Podłączam je do TV przez USB (nie mam blu, a dvd nie przepuści tej rozdzielczości). Chcę wyciągnąć dźwięk z TV. Dlatego pomyślałem o optyk -> FiiO D3 -> wzmacniacz.
Pojawiał się jednak kwestia, że FiiO D3 nie przepuści sygnału wielokanałowego (kiedyś pewnie kupię blu). Funkcję ę obsługuje ponoć FiiO D7.

przyjechał do mnie Dac Fiio D3. Na szybko: porównanie połączenia bezpośredniego dekodera nc+ kablami rca

Czy D3 przepuścił Ci sygnał wielokanałowy?

kaziu106

Member
Hmmm nie wiem. Po prostu podpiąłem daca za pomocą optyka do dekodera nc+ i grało ;-) Fakt słuchałem na programach muzycznych i być może miało to jakieś znaczenie i nie był to dźwiek wielokanałowy. Ale na papierach dołączonych do daca z tego co pamiętam jest chyba uwaga, że nie obsługuje dolby.

I

irek6311

Guest
Ten DAC tylko stereo puszcza < prosty konwerter > zamienia tylko cyfrowy sygnał na analogowy (stereo) .

bartfine

Member
Chciałbym odświeżyć temat,mam Nc+ i w tym dekoderze jest tylko hdmi i optyk,teraz mam podłączenie hdmi do tv i z tv rca do wzmacniacza ale wyczuwam dużo słabszy dźwięk z dekodera niż wcześniej jak szlo po ampli wiec proszę o pomoc w wyborze najtaniej jak się da jakiegoś daca co by pomogło

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W ogóle jest sens takiej inwestycji ? . .Nawet kanały muzyczne mają słabe parametry - znacie jakiś żeby było 320kb/s

Z podpisu widzę że masz wzmacniacz stereo ,podłączyć DAC oczywiście można jeżeli już bardzo się upierasz można pomyśleć o jakimś lepszym urządzeniu pokroju Cambridge Audio ,Arcam wtedy można nim podłączyć także odtwarzacz BD szczególnie jeżeli na nim słuchasz płyt CD
Moje zdanie jest takie ,że większy jest sens (ekonomiczny i techniczny) używając DAC pod odtwarzacz BD niż pod tuner satelitarny

bartfine

Member
ok,ale ja po zmianie na nada odczułem oczywiście duży plus w stereo i naprawdę bardzo dużą poprawę ale dźwięk z platformy mi się pogorszył bo tv juz bardzo źle obrabia dźwięk wiec kombinuje jak by tu to poprawić bo ewidentnie brakuje mi dynamiki przy filmach itd... to że gorsza jakość z sat. to wiem ale też wiem ze było lepiej

przemko77

Well-known member
Bez reklam
NAD to są dobre klocki ,może ich wygląd nie powala na kolana ,ale dźwięk jest jak najbardziej prawidłowy

Na pewno dokonałeś dobrego wyboru ,bo do kolumn które masz NAD lub Cambridge Audio to były najlepsze propozycje

Wracając do tego DAC'a ,ktoś z tego forum używał kupionego na tym słynnym portalu aukcyjnym (mniej niż 150 zł ) jeżeli się nie mylę to FiiO ogólnie chwalił dźwięk tego przetwornika ,zrobiony jest na kości Wolfsona ,192khz/24 bit .Myślę że do tunera satelitarnego będzie dobry

Do góry