Podłączenie TV do WIEŻY niecodziennym sposobem.

zwierzyczek

New member
Mam dosyć nowoczesną plazmę LG, która niestety nie posiada analogowych wyjść audio, ani wejścia na jacka. Wieża ma wejście aux w postaci 2 chinchów. Teraz pytanie: Czy jeżeli podłączę wieżę do tv kablem chinch-eurozłącze, to czy dzwięk pójdzie wieżą, jeżeli telewizję mam podłączoną kablem antenowym, a eurozłącze w tv obsługuje av1?

sirmike1

New member
Mam dosyć nowoczesną plazmę LG, która niestety nie posiada analogowych wyjść audio, ani wejścia na jacka. Wieża ma wejście aux w postaci 2 chinchów. Teraz pytanie: Czy jeżeli podłączę wieżę do tv kablem chinch-eurozłącze, to czy dzwięk pójdzie wieżą, jeżeli telewizję mam podłączoną kablem antenowym, a eurozłącze w tv obsługuje av1?

Najłatwiej sprawdzić, podpiąć do Lg kabel, który z jednej strony ma wtyk eurozłącza (i to wpinasz do LG) a do wieży drugi koniec kabla zakończony dwoma chinchami. Może być tak, że Twój tv bez konieczność przełączenia źródła podaje ciągle na eurozłącze sygnał audio.
Jak jakiś czas temu po sprowadzeniu się do nowego mieszkania miałem dekoder dvb-t, monitor komputerowy i właśnie wieżę z AUX - podłączyłem do dekodera eurozłącze a do wieży pod AUX 2 chinche i miałem dźwięk na wieży. Wiem, że to trochę inna sytuacja ale pokazuje, że często na wyjściu eurozłącza jest ciągle podawany tor audio. Warto spróbować.

Do góry