Podłączenie TV do wejścia Phono

Incubus

New member
Mam amplituner Denon DRA-275RD. Słuchając radia lub płyt CD ustawiam głośność na ok. 25% max mocy wyjść. i jest dla mnie ok. Kupiłem Telewizor Toshiba z wyjściem audio L+P+Sub. Podłączyłem telewizor L+P do amplitunera do wejścia Tape-1 i jest bardzo cicho. Muszę ustawiać na 50-60% by było dostatecznie głośno. Zauważyłem że podłączając do wejścia Phono jest ok. Głośność ustawiam na 15-20% oraz uzyskuje bardzo głębokie basy jakbym miał subwoofer. Mam tylko pytanie . Czy takie podłączenie ( wejście phono było zarezerwowane dla gramofonu) jest bezpieczne dla telewizora i wzmacniacza ?

KaDet

New member
Ogólnie mówiąc to ja bym nie zalecał korzystania z rozwiązania o którym piszesz. Przy takim podłączeniu faktycznie uzyskasz wyższy poziom dźwięku ale to tylko dlatego, że, wejście PHONO ma zupełnie inną charakterystykę prądową od klasycznego wejścia AUX. Ta różnica powoduje, że podłączenie źródła sygnału innego, niż z gramofonu może i najprawdopodobniej będzie skutkować przesterowaniem wzmacniacza, co w konsekwencji słychać jako charczenie w głośnikach. Musisz też się pilnować, żeby przez przypadek nie pogłośnić zbytnio sprzętu bo wg mnie mogło by to doprowadzić do uszkodzenia m.in. głośników.

Do góry