podłączenie subwoofera do yamahy htr 5930

ab4rth

New member
Witam, od jakiegoś czasu mam zestaw kina domowego Yamahy, z amlitunerem htr 5930, i zapragnęłem dokupić subwofer. Wybrałem dla siebie model M-audio sub-8, tylko teraz nie wiem jak go podłączyć. We wzmacniaczu jest jedno wyjście na subwofer (wygląda jak jedno gniazdo chinch) a w subie są normalnie dwa takie wyjścia. Czy będę w stanie to podłączyć za pomocą jakiejś przejściówki?? Czy może to jedno wyjście we wzmacniaczu to wyjście tzw coaxial czyli wyjście cyfrowe i przelotki nic nie dadzą?? Podpowie mi ktoś??
z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Piotrek

jery--

New member
Bez reklam
Tak to jest COAXIAL i takim kalem to połącz do jednego z wejść w subie.
Są też specjalne rozwidlone COAXIALE do suba ale chyba nie ma różnicy jak podepniesz taki zwykły.

Pozdrawiam

ab4rth

New member
hmm

tylko z tego co wiem to coaxial jest wyjściem cyfrowym, a chinche (rca) to jest zwykłe stereo, i to jest właśnie moja obawa, żeby nie kupić sobie kolejnego zbędnego "mebelka" do pokoju

jery--

New member
Bez reklam
Też mam ampli Yamahy i w subie też są dwa wejścia tak jak u Ciebie.
Mam to połączone takim rozdwojonym coaxialem. Namówili mnie na to w sklepie i przepłaciłem za ten kabel. Potem przeczytałem (może nawet na tym forum) że mógł być zwykły coaxial (tańszy !). Nie pamiętam tylko czy należy go podpiąć pod białe czy czerwone wejście w subie.
Jak dalej nie jesteś pewien to najlepiej zapytaj w jakimś sklepie ze sprzętem. Może tam gdzie kupowałeś ?

Pozdrawiam

Do góry