podłączenie sprzętu

marcys1988

New member
witam serdecznie,

posiadam sprzęt denon avr 1311 + blu ray i potrzebuję to wszystko ze sobą podłączyć tak aby to grało tzn aby był w jednym momencie głos przez amplituner i obraz na TV :)
czytam, wszyscy posługują się profesjonalnymi słowami a ja nic nie rozumiem.

mam kilka kabli :D 2 x hdmi , 1 x chyba optyczny no i ten trzy kolorowy "component"

hdmi podłączyłem TV z DVD, optyczny TV z Amplitunerem a ten trzy kolorowy jak bym nie podłączał to nic nie daje i tak nie ma dźwięku z amplitunera...
jak podłącze blu ray hdmi z ampli a ampli hdmi z tv to nie mam obrazu i wszelkie kombinacje na nic.

proszę o pomoc taj jak dla prawdziwego Lajka :)

dzięki

quasimodek

Member
Bez reklam
Podłącz:
- Blu do ampli przez HDMI do wejścia BD
- TV do ampli przez optyka
- TV do ampli przez HDMI do wyjścia monitor out / TV
Następnie włączając film z Blu musisz przełączyć ampli na takie źródło do jakiego wpiąłeś blu (BD), będziesz miał obraz na TV i dźwięk na kolumnach z ampli.
Jeżeli chcesz mieć głos z TV na kolumnach z ampli to przełączasz na źródło TV/CD i voila.

quasimodek

Member
Bez reklam
Jakby autor podał więcej szczegółów tj. model TV to byłoby wiadomo co i jak.
A tak to trzeba iść standardową ścieżką :)
Nie masz wogóle obrazu z ampli na TV? Jak włączysz setup to nic się nie wyświetla? Może uwalone gniazdo HDMI w ampli?

marcys1988

New member
heh dobre pytanie czy ja mam w TV ARC ;) wiem tyle, że ten optyczny był wcześniej podłączony ( przez specjalistę ) i działało wszystko a teraz to albo mogę sobie posłuchać albo popatrzeć w obraz bez dźwięku :D
co wybrać ?! ;)

quasimodek

Member
Bez reklam
Poszukałem i znalazłem - 1311 nie obsługuje ARC więc zostaje optyk albo RCA
Odpowiedz jeszcze czy masz wogóle obraz z ampli na TV, menu się wyświetla?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Denon 1311 ani samsung arc nie maja wiec to mamy juz za soba.
Ty masz BD i DVD? DVD juz nie uzywaj.
Zostaje jak napisal quasimodek w poscie nr2
Pozdrawiam
EDIT; widze, ze quasimodek szybciej pisze :)

quasimodek

Member
Bez reklam
Jeżeli nie wyświetla się obraz to musi być problem z HDMI.
Sprawdzałeś na obu wejściach w TV przekładając kabel?
Jeżeli nadal nie ma obrazu to podłącz komponentem ampli z TV (gniazda monitor out Y/Pb/Pr) i daj info czy jest obraz. Dźwięk wtedy po optyku lub kablem RCA (chinch) z TV do ampli gniazda audio in.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam a mam pytanko do Was napisał kolega żeby polaczyc optykiem amplituner z tv i jak się chce mieć glos z tv poprzez amplituner to przelacza się odpowiednio na ampie tv/cd i mamy glos.... ok a co jesli mamy takie ustawienie jak wyżej a dodatkowo mamy odtwarzacz cd i podlaczamy go do wejścia dzekowego cd/dvd i wtedy jak chcemy sluchac cd to wlaczamy ten sam klawisz na amplitunerze tv/cd i on rozpoznaje czy słuchamy cd czy chcemy sluchac dzwieku z tv poprzez wlasnie amplituner oglladajac jakiś film z tv? czy np. nie lepiej jest zamiast optyka z tv do amplitunera puscic np. kolksjalnym z dekodera do amplitunera kabel i wlaczyc wtedy przycisk cbl/sat i wtedy ogaldajac film z tv rowniez mamy dźwięk z amplitunera.... bo rozumiem ze jeśli byśmy chcieli kablem optycznym puscic dźwięk z dekodera cyfrowego bo tylko takowe wyjście by było w dekoderze to do amplitunera nie da rady wtedy podlaczyc gdyż w amplitunerach w większości nie ma wejścia optycznego dla cbl/sat tylko jest takie wejście dla kolaksjalnego kabla//// czy cos myle koledzy ? Przykladowo amplituner 5010 ma wej optyczne game 1 , tv/cd i jedno puste nie przypisane .... tylko nie piszcie ze można poprzez arc ja nie mowie teraz o arc tylko chce np. puscic dźwięk z dekodera cyfrowego przez kabel optyczny ( bo powiedzmy tylko takowe jest wyj, audio cyfrowe w dekoderze) do amplitunera żeby miec glos z amplitunera ogladajac cos na z dekoderze....
lolek

Do góry