Podłączenie PC z TV przez HDMI 15m + 1m + 1m

lgolebio

New member
Witam
Muszę podłączyć komputer PC z telewizorem plazmowym philipsa przez kabel HDMI. Kabel hdmi o długości 15 m będzie poprowadzony w ścianie (zatynkowany) i podłączony z obu stron z puszką podtynkową HDMI. Do jednej puszki będzie doprowadzony kabel HDMI 1m łączący z komputerem. Do drugiej puszki kabel HDMI 1m łączący z TV.

Rozważam kupno wzmacniacza HDMI firmy digitus, pytanie tylko gdzie właściwie go umieścić ? Przed puszką łączącą komputer, czy za puszką łączącą TV. I wogóle czy taki wzmacniacz to dobry wybór.

Plan mieszkania -> dl.dropboxusercontent.com/u/7157357/plan.pdf

finger

Member
Najwęższym gardłem będą puszki HDMI i dlatego możliwe że będzie potrzebny wzmacniacz.
Ale sprawdź czy zagra bez niego.

Ja mam 10m + 2m bez puszek i wzmacniaczy (PC->AV->TV) - jest git.

Na twoim miejscu wybrałbym opcję 20m kabla bez żadnych przystanków po drodze. Kabel możesz puścić w peszelu.

sapsa

New member
digitus jak najbardziej (ten z pokrętłem) mi pomógł.
wzmacniacz o dziwo instaluje się na końcu , przed TV (chociaż tv ma też wzmacniacz).
jak dla mnie albo za puszką przed tv, albo w samej puszcze.
Opcja z kablem bez puszki odpada. zahaczysz, pociągniesz, zegniesz (od zwisającego kabla) i 200zł za lutowanie końcówki jak widział.

lgolebio

New member
Puszki muszą być, nie ma innej możliwości. Bardziej obawiam się, o przerwy w obrazie, standard hdmi przewiduje max 15m, później tylko wzmacniacz, ale 15 + 1 chyba dużej różnicy nie zrobi, mam nadzieję.

Co do kabli to chcę kupić PROLINKA, wszystkie trzy.

sapsa

New member
Puszki muszą być, nie ma innej możliwości. Bardziej obawiam się, o przerwy w obrazie, standard hdmi przewiduje max 15m, później tylko wzmacniacz, ale 15 + 1 chyba dużej różnicy nie zrobi, mam nadzieję.

Co do kabli to chcę kupić PROLINKA, wszystkie trzy.

osobiscie mam 3 odcinki 10m + 3 kable 1 m :)

faktycznie duże problemy ale standar ma więcej niż 15m. nie mniej. ja mam wzmacniacz digitusa i energy, digitus miażdzy!

polecam

finger

Member
Jeśli szukasz oszczędności to możesz kupić najtańszy kabel spełniający żądany standard (1.4a,b,etc) i sprawdzić.
Ja nie spotkałem się jeszcze z takim który by nie działał, nawet 15m, ale zależy od podłączanego sprzętu i ogólnie można poczytać na forum że różnie bywa z tymi kablami ;)

bagiennik

New member
Bez reklam
15m HDMI, dwa gniazdka i jakiś lewy Digitus ? Ja stawiam że to nie zadziała ;>

PO co te puszki i kombinacje ? Sam kabel wyjdzie pare razy taniej i prędzej zadziała.

Ciekawi mnie też jak będzie to sterowane przez trzy ściany i odegłość 15m :O

lgolebio

New member
Dlaczego twierdzisz, żę digitus jest lewy ? I jakie ma to dla Ciebie znaczenie czy sterowanie będzie czy nie będzie wygodne. Po prostu nie ma takiej możliwości przeniesienia komputera do pokoju gdzie stoi TV.

bagiennik

New member
Bez reklam
Bo miałem do czynienia z paroma urządzeniami Digitus i żadne nie działało.
Dla mnie wygoda sterowania to PODSTAWA, nie wyobrażam sobie że ktoś mógłby biegać od kompa do ekranu przez trzy pokoje ;D Koszt realizacji tego dziwacznego pomysłu jest zbliżony do zbudowania prostego HTPC do telewizora...

Do góry