Podłączenie kablem hdmi component

liberart

New member
Witam, jaka będzie utrata na jakości obrazu i dźwięku po podłączeniu kablem hdmi component.

Czy ktoś stosuje takie rozwiązanie i jak się sprawdza? (np.:kino domowe component - tv hdmi)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie ma kbla HDMI Component. To dwa osobne różne kable. HDMI to najlepsze rozwiązanie (do kina), przenosi obraz i dźwięk.
Component to tylko obraz, mimo iż bez utraty jakosci, czyli HD obejrzysz, ale audio musisz podłaczyc wtedy w inny sposób.
Napisz co konkretnie z czym chcesz polaczyc oraz jakie to dokładnie modele.

liberart

New member
Jest taki kabel :), dlatego chciałem się czegoś o nim dowiedzieć.

allegro.pl/kabel-hdmi-na-5-rca-chinche-component-oryginalny-i3513137964.html

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Kolego, to jest na 99% przeróbka montowana w przysłowiowym garażu u Pana Józka, spójrz na grubość kabli RCA, wykonanie. Ja w ogole zastanawiam się czy to ma prawo działać? Nie wrózę nic dobrego za te cenę, szczególnie na Allegro, gdzie ostatnio jest wysyp podobnych, niedziałających konstrukcji.

Nie kombinuj, unikaj takich połaczeń, z analoga stereo (bo tylko taki jest w tym kablu) nie sprawisz tym tworem by polecialo DTS MA, nic takim kablem nie polepszysz , co najwyżej pogorszysz. Podeslij urządzenia jakie chcesz podłaczyc.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Niezły oplot :):):) To dopiero voodoo
treść wygląda jak tłumaczenia boot'a :)

Wysokiej jakości kabel z filtrem ferytowym do przesyłki sygnału cyfrowego ver.1.4
Pozłacana złącza

liberart

New member
Dekoder uhd 88 z tv UE50F6500SS.
Dekoder nie jest dziełem techniki ma hdmi ale coś jest nie tak z przesyłanym dźwiękiem. Co jakiś czas słychać zaniki-przerwy. Na połączeniu analogowym tego nie ma. Jednak obraz analogowy odpada, dźwięk analogowy jeszcze ujdzie.
Zaznaczę, dekoder był wymieniany, na drugim jest to samo, dekoder był sprawdzany na innych tv - jest to samo słyszalne w przekazie dźwięku po hdmi.
Pytanie jak go podłączyć żeby obraz był hd, dźwięk analogowy. Ma co prawda wyjście spdif ale dźwięk chcę mieć bezpośrednio podłączony do tv.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
To może cos jest nie tak z gniazdem HDMI w telewizorze? Jakos sobie nie wyobrażam takiej sytuacji ze cos zanika.

Ale zrob inaczej. Wypuść obraz przez HDMI do TV, ale dźwięk poprzez S/PDIF lub jeśli koniecznie chcesz to po analogu. Odpowiednie opcje powinne być w ustawieniach dźwięku w dekoderze

PeteShadow

New member
Bez reklam
Jeśli są przerwy to na bank problem leży po stronie jakości sygnału przychodzącego do dekodera. Swoją drogą ten sprzedający na Alledrogo to prawdziwa skarbnica ciekawych przejściówek :D

Do góry