Podłączenie głośników - jakie kable?

adib

New member
Witam,

Mam może głupie pytanie ale nie znam się na tym i wole zapytać fachowców. Wykańczam mieszkanie i planuję położyć podłogę pod którą jednakowoż chciałbym schować kabel audio dla przyszłego podłączenia kina domowego (tylne głośniki). Nie wiem niestety jakie kino kupię ale chciałbym aby kabel był już puszczony w podłodze aby uniknąć kłopotu z podłączeniem tylnych głośników po ukończeniu remontu. I teraz moje pytanie - czy jest jakiś jeden standard (rodzaj) kabli które moge położyć aby nie martwić się tym przy kupnie kina domowego? (na głośniki planuje ok 3-4 tyś zł). A jeśli jest taki rodzaj kabli to jakich producentów (modele) polecacie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ps. Długość jednego kabla to będzie ok 7 m.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
3-4 tys na system 5.1? Spokojnie wystarczą zwykle miedziane 2,5 mm2 do 10 zł/m. Jesli chcesz cos lepszego, to bardzo dobrze sprawdzaja sie pod zabudowe WireWorld Luna.

adib

New member
3-4 tys na system 5.1? Spokojnie wystarczą zwykle miedziane 2,5 mm2 do 10 zł/m. Jesli chcesz cos lepszego, to bardzo dobrze sprawdzaja sie pod zabudowe WireWorld Luna.

No dobrze ale czy on ma mieć jakieś końcówki? Czy sama kabel a końcówki sobie można dorobić bez utraty jakości?

Czy to mają być takie wtyki jak w Wireworld Luna? (nie wiem jak się one fachowo nazywają
Czy to jest uniwersalne podłączenie, tzn każde głośniki tym podepnę (albo przynajmniej 90% modeli)? :)

Czy może lepiej kabel optyczny? Czy ich nie używa?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
zwykłe miedziane do 10pln-nie zgodzę się bo za 2pln to faktycznie zwykły miedziany,a za 10pln miedz OFC
To chyba oczywiste, nie łap za słówka ;)
No dobrze ale czy on ma mieć jakieś końcówki?
To zależy od Ciebie, zaopatrując się w markowy kabel możesz kupić go od razu z wtykami bananowymi (penie o taki Ci chodzi) lub na metry. Banany sa wygodne przy częstym rozłączaniu i lączeniu i estetyczniej wyglądają, ponad to chronią przed rozwarstwieniem żyłek kabla, ale nie jest to konieczność.
Czy sama kabel a końcówki sobie można dorobić bez utraty jakości?
Niektórzy twierdza, że im więcej połączeń tym gorzej, ale nie przesadzajmy, nie jest to raczej do wyłapania.
Czy to jest uniwersalne podłączenie, tzn każde głośniki tym podepnę (albo przynajmniej 90% modeli?
Tak, jednak zdarzają się sporadycznie sprzęty, które nie przyjmują bananów, ale bardzo rzadko.
Czy może lepiej kabel optyczny? Czy ich nie używa?
Nie, kabel optyczny słuzy do czego innego

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Pod podłogę najlepiej wybrać kable o bardzo płaskim profilu tzw wstęgowe ,można też kable ukryć w listwach przypodłogowych

adib

New member
Dzwoniłem do autoryzowanego dystrybutora Luny i powiedzieli mi żebym kupił sobie "słabsze" kable charda na tył bo i tak nie usłyszę różnicy. (na przód polecili lepsze) Ok 13 zł za metr. Opcja -oni zarabiają jakoś firmowo albo ja sam albo w sklepie. Co myślicie? Brać?

Do góry