Podłączenie dźwięku do Onkyo 838

t0mekk

Member
Witam,

Od jakiegoś czasu korzystam z nowego tv LG 86" 4K HDR. I o Hdr teraz właśnie się rozbija.

Posiadam ampli onkyo 838, który nie przesyła obrazu z HDR. Planuję zakup nowej konsoli (xbox one x). Chciałbym wykorzystać jej możliwości i pytanie - czy muszę wymienić ampli, czy można xboxa podłączyć bezpośrednio poprzez HDMI 2.0a do TV, a do ampli puścić jedynie dźwięk? Jeśli tak, to jakim kablem i w jaki sposób?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

t0mekk

Member
Przesyłam w załaczeniu - mysle ze najlepszym odnosnikiem jest tuner nc+ :)

Attachments

• 20171104_200647.jpg
    20171104_200647.jpg
    330,7 KB · Wyś: 49
  • 20171104_200634.jpg
    20171104_200634.jpg
    445,2 KB · Wyś: 48

t0mekk

Member
Doczytałem właśnie, że optykiem nie pójdzie dzwiek dts hd ma... a to juz niestety znowu nie do przyjecia - widzi ktos inne rozwiazanie problemu?

werf

Active member
Bez reklam
: ) Konsola hdmi do tv a tv z gniazda oznaczonego hdmi arc do av z gniazdem wyjściowego hdmi arc, nie jestem pewien tylko czy soft w twoim LG na to pozwoli.
Sprawdzić można jeśli nie zagada zostaje wymiana amplitunera,lub pogodzenie się z 1080 .

Noisy

Member
A jakiś rozdzielacz hdmi ? jest coś takiego może co wysyła z jednego sygnału dwa sygnały hdmi. Wtedy podłączyć pod tv i av ? Ja mam rozdzielacz hdmi do hdmi + optyk. Wysyłałem optykiem na av a hdmi na projektor ponieważ stary ampli nie posiadał wejść hdmi i działało to naparwdę fajnie ;)

t0mekk

Member
Panowie, udało się, super dzieki za pomoc. Jeszcze pozostaje mi tylko sprawdzic, czy przez arc tv przepusci dzwiek dts hd.

Do góry