Podłączenie dekodera UPC + kino domowe + telewizor

gregi1

New member
Posiadam kino domowe LG ht905ta oraz LG (nie pamietam jaki model) ale co wazne ma tylko jedno wejscie hdmi.
I tutaj pojawil się problem z podlaczeniem dekodera telewizji UPC i kina domowego. Stad moje pytanie:

1. Czy warto puscic sygnal z dekodera przez kino (dekoder jakosc 720p) a wyjscie z kina to 480p? Czy kino będzie brało znacznie więcej prądu, czy jest sens (nie czesto ogladam filmy z kina domowego na dvd)
2. Czy może lepiej zostawić podłączony dekoder przed hdmi, a kino podlaczyc przez COMPONENT VIDEO OUT (w instrukcji czytam ze to ma jakoś 480p)?

3. A może po prostu przepinać kabelki hdmi w tv jak chce oglodac dvd?

pangoral

New member
kup przełącznik HDMI to najprostsze rozwiązanie taki 2to1 z automatycznym przełącznikiem ew. od razu 4to1 :)
ale jak kino ma takie słabe wyjście to pomyśl nad podłączeniem dekoder po HDMI do TV i dekoder do kina po Optyku wilk syty bo obraz w pełnej rozdzielczości a dźwięk cyfrowy przez kino

gregi1

New member
kup przełącznik HDMI to najprostsze rozwiązanie taki 2to1 z automatycznym przełącznikiem ew. od razu 4to1 :)
ale jak kino ma takie słabe wyjście to pomyśl nad podłączeniem dekoder po HDMI do TV i dekoder do kina po Optyku wilk syty bo obraz w pełnej rozdzielczości a dźwięk cyfrowy przez kino

Jako, że jestem laikiem to jeszcze się dopytam. Rozumiem, że tym optykiem to będzie przesył wideo z kina do dekodera?
I czy możesz podac jakiś przykład, np. jakaś aukcję allegro, ale obrazek takiego kabla, abym wiedział czy dobry kupuję i aby sprzedawca nie wcisnął mi kitu :)

tyklo

New member
Jako, że jestem laikiem to jeszcze się dopytam. Rozumiem, że tym optykiem to będzie przesył wideo z kina do dekodera?
I czy możesz podac jakiś przykład, np. jakaś aukcję allegro, ale obrazek takiego kabla, abym wiedział czy dobry kupuję i aby sprzedawca nie wcisnął mi kitu :)

Witam optykiem otrzymasz tylko dźwięk,czyli sygnał dzwiekowy z dekodera puscisz na swoje kino domowe. Najłatwiej to wpisz na allegro kabel optyczny.Pozdr.

PeteShadow

New member
Bez reklam
Dekoder UPC -> Telewizor (obraz i dźwięk po HDMI)
Dekoder UPC -> Kino domowe (dźwięk wielokanałowy po optyku TosLink)

gregi1

New member
Dekoder UPC -> Telewizor (obraz i dźwięk po HDMI)
Dekoder UPC -> Kino domowe (dźwięk wielokanałowy po optyku TosLink)

Ok, to jesli chodzi o dzwiek to mam optyka, kiedys bawilem się aby puścić dzwięk z tv przez kino.

A teraz pytanie o tą przejściówkę 2w1 myślicie ze nie zniekształci ona obrazu z dekodera? Na tym zależy mi najbardziej, a obraz z dvd ktore nieczesto ogladam nie ma juz takiego znaczenia.

tyklo

New member
Ok, to jesli chodzi o dzwiek to mam optyka, kiedys bawilem się aby puścić dzwięk z tv przez kino.

A teraz pytanie o tą przejściówkę 2w1 myślicie ze nie zniekształci ona obrazu z dekodera? Na tym zależy mi najbardziej, a obraz z dvd ktore nieczesto ogladam nie ma juz takiego znaczenia.[/QUOT

Nie powinna ale dla pewności jak się zdecydujesz kupić to zainwestuj w ciut droższą,chodzi tutaj o lepsze wykonanie.

pangoral

New member
to wtedy musisz kupic rozdzielacz to nie jest duzy wydatek ale nie kupuj najtanszego przesadzac tez nie musisz :)
a UPC i tak warto warto do kina puscic optykiem

(troche zakreciles i myslelismy ze w kinie masz 1 wejscie HDMI)

Do góry