Podłączenie Cyfra + kino LG + Plasma panasonic

tomek1989

New member
Witam, obecnie posiadam:

Telewizor Panasonic TX-P55VT50E,
Kino domowe LG dvd receiver HT 902,
Dekoder Cyfry Sagemcom DS183.

Obecnie mam podłączone TV - kino za pomocą HDMI, oraz TV - dekoder również HDMI. Kino z dekoderem mam podłączone przez 2 Cinche, ale wiem że jest to słaba jakość dźwięku. I z tego się bierze moje pytanie jak prawidłowo ( i za pomocą jaki kabli) podłączyć wszystkie sprzęty aby uzyskać najlepszą jakość dźwięku. Dodam jeszcze że jestem zielony w tych sprawach wiec proszę o wytłumacznie na chłopski rozum.

digitalus

Banned
Witam
Dobre kino domowe ale brak cyfrowego wejscia audio
Wracajac do tunera satelitarnego Sagemcom DS183 to podlaczenie do kina domowego jest takie jak w instrukcji, strona 9?. czy przez euro?
Nizej link do instrukcji
http://www.cyfraplus.pl/technologie/sprzet/sagemcom_dsi83_hd/instrukcja_obslugi.pdf
U ustawieniach tunera w menu jest wybrane stereo czy ac3?.
Najlepsza jakosc dzwieku uzyskalbys gdybys cyfrowe wyjsce audio z tunera satelitarnego podlaczyl z cyfrowym wejsciem audio w kinie domowym ale w kinie domowym ktore posiadasz nie ma cyfrowego wejscia audio.

Ostatnia edycja:

tomek1989

New member
Mam podłączone tak jak w instrukcji cyfry ale tylko biały i czerwony kabel czyli analogowo.

Według instrukcji w kinie jest cyfrowe wyjscie audio (optyczne), i takie same wyjscie jest w telewizorze. Daje to jakieś możliwości manewru? Nie mogę niestety wrzucić instrukcji kina bo mam za mało postów ale można wygooglować.

digitalus

Banned
Niestety nie ma wiekszej mozliwosci manewru bo w kinie domowym nie ma cyfrowego wejscia sygnalu.
Od poczatku byla slaba jakosc dzwieku? Czy po pewnym czasie jakosc dzwieku sie pogorszyla? Moze nie jest to wina kina domowego tylko zrodla sygnalu w tym przypadku tunera c+.Jesli to wina tunera to mozna wymienic w punkcie c+ najlepiej na taki sam bo w tym tunerze jest dosc dobry procesor sti.
W tunerze jest mozliwosc aktualizacji oprogramowania( menu, 8

Ostatnia edycja:

tomek1989

New member
Jakość dźwięku jest dobra, ale w takim połączeniu nie ma możliwości odtwarzania w standardzie 5.1.W takim połączeniu dźwięk na kino idzie tylko z satelity, a z telewizji naziemnej już nie. Ale na tym tak bardzo mi nie zależy.

Ostatnia edycja:

tomek1989

New member
W instrukcji kina pisze że jest wejście OPITICAL IN czyli wejście sygnału, a Ty mówisz ze nie ma , dobrze rozumuje?

W takim przypadku można by podłączyć takim kablem?

KABEL OPTYCZNY TOSLINK - JACK VITALCO T-J 0,5 m

digitalus

Banned
Rzeczywiscie jest wejscie optyczne w kinie domowym .Na internetowej stronie nie bylo informacji o optycznym wejscu audio ale znalazlem instrukcje pdf.
http://www.ee.pw.edu.pl/~domianw/902.pdf
Jest tam informacja o optycznym wejsciu audio . W telewizorze jest optyczne wyjscie audio i mozesz podlaczyc kabelek do kina domowego do optycznego wejscia audio/
Czyli z tunera satelitarnego podlaczasz tylko kabel hdmi do telewizora . Z telewizora po wyjsciu optycznym do optycznego wejscia w kinie domowym.
podobnie jak w tym przypadku
http://www.hdtv.com.pl/forum/jak-po...blem-optycznym-tv-dekodera-dvd-i-konsoli.html

Ostatnia edycja:

tomek1989

New member
Podłączyłem tak jak napisałeś ale nie działa dźwiek na kinie, nie wiem co zrobić?
Na kinie powinno być ustawione AUX?

Do góry