Pobór prądu PDP

nfc

New member
Witam,
Dochodzą do mnie sygnały o dużym apetycie ekranów plazmowych na prąd. Skądinąd czytałem, iż technologia wyświetlania punktów na ekranie plazmowym wymaga wysokiej temperatury.
Jakie są wasze doświadczenia w tym zakresie. Czy koszty energii są istotne? Jaka moc jest potrzeba?
Dzięki.
NFC

dnc

Moderator
VIP
Moc pobierana.

To prawda, że plazmy biora od 300 do 400W mocy, ale to wcale nie jest dużo! Prosze spojrzeć na nowe TV LCD. 40'' Samsung 40M61 pobiera 275 W. Plazma 43'' Pioneera 320W. Niby 40 W różnicy, ale pobór LCD jest stały, bo najwięcej żre pradu lampa podświetlajaca matryce, a ona świeci cały czas. W plazmie moc może się wahać zależnie od ilości punktów palących się na ekranie. Im ich wiecej i im sa jaśniejsze tym wiecej zuzywa mocy i oczywiscie tym mocniej się grzeje. Każde urzadzenie pobierające duza moc nagrzewa się. Nawet tak skromne urządzenia jak tunery satelitarne grzeją się niemiłosiernie. Spójrz na dowolny komputer. Średni pobór mocy to około 300W (razem z monitorem). Jesli jeszcze nagrywasz płyty lub grasza a jakąś super gre 3D to moc wrosnąc może do 400W. Wielu ludzi ma włączone kompy cały dzień (vide moja skromna osoba) i wtedy licznik wali kWh. Jedno jes pewne. na dzień dzisiejszy tak czy siak każdy duzy ekran bierze conajmniej 200W mocy. I tego obejść na razie się nie da. Nawet TV kineskopowy 37'' też bierze ponad 200W!!!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
niekóre LCD 37" -pobierają 75 W - / Sharp GD7/
więc tym sie nie musisz przejmować
pozdrawiam

Dara

New member
Ja mam plazme które bierze bodajże 350W lub 300W nie pamiętam dokładnie ale jakoś szczególnie na rachunkach mi się to nie odbiło, ale to wszystko jest proporcjonalne do rozmiaru kiedyś miałem TV 29 cali kineskop, płaski panasonic i brał on coś koło 160W a tu przecież mamy ekran 42 cale czyli praktycznie 2 razy większy czyli pobór mocy jest też około 2 razy większy.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Do góry