Pozwolisz, że pozostanę przy swoim
No właśnie, to jak to jest: należy mnożyć Waty wyświetlane przez miernik i współczynnik mocy czy nie, bo w instrukcji mojego ustrojstwa nie ma o tym słowa. Sprawdzałem jednak to co wyświetla jako Waty i wyszło, że to wynik mnożenia U x I x wsp. mocy - czyli moc czynna i ją nie należy ponownie mnożyć przez współczynnik mocy
Pobor poborem a co z tym ze w Denonie 1912 2312 i 3312 wystepuja te same koncowki mocy....
dość dobry wynikYamaha RX-V671
Użyty miernik Vellemann NETBPEM5 Velleman nv
W
Yamaha RX-V671 odtwarzanie, tryb Radio Stereo, -40dB (w moim pomieszczeniu to odpowiednia głośność do słuchania): 40W
Może kiedyś dołożę więcej wyników, ale na razie tylko to mnie interesowało.
Onkyo 609 pobór 610W/ Onkyo 709 pobór 570W/ Onkyo 809 pobór 710W i w takiej samej kolejności moce 160W/ 170W/ 180W. To dopiero są cuda, jak już o takowych mówimy. W przypadku Denona nie byłbym tak sceptycznie nastawiony do takiej hierarchii, ponieważ przy poborze z sieci 1000W w jednym urządzeniu wzmacniacz będzie się legitymował mocą 100W na kanał, a w innym 150W. Wybieranie sprzętu na zasadzie samego spojrzenia na tabliczkę znamionową i ocena na tej podstawie, że ten jest mocniejszy, tamten słabszy jest głupotą.
Onkyo 609 pobór 610W/ Onkyo 709 pobór 570W/ Onkyo 809 pobór 710W i w takiej samej kolejności moce 160W/ 170W/ 180W. To dopiero są cuda, jak już o takowych mówimy. W przypadku Denona nie byłbym tak sceptycznie nastawiony do takiej hierarchii, ponieważ przy poborze z sieci 1000W w jednym urządzeniu wzmacniacz będzie się legitymował mocą 100W na kanał, a w innym 150W. Wybieranie sprzętu na zasadzie samego spojrzenia na tabliczkę znamionową i ocena na tej podstawie, że ten jest mocniejszy, tamten słabszy jest głupotą.
moje pomiary:
Onkyo TX-NR 509:
- wyłączony (bez NET/HDMI) - 0,2 WATT
- wyłączony (NET) - 21,5 WATT
- wyłączony (HDMI) - 23,0 WATT
- wyłączony (NET/HDMI) - 23,1 WATT
Ciekawostka dla 509. Przy włączonym HDMI Trough pobór mocy w stand-by rzeczywiście wynosi ok. 23W, ale po pewnym czasie pobór spada praktycznie do 0W. Czyli wygląda na to, że w Onkyo poradzili sobie z tym bezsensownym poborze mocy. Myslę, że to dobra wiadomość dla użytkowników (pod kątem rachunków).
sam to zmierzyłeś czy gdzies wyczytałeś ? jakiego rzędu jest to czas ? czy powyższa obserwacja dotyczy też trybu NET ?