po prostu 40'

jarek1234567

New member
Odległość od ekranu: 1,5-2,5
Jak słońce świeci w pokoju: okna na wschód, ale używanie głównie popołudniem i wieczorem
Jak duży jest pokój: 3x6m
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ? przy świetle, mała lampka w rogu pokoju
wolisz obraz ostry czy łagodny ? ostry głównie sport + xbox
czego nie lubisz w telewizorach? "mgły" na sd
Preferowana technologia: ciężko powiedzieć
Jaki masz obecnie telewizor: 23 lub 24 LG monitor z tunerem. jestem zadowolony więc chyba wielkich wymagań nie mam:)
Jakie programy najczęściej oglądasz: SPORT, FILM + j.w. konsola 1080p
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? jeżeli YouTube albo Facebook to może być :)
ma mieć 3D ? NIE
czy będziesz korzystać z widgetów ? ciężko powiedzieć, może być tak,że nie mam to nie używam:)
Oglądasz w dzień czy wieczorem: w tygodniu od 17:00 do 23:00, w weekendy różnie
Preferowana wielkość telewizora: 40cali
Preferowana marka: brak
Jakie urządzenia będą podłączone: PC, CYFRA+, XBOX360
Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń: 50% TV, 35% XBOX, 15% PC
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych: na wprost
Telewizor ma mieć WiFi: byłoby ok :wink:
Ma czytać przez USB filmy: fajnie by było :)
Jaki masz sygnał: XBOX to HD, cyfra+ to też HD na większośći kanałów- tak mi się wydaje
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: PC HDMI, XBOX HDMI, CYFRA HDMI
Ile masz kanałów HD: póki co 6-10?
Ile godzin dziennie ma grać telewizor: max 4 godz
Ile osób zasiada przed telewizorem: 2-3
Ma stać czy wisieć: stać a później może wisieć, ale stać
Jaka klasa cenowa: bliżej 2500 ale do 3000 :)

oglądałem panasonica p42g30 :) wiem,że to 42 ale za duży jednak do mojej szafki :) i sonego kdl-40ex725

co do bajerów jeszcze typu odtwarzanie z usb i oglądanie to niekoniecznie musi być bo z czasem myślę o blu-ray który odtworzy mi wszystko i z usb i z płyty :) a jak się postaram to jeszcze nagra na hdd :) więc luz:) jeżeli nie ma potrzeby za to płacić to póki co ok :)
szukam dobrego tv który posłuży mi długo w miarę bo jak pisałem wyżej mam tego LG od 2,5-3,5 roku i jestem zadowolony,ale zmieniłem mieszkanie i stoi za daleko :) i no...już jest słabo:) liczę na pomoc :) aha i fajnie by było jak by to było rtv euro agd - wiadomo...raty :)

Mylagos

New member
Witam.
Mogę zaproponować Sony KDL-40EX720, gdyż uważam, że powinien spełnić wymagania, a i zapewnić bardzo dobry obraz, albo, niestety już trudno dostępny Sony KDL-40EX500, który również dobrze się sprawdzi.

jarek1234567

New member
nie zwróciłem uwagi a 720 i 725 obsługują 3D na czym mi nie zależyi kosztuja tez 3000. natomiast ta 520 wygląda też ok i finalnie kosztuje w eurortvagd 2200 wiec jak dla mnie przystepnie.

jarek1234567

New member
wg testu na hdforum
Wymiary ze stojakiem (szer. x wys. x głęb.)1,020 x 675 x 320 mm
Wymiary bez stojaka (szer. x wys. x głęb.)1,020 x 640 x 70 mm (Grubość panela: 54 mm)

otwór u mnie w szafce: 104x69x37 i nie wiem czy to dobrze ze na styk, nie bedzie sie grzal? i jak w razie czego cos do niego podlaczyc?! niestety jesetem ograniczony ta szafka :)

jarek1234567

New member
jestem w pracy:) lepszego nie miałem:) to jeszcze zdjęcie z remontu ale dokładnie tak to wygląda :)

Attachments

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    133,3 KB · Wyś: 69

jarek1234567

New member
eeee....aha:) ale to w sensie ze....jak bede chcial podlaczyc albo cos to sobie wysune i juz:) a dziura to wazne zeby zmiescila tv tak?:)

edit: i zorientowalem sie i widze zemozna taki dostac tez w euro rtv agd za...tylko mnie ceny trochę zabiły....tv 2890 wiec poki co chyba wolalbym postawic go na stopce :) bo zmiesci sie w ten otwor...

edit2: http://allegro.pl/bu5-uchwyt-tv-lcd-veo-36-82-ruchomy-2ramiona-i1995578269.html chyba że... :)

edit3:eek:k. mysle ze jestem zdecydowany na tego p42g30e tylko czy ten uchywt bedzie ok to pierwszakwestia czy moze juz w tej cenie rozwazyc jeszcze Panasonic TX-P42GT20E + okulary TY-EW3 i byc juz technologicznie tez z przodu troche? :)

Ostatnia edycja:

jarek1234567

New member
czytam forum juz 3 dzien i widze ze 100zł do przodu i mozna wybierac lepiej...100zł do tylu i znowu cos innego :)

mam tylko ostatnie pytanie, bo jestemzdecydowany na tego Panasonica P42G30E ale wybór monci mi w głowie jeszcze Panasonic TX-P42ST30E? roznica to 100 zł i juz jest 3d. czy warto? oraz czy warto ten uchwyt z postu powyzej? dzieki za odp i jade po tv :)

don111

Banned
jest 3d ale nie ma okularów w komplecie a te tanie nie są
ST30 ciut lepiej wygląda w dzień, ma lepszy filtr... G30 ma więcej opcji do kalibracji obrazu i tryb thx

jarek1234567

New member
zaczynam marudzić wiem...ale za co płaci się w plazmach i w tym Panasonicu te prawie 3000 względem innych producentów bo widzę, że można zakupić taniej o podobnych parametrach:

Philips 42PFL4606H
LG 42LV4500

oraz wiele innych , więc siedzę na tym i czytam i wiele się w mojej głowie kłębi czy nie lepiej kupić tańszy tv i dobry odtwarzacz...czytam testy i opinie i wszyscy są zadowoleni z tv które kupują. Więc skąd te różnice? Nie upieram się przy innych markach, ani też przy tym Panasonic-u. Ale jak by mi ktoś doradził po prostu co warto, a jeżeli nie to co napisałem to coś innego? Jeżeli ten Panasonic jest takim hitem i warty swej ceny jestem w stanie go kupić :)

don111

Banned
co to znaczy podobne parametry ? chyba tylko rozdzielczość

to ja Ci podam kilka parametrów LED w odniesieniu do plazm, których nie znajdziesz w danych technicznych
- nierównomierne podświetlenie matrycy
- coraz gorszy obraz pod kątem
- nienaturalny ruch przy 100hz+ (efekt nadpłynności/teatrzyku)
- przy naturalnym ruchu rozdzielczość ruchoma 300-400 linii (smużenie w ruchu) przy 900-1000 linii plazmy
- nienaturalne kolory
- gorsza czerń i kontrast

Do góry