Płynięcie plazmy?

Golgota

New member
Witam,
Ostatnio usłyszałem opinie o TV plazmowych ze w ciągu około trzech lat pracy plazma spłynie?! Nie wiem dokładnie, o co chodziło może ktos z Was wie, o co tu biega, prawdo podobnie jest w plazmach ciekły gaz??? Ze gaz to wiem..
Pozdrawiam:confused:

Mazoku

New member
* przerwa na rechot *

Eghm... Nie, w plazmach nie ma ciekłego gazu. Autorowi opinii chodziło prawdopodobnie o to, że po dłuższym używaniu spada jasność i kontrast paneli plazmowych (co objawia się np. "wypraniem kolorów"). Po prostu zużywają się szybciej, niż inne telewizory. Aczkolwiek w przypadku nowych modeli jest to bardziej 5-6 lat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
sprzedajemy plazmy od dobrych kilku lat
Nie widziałem żadnych wypranych -może je oszczędzają.
Nie wiem skąd się biorą te 5-6 lat.
pozdrawiam

Amix

New member
Przyjmując żywotność matrycy min.40000 tys. godz. i licząc nawet po 10 godz. dziennie daje to jakieś ...11 lat.

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
Amix napisał:
Przyjmując żywotność matrycy min.40000 tys. godz. i licząc nawet po 10 godz. dziennie daje to jakieś ...11 lat.

Ot matematyka:)... nie wierze w statystyki.. bo jak człowiek idzie z psem na spacer to statystycznie mają po 3 nogi. Otóż mogę sobie wyobrazić sytuację, że są domy gdzie Tv jest włączony przez 10 godzin dziennie, przez cały rok. Natomiast nie spotkałem w swoim życiu jeszcze ani jednej aż tak zapalonej do oglądania TV i mającej tyle wolnego czasu osoby. Zapominasz o urlopach, wyjazdach i innych przyjemnościach. NO chyba, że u Ciebie telewizor jest po prostu włączony niezależnie czy go ktoś ogląda czy nie.... tylko, wtedy się dziwię takim wyliczeniom. BO dlaczego nie liczyć, że jaktelewizor jest włączony przez 24 godziny to jego żywotność wyniesie 5 lat.;)

Amix

New member
Zauważ,że przyjełem minimalną ilość godzin. Jakie będą wyliczenia jeśli przyjmę ilość godzin deklarowaną przez producenta to znaczy 60000h ?. No właśnie,zywotność wzrasta do 15-16 lat.

NO chyba, że u Ciebie telewizor jest po prostu włączony niezależnie czy go ktoś ogląda czy nie.... tylko, wtedy się dziwię takim wyliczeniom. BO dlaczego nie liczyć, że jaktelewizor jest włączony przez 24 godziny to jego żywotność wyniesie 5 lat.
Masz rację !! ..wyniesie około 5 lat.
Tu nie chodzi o żywotność telewizora tylko o żywotność matrycy,w której wypala się gaz i jest to zależne od ilości godzin pracy matrycy.
Dlatego jest to tak ważne.Każdy może to sprawdzić używając menu serwisowego i po roku wyliczyć średnią ilość lat pozostałą do wypalenia się matrycy.Jest to czas czysto orientacyjny, bo jeden lubi oglądać na kontraście i kolorze 100%, a drugi 50%, co ma też zdecydowany wpływ na wypalanie się gazu w matrycy.

Ostatnia edycja:

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
Amix napisał:
Tu nie chodzi o żywotność telewizora tylko o żywotność matrycy,w której wypala się gaz i jest to zależne od ilości godzin pracy matrycy.

czekaj, czekaj... mi się wydawało (może się mylę), że tu nie chodzi o wypalanie sie gazu (ten jest zresztą gazem szlachetnym i nie wchodzi w żadne reakcje), a o wypalanie się luminoforu pokrywającego matrycę. Odnośnie żywotności, to oczywiście są ludzie, którzy stwarzają swojemu sprzętowi warunki ekstrmalne. Lecz ja patrzą siebie i licząc po twojemu mogę stwierdzić, że telewizor jest włączony u mnie może 10 - 15 godzin w tygodniu - to już jest maks, a do tego wypada mi miesiąc urlopu w lecie, i dwa tygodnie bez telewizora w zimie. NO to policz ile będzie wynosić żywotność matrycy u mnie:)... PZDR

Amix

New member
Obawiam się,że elektronika nie wytrzyma tej próby czasu, a matryce 25 generacji będą tak tanie, że przed upływem końca żywotności wyrzucisz plazmę na śmietnik i kupisz za małą kasę następny model.;) ;)

Do góry