golemik napisał:Witam wszystkich
Oczywiscie na poczatek uklony dla Syndona777- za wszystkie wskazowki jaki udziela i dzieki ktorym udaje mi sie ogladac swoje filmiki na BD playerze (Sony BDP S350) z kamery Panasonic HDC-SD9.
(korzystam z HD Writera, TSSplitear, TSMuxera i MultiAVCHD)
Mam pytanie - czasem fragment filmu chcialbym spowolnic (do ok. 50% -np. efektrowna przewrotka na nartach), pozniej ten zwolniony fragment polaczyc z pozostalymi.
Czy jest jakis sposob na taki efekt - jakim softem (oczywiscie dzwiek wytne) najlepiej oczywiscie bez renderowanie, choc licze sie z tym, ze ten fragment bedzie na nowo renderowany.
W Uleadzie 11 - jest taka opcja -ale bedzie rendering no i udalo mi sie tylko raz zmusic program do wciagniecia plikow z kamery (poprzez "import z DVD"), program mi sie wysypuje.
Dzieki
Oczywiscie , że można spowolnić. Ale trzeba mieć program do obróbki plików obojętnie w jakim formacie. Moze to być np. PINACLE STUDIO ULTIMATE 12.1 CZY NAWET TEN ULEAD. Są tam funkcje w efektach. To bardzo prosty zabieg, jeden z najprostszych. jest tylko jeden warunek - musi być odpowiednio szybki procesor (powyżej 2.4GHz) do obróbki plików AVCHD. ponadto jeśli się obrabia pliki MPEG-2 czyli zwykłe DVD jak to piszecie SD to wtedy każdy jeden program do obróbki filmów da sobie radę nawet z słabszym procesorem. dzieje się tak z powodu szybkości przesyłu bitów. Pliki AVCHD muszą mieć dużo więcej szybkości do przesyłania bitów.
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że jakiekolwiek obróbki nawet te najprostsze nie mozna przeprowadzić bez owego programu. Można oczywiście korzystać z jakiś darmowych programików ale one nie dają gwarancji jakości.
Po za tym aby mieć gotowy film w całości w jednym pliku, ta całość (czyli zmontowane pliki z kamery) muszą być poddane renderowaniu a tą czynność można prawidłowo przeprowadzić tylko do tego stworzonymi programami , wyżej już wspomnianymi.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.