charlie napisał:
nie zglaszaja sie bo przegladaja inne fora w poszukiwaniu odpowiedzi. Ale widac ze nie te co trzeba.
Zabieram sie do testowania i dziekuje za wskazanie swiatelka w tunelu.
Ciekawy jestem czy dotarłeś do końca tego tunelu, rozwiązawszy problem odtwarzania struktury BR z DVD Architect Pro 5 na PS3. Mam nadzieję, że tak i coś na ten temat napiszesz. Ja też tą problematyką zająłem się bliżej, bo ona znacznie wykracza poza DVD Architect-a. Z podobnym problemem spotkałem się już przy płytce z TotalMedia Extreme, która w komputerze się odtwarzała wraz z menu bez problemu a w PS3 nie. Wówczas nie umiałem sobie wytłumaczyć dlaczego tak jest. Teraz już wiem i myślę, że to wcześniej czy później wielu zainteresuje więc kilka słów na ten temat.
Problem ten najpierw zauważono przy płytkach DVD nagranych w formacie BR w Adobe Encore CS3. (przy okazji warto wyjaśnić, że w skład Adobe Premiere Pro CS3 w cenie 799$, wchodzi Photoshop CS3 i Encore CS3 - Adobe nadal nie obsługuje AVCHD i użytkownicy są rozczarowani tym faktem, czemu wyraz dają od dawna min. na Adobe "User to User Forum" w wątku "AVCHD and premiere pro". Jak dotychczas jedynym wyjściem jest konvertowanie AVCHD np do MPEG2 HD - czyli aby na wyjściu otrzymać pliki .m2ts w BR, materiał filmowy HD jest dwukrotnie przekodowywany-super no nie?).
W tej sytuacji można się pokusić na uogólnienie, że każda płytka DVD z nagraną strukturą BR może być identyfikowana w PS3 jako zawierająca dane (data disc), a nie AVCHD. Przyczynę tego stanu rzeczy wytropił
ksamborn i swój punkt widzenia opisał w szeregu postach na Adobe Forums w wątku " Encore CS3 project on DVD for PS3" (co min. stało się podstawą do opracowania wspomnianegu uprzednio tutorialu filmowego, objaśniającego sposób postępowania prowadzącego do obejścia problemu). Sprawa w swej istocie jest banalnie prosta, ale usunięcie problemu wymaga zrozumienia i pewnego nakładu pracy. Przyczyna tkwi nie w strukturze BR a w zbiorze o nazwie index.bdmv, tam bowiem zaszyty jest pewien znacznik, który określa jak dana płytka ma być odtwarzana - czy jako BD czy jako AVCHD ("AVCHD tag"). Niestety nie ma jeszcze narzędzia edycyjnego, które pozwalałoby zmieniać dany "tag". Być może
Pelican 9 (zachęcany przez wielu) wmontuje w swój znakomity program BDEdit bezpośredni dostęp do "tag"-ów - gdyby tak się stało, problem byłby rozwiązywalny w ciągu sekundy. Obecnie
ksamborn proponuje taką drogę:
- wykonać (lub pobrać z sieci
http://www.hdtvtotal.com/module-pagesetter-printpub-tid-1-pid-1051.html) dowolny "pusty" projekt płytki AVCHD zawierający jedynie jakiś krótki plik video i menu (mowa o projekcie z Nero 8, ale może być dowolny inny program, który pozwala stworzyć płytkę AVCHD z właściwie ustawionym "tag"-iem),
-wykonać na dysku twardym kopię folderu BDMV otrzymanego z projektu wykonanym jakimś programem do authoringu BR i podmienić w tym folderze plik index.bdmv plikiem pochodzącym z "pustego" projektu,
- wczytać do BDEdit folder BDMV z powyższego projektu z podmienionym plikiem i dostępnymi opcjami przerobić wszystkie ustawienia w index.bdmv jako identyczne z tym co w BDEdit widać w index.bdmv dla naszego orygimalnego projektu BR (jak to się robi widać na filmie z tutorialu
http://www.jmrser.com/Tutorials.html),
- po zapisaniu nowego zbioru index.bdmv do projektu BR nagrać taką strukturę na płytce DVD w UDF 2.5 (np w darmowym ImgBurn) i będzie ona w PS3 odtwarzana jako AVCHD - co zostało także przeze mnie sprawdzone (pliku MovieObiect.bdmv nie należy zmieniać).
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to wszystko zastosować także do dużych struktur BR (które nie mieszczą się na płytce DVD) odtwarzanych w PS3 z dysku zewnętrznego FAT32.
Teraz już, na podstawie opisanych tu informacji, nawet osoby nie znające języka angielskiego, mogą modyfikować dowolny projekt BR do postaci odtwarzalnej na PS3.
Oczywiście Sony mogłoby niewielką korektą zmienić tak soft dla PS3, aby płytka DVD nagrana jako BR, była zawsze traktowana jako AVCHD - ponieważ tego nie zrobiono, jest to prawdopodobnie świadomie podłożony "hak". O taktyce różnych "haków" zastawianych na użytkowników sprzętu Sony możnaby więcej pisać, ale nie jest to tematem wątku. A poza tym Sony jako twórcy AVCHD i PS3 można dużo wybaczyć.