Ja mam okno z prawej strony TV - zobacz sobie na zdjęciu z sygnaturki.
Powiem tak, w ciągu dnia oglądam głownie "enkę" i nie odczuwam z powodu słońca/światła jakiegoś dyskomfortu. Filmy w 99% wieczorem, więc problemu nie ma.
Tak czy siak, jeśli słońce nagle stało by się dla mnie problemem to już wole ruszyć zad i przysłonić okno, niż montować na ścianie lcd
Plazmy maja to do siebie ze z natury ich matryce nawet na wylaczonym tv maja matryce
jasniejsza jak te od lcd. Sila rzeczy taka matryca w ciagu dnia nie bedzie miec czerni.
Kolory tez nie sa tak nasycone swiatlem bo matryca nie podswietla je tak jak w lcd.
Z "siwej" matrycy (siwa w starszych modelach lub nizszych) nie uzyska sie prawdziwej glebi.
Czern dopiero jest widoczna przy zaciemnionym pomieszczeniu.
W tym konkretnym modelu najwiekszy plus jest taki ze matryca jest juz dosyc mocno ciemna
w porownaniu do wielu innych pdp.
Jak ktos oglada plazme w pomieszczeniu jasnym w ciagu dnia to mozna czuc niedosyc.
Mowiac prosciej, jak ktos oczekuje glebi i nasyconych kolorow i nie mam tu na mysli przejaskrawionych kolorow, to plazma nie jest najlepszym rozwiazaniem.
Sam mam leda 55" serie 9 ale wczesniejszy model i uwazam ze ten tv jest praktycznie idealny, ma wady
jak kazdy ale nie widze na chwile obecna zadnej alternatywy. W ciagu dnia piekna czern, nasycone kolory, idealny do sygnalu HD, o materialach "animowanyc" czyli cokolwiek z konsoli
juz nie wspominam.
Rewelacyjna czern takze w nocy, panel calkowicie sie wygasza, nie ma bolaczki slabych lcd-led, gdzie w nocy zamiast byc czarny jest podswietlony czyli cloudingi, ghosty i inne najwieksze bolaczki lcd, ktore byly najwieksza bolaczka lcd w kontekscie plazmy.
Ale to jest rozmiar "tylko" 55" i tutaj mamy 64" A to juz zmienia postac rzeczy.
Stoja na Ostrobramskiej, na Targowki i mozna powiedziec ze odpychaja, wlasnie tym wypranym
kolorem, bieli nie ma, jest szary. Zadne to testowanie w sklepie ale juz tam widac kolosalna roznice
na korzysc LCD-led w kwesti jasnosci i nasycenia.
Mam takze KURO pdp i nawet na tym sprzecie mozna zauwazyc sporo wad jezeli chodzi i uzytkowanie w roznych warunkach.
Jestem zwolennikiem duzych matryc i w zasadzie na dniach chcialbym kupic mimo wszystko tego 64" Samsunga,
ale juz w zasadzie wiem ze obraz generowany przez ten panel bedzie duzo gorszy jak mam obecnie. Tyle ze ta przekatna mam nadzieje zrekompensuje mi te "wady".
Mocno sie zastanawiam czy go brac bo tv sam w sobie jest piekny, tyle ze tv ma byc dla mnie
a nie ja dla niego. Tv ogladany caly dzien w jasnym pokoju i jak zobacze szary-bialy to czuje ze moge zalowac. Gdyby mozna bylo kupic do 10tys lcd 65" to nawet nie spojrzalbym na pdp, a tak
to raczej wyboru nie ma.
Czemu o tym pisze, bo dla kogos komu nie jest potrzebna taka przekatna 64" polecalbym lcd-led jezeli mialby byc uzytkowany takze w ciagu dnia, a tym bardziej dla kogos kto juz widzi i zauwaza "bladosc" a widze ze sporo jest takich osob.
Dla zwollenikow duzych paneli ten konkretny model chyba nie ma alternatywy biorac pod uwage cene.
Jak sie skusze na dniach to wrzuce konkretna opinie bez zbednych ekscytacji.