Plazmy serii D8000 Samsunga

shyha

New member
W ktorym MM stoi do obejrzenia PS64D8000?

Stoi w Media Markt na Ostrobramskiej w Wawie (niedaleko Promenady). Jest w samym rogu ekspozycji na drugim piętrze obok Panasa w bezpośrednim sąsiedztwie działu Hi-Fi (nie zauważyłem między Samsungiem a Panasem różnic w obrazie...ale może się nie znam :) )

Miejsca mocno zacienione więc nie ma żadnych odbić. Celowy krok? :)

Niestety prezentacja na TV nie jest miarodajna, ale jak obejrzysz pełny cykl to jakieś tam małe pojęcia o tej matrycy będziesz miał.

Koniecznie napisz o swoich odczuciach.

P.S.
Zastanawiam się kiedy ten model potanieje...bo jeżeli porównywarka cena wyrzuca, że ten TV jest obecnie najtańszy w sieci Vobis to WIEDZ ŻE COŚ SIĘ DZIEJE

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam okno z prawej strony TV - zobacz sobie na zdjęciu z sygnaturki.
Powiem tak, w ciągu dnia oglądam głownie "enkę" i nie odczuwam z powodu słońca/światła jakiegoś dyskomfortu. Filmy w 99% wieczorem, więc problemu nie ma.
Tak czy siak, jeśli słońce nagle stało by się dla mnie problemem to już wole ruszyć zad i przysłonić okno, niż montować na ścianie lcd :)

Plazmy maja to do siebie ze z natury ich matryce nawet na wylaczonym tv maja matryce
jasniejsza jak te od lcd. Sila rzeczy taka matryca w ciagu dnia nie bedzie miec czerni.
Kolory tez nie sa tak nasycone swiatlem bo matryca nie podswietla je tak jak w lcd.
Z "siwej" matrycy (siwa w starszych modelach lub nizszych) nie uzyska sie prawdziwej glebi.
Czern dopiero jest widoczna przy zaciemnionym pomieszczeniu.
W tym konkretnym modelu najwiekszy plus jest taki ze matryca jest juz dosyc mocno ciemna
w porownaniu do wielu innych pdp.

Jak ktos oglada plazme w pomieszczeniu jasnym w ciagu dnia to mozna czuc niedosyc.
Mowiac prosciej, jak ktos oczekuje glebi i nasyconych kolorow i nie mam tu na mysli przejaskrawionych kolorow, to plazma nie jest najlepszym rozwiazaniem.

Sam mam leda 55" serie 9 ale wczesniejszy model i uwazam ze ten tv jest praktycznie idealny, ma wady
jak kazdy ale nie widze na chwile obecna zadnej alternatywy. W ciagu dnia piekna czern, nasycone kolory, idealny do sygnalu HD, o materialach "animowanyc" czyli cokolwiek z konsoli
juz nie wspominam.
Rewelacyjna czern takze w nocy, panel calkowicie sie wygasza, nie ma bolaczki slabych lcd-led, gdzie w nocy zamiast byc czarny jest podswietlony czyli cloudingi, ghosty i inne najwieksze bolaczki lcd, ktore byly najwieksza bolaczka lcd w kontekscie plazmy.
Ale to jest rozmiar "tylko" 55" i tutaj mamy 64" A to juz zmienia postac rzeczy.

Stoja na Ostrobramskiej, na Targowki i mozna powiedziec ze odpychaja, wlasnie tym wypranym
kolorem, bieli nie ma, jest szary. Zadne to testowanie w sklepie ale juz tam widac kolosalna roznice
na korzysc LCD-led w kwesti jasnosci i nasycenia.

Mam takze KURO pdp i nawet na tym sprzecie mozna zauwazyc sporo wad jezeli chodzi i uzytkowanie w roznych warunkach.

Jestem zwolennikiem duzych matryc i w zasadzie na dniach chcialbym kupic mimo wszystko tego 64" Samsunga,
ale juz w zasadzie wiem ze obraz generowany przez ten panel bedzie duzo gorszy jak mam obecnie. Tyle ze ta przekatna mam nadzieje zrekompensuje mi te "wady".
Mocno sie zastanawiam czy go brac bo tv sam w sobie jest piekny, tyle ze tv ma byc dla mnie
a nie ja dla niego. Tv ogladany caly dzien w jasnym pokoju i jak zobacze szary-bialy to czuje ze moge zalowac. Gdyby mozna bylo kupic do 10tys lcd 65" to nawet nie spojrzalbym na pdp, a tak
to raczej wyboru nie ma.
Czemu o tym pisze, bo dla kogos komu nie jest potrzebna taka przekatna 64" polecalbym lcd-led jezeli mialby byc uzytkowany takze w ciagu dnia, a tym bardziej dla kogos kto juz widzi i zauwaza "bladosc" a widze ze sporo jest takich osob.
Dla zwollenikow duzych paneli ten konkretny model chyba nie ma alternatywy biorac pod uwage cene.
Jak sie skusze na dniach to wrzuce konkretna opinie bez zbednych ekscytacji.

rezonator

New member
Czy z tego wynika że nowe plazmy np.Panas vt30,czy Samsung d8000 nie mają siwego białego.Noszę się z zamiarem kupna jednego z nich ale odstrasza mnie ocena tego białego koloru.U LED-ów natomiast poziom czerni widziany z ostrzejszego kąta.

shyha

New member
@armanig
Mam identyczny dylemat jak Twój :(
Waham się pomiędzy UE55D7000 a PS64D8000.
Mam tak jak Ty mocno nasłoneczniony pokój. LED wiadomo bajka...ale kuszą 64 cale. Już byłem przekonany na PS64, ale te odblaski nie dają mi spokoju. No i teraz z tym wypranym kolorem za dnia to już masakra....mam mentlik, który kupić.

shyha

New member
Czy ktoś może zrobić zdjęcie wtyczki zasilania do TV? Czy to jest typowa koniczynka czy może jakiś niestandardowy wynalazek Samsunga? A może kabel zasilania jest zintegrowany z TV? Jaka jest jego długość?

shyha

New member
Kabel jest zintegrowany z tv a wtyczka do gniazdka jest kątowa z bolcem uziemiającym, długość kabla około 1,2m.

Fak! Słuchaj widziałem w sklepie, że miejsce zintegrowania kabla z TV jest za zaślepką, która jest na jedną śrubkę. Może tam kabel można normalnie odczepić? Wygląda że to jest właśnie przygotowane na taką okoliczność (wieszanie na ścianie i przeciąganie kabla przez peszel).
Czy jest ktoś w stanie to u siebie sprawdzić. W instrukcji chyba nie ma o tym mowy.
Skopałem sprawę bo mam za wąski tunel na kabel dlatego ważne to dla mnie jest bardzo.

P.S. przy okazji robiłem dzisiaj fotki porównawcze PS64D8000 i UE55D8000 gdyby ktoś chciał:
http://www.hdtv.com.pl/forum/687824-post5.html

Ostatnia edycja:

Adam eM

New member
Pod klapką jest kostka. Można kabel odkręcić. Ale Samsung zaleca założenie filtrów przeciwzakłóceniowych (rdzeniów ferrytowych) na kablu w odległości około 15-20cm od tv oraz około 2cm od wtyczki sieciowej.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czy z tego wynika że nowe plazmy np.Panas vt30,czy Samsung d8000 nie mają siwego białego.Noszę się z zamiarem kupna jednego z nich ale odstrasza mnie ocena tego białego koloru.U LED-ów natomiast poziom czerni widziany z ostrzejszego kąta.

Siwy bialy jest i to nie podlega dyskusji. Ja osobiscie nie decydowalbym sie na nic mniejszego
jak 64" z technologi PDP - czyli plazm. Po za tym ze mam jeszcze Kuro ale to juz dawne dzieje.
Takie sa uroki tej technologi.
Zawsze tez znajdzie sie ktos kto powie ze obraz jest naturalny, a lcd to ma przekolorowane/przesterowane kolory, ale ten argument do mnie nie przemawia, bo mozna genialnie wyregulowac dobrego leda z bdb czernia a przy okazji miec swietne nasycenie kolorow.
Natomiast bieli juz w pdp nie podkrecimy.
Dochodzi do tego jeszcze migotanie, ja to widze niestety, w lcd obraz mnie osobiscie nie meczy tak jak ten w plazmie, ale tak jak wspomnialem to jest 64" a z doswiadczenia wiem ze wielkosc
to mocny argument.

shyha

New member
Pod klapką jest kostka. Można kabel odkręcić. Ale Samsung zaleca założenie filtrów przeciwzakłóceniowych (rdzeniów ferrytowych) na kablu w odległości około 15-20cm od tv oraz około 2cm od wtyczki sieciowej.

@ Adam eM - naprawdę WIELKIE DZIĘKI!!! Okazało się, że za drugim razem dodzwoniłem się do infolinii Samsunga na dział TV i Pani powiedziała - absolutnie NIE DA SIĘ kabla odkręcić.
Uchroniłeś mnie przed ponownym niszczeniem ściany :-D

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
@armanig
Mam identyczny dylemat jak Twój :(
Waham się pomiędzy UE55D7000 a PS64D8000.
Mam tak jak Ty mocno nasłoneczniony pokój. LED wiadomo bajka...ale kuszą 64 cale. Już byłem przekonany na PS64, ale te odblaski nie dają mi spokoju. No i teraz z tym wypranym kolorem za dnia to już masakra....mam mentlik, który kupić.

Jutro podejme decyzje czy brac tego 64" ale musze zrobic jeszcze maly test, jak sie zdecyduje to
napisze kilka slow o tym czy warto bylo czy nie i czy ta przekatna wynagrodzila mi te minusy
ktore ja widze w moim mniemaniu wgledem lcd-led.

Warto tez zauwazyc ze ten tv wszedzie dostaje bardzo wysokie oceny, takze z natury nie moze i nie jest to zly tv, tylko czy kazdemu odpowiada.. napewno nie, ale zobaczymy bo juz mam dosyc czekania na cos w pograniczu 65" w cenie do 10tys. w technologi led. A sporo bawilem sie ledem 65" i jak dla mnie jest to praktycznie ideal, tyle ze cena to jakis zart.

shyha

New member
Jutro podejme decyzje czy brac tego 64" ale musze zrobic jeszcze maly test, jak sie zdecyduje to
napisze kilka slow o tym czy warto bylo czy nie i czy ta przekatna wynagrodzila mi te minusy
ktore ja widze w moim mniemaniu wgledem lcd-led.

Warto tez zauwazyc ze ten tv wszedzie dostaje bardzo wysokie oceny, takze z natury nie moze i nie jest to zly tv, tylko czy kazdemu odpowiada.. napewno nie, ale zobaczymy bo juz mam dosyc czekania na cos w pograniczu 65" w cenie do 10tys. w technologi led. A sporo bawilem sie ledem 65" i jak dla mnie jest to praktycznie ideal, tyle ze cena to jakis zart.

Zajrzyj do topicu gdzie jeszcze pytam konkretnie o te 2 modele...wrzuciłem tam fotki robione w sklepie(co prawda ciężko za pomocą nich ocenić, ale może Ci się przydadzą):
http://www.hdtv.com.pl/forum/samsun...000-ktory-tv-wybrac-przy-moich-warunkach.html

Adam eM

New member
Fotki robione telefonem(bez komentarza), obraz wyświetlany animacja(kolory nierzeczywiste), brak informacji o trybie pracy tv. Uważam że nic te zdjęcia nie wnoszą do porównia led vs pdp.

Adam eM

New member
@ Adam eM - naprawdę WIELKIE DZIĘKI!!! Okazało się, że za drugim razem dodzwoniłem się do infolinii Samsunga na dział TV i Pani powiedziała - absolutnie NIE DA SIĘ kabla odkręcić.
Uchroniłeś mnie przed ponownym niszczeniem ściany :-D

Troszkę namieszałem, kabla się faktycznie nie odkręca! Odkręca się klapkę pod którą jest wtyczka w układzie płaskim z 3 złączami konektorowymi (typowe "żeńskie" złącze samochodowe 12V). Panie i panowie z Smsunga mało wiedzą o produktach o których informuja(sprawdzone, mam dowody i tym powinien zająć się UOK). Zdjęcia wtyczki posiadam, jak potrzeba to prześlę.
Pozdrawaim.

ps. już mnie żaden sprzedawca i przez niego nabranii nie naciągną na lcd i jego potomki typu led :-D

Ostatnia edycja:

shyha

New member
Troszkę namieszałem, kabla się faktycznie nie odkręca! Klapkę się odkręca a pod klapką jest wtyczka w układzie płaskim z 3 złączami konetorowymi (typowe złącza samochodowe). Panie i panowie z Smsunga mało wiedzą o produktach o których informuja. Zdjęcia posiadam, jak potrzeba to prześlę.
:-D

Poproszę o te zdjęcia :) Mam miejsca w tunelu na styk stąd mój niepokój :p

A co do fotek - no cóż...rzeczywiście nic nie wnoszą. Jedyna rada przejść się samemu. Tak czy siak ukazuję, że jest możliwość porównania tych 2 tv w Wawie bo stoją obok siebie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zajrzyj do topicu gdzie jeszcze pytam konkretnie o te 2 modele...wrzuciłem tam fotki robione w sklepie(co prawda ciężko za pomocą nich ocenić, ale może Ci się przydadzą):
http://www.hdtv.com.pl/forum/samsun...000-ktory-tv-wybrac-przy-moich-warunkach.html

To sa fotki z Ostrobramskiej, faktycznie slaba jakosc i nic nie wnosza, ale fakt mozna
minimalne wnioski wyciagnac widzac juz w sklepie, ale to sie ma nijak dalej do faktycznego
porownania, bo jak wiadomo tv trzeba by odpowiednio ustawic, zasymulowac odpowiednie
warunki jak mamy w mieszkaniach, wrzucic wszystkie mozliwe sygnaly, od badziewnych SD do
dobrych SD, poprzez HD, konsole a na oswietleniu domowym a nie przemyslowym konczac.
Jest naprawde dluga droga do obiektywnego porownania.

Nie ma tez zreszta co porownywac lcd do pdp bo to dwie rozne technologie.
Jedyne co mnie martwi to spadajaca jasnosc z biegiem czasu o czym pisza na zagranicznych
forach. U mnie tv chodzi caly dzien i juz sobie wybrazam jak bedzie wygladac po roku.

shyha

New member
Byłem dzisiaj jeszcze na Głębockiej w Saturnie. Stoją obok siebie PS64D8000 i UE55D8000. Oświetlenie w sklepie jest bardzo jasne.

Widać znaczne różnice pomiędzy tymi modelami. Jest to jedyna plazma w otoczeniu około 10 LCD. Mam mieszane uczucia w stosunku do PS64D8000. Świeci zdecydowanie słabiej i obraz zamulony jak typowej plazmy. Ale sprzedawca powiedział, że mogę się pobawić ustawieniami i wg niego ten plazmowy ma zdecydowanie najlepsze odwzorowanie kolorów.
Prezentowane są w większości materiały HD i jest ich wiele. Niezdecydowanym polecam wizytę w tym Saturnie. Mnie niestety mimo wszystko ta wizyta nie pozwoliła rozstrzygnąć.

P.S. W tym Saturnie jest zakaz robienia zdjęć. Można natomiast dostać pilota od sprzedawcy do zabawy.

Ostatnia edycja:

Adam eM

New member
Poproszę o te zdjęcia :) Mam miejsca w tunelu na styk stąd mój niepokój :p

A co do fotek - no cóż...rzeczywiście nic nie wnoszą. Jedyna rada przejść się samemu. Tak czy siak ukazuję, że jest możliwość porównania tych 2 tv w Wawie bo stoją obok siebie.

Fotki kabla zasilania D8000:

Attachments

• IMG_2113.JPG
    IMG_2113.JPG
    28,1 KB · Wyś: 620
  • IMG_2115.JPG
    IMG_2115.JPG
    42,8 KB · Wyś: 616
  • IMG_2117.jpg
    IMG_2117.jpg
    985,4 KB · Wyś: 147
Do góry