Plazma SONY i swiecący czerwony piksel...pomocy

Voyth

New member
Jak w temacie - tv ma 2 miesiące i od samego poczatku swieci jeden piksel na czerwono nie zmieniając koloru. Co jest grane, czy to jest wada fabryczna, czy walić z tv do serwisu z gwarancja ? Prosze o ewentualne wskazówki. Dziekuje i pozdrawiam. Wojtek.

Voyth

New member
ale widzisz go na ekranie jak oglądasz film ?
z jakiej odległości ?

...widac go jak podejde do TV Swieci non-stop na czerwono i nie zmienia koloru - nie wiem co z tym fantem zrobić...:(

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Zassaj z neta programik Udpixel (undead pixel) i przeciągnij ten migający kwadracik w miejsce tego sub(pixela) i zostaw na jakiś dłuższy czas. U mnie na samsungu też miałem czerwony subpixel (1/3 pixela) który nie był widoczny nawet na białym tle już z odległości 20cm ale dla sprawdzenia zapuściłem ten programik na noc i subpixelik zniknął (odblokował się). Jest więc szansa że i u Ciebie zadziała bo szans nie ma tylko na naprawę martwych (sub)pixeli które są koloru czarnego. A tak poza tym to Ty raczej masz lcd a nie plazmę...

Ostatnia edycja:

piotrflo

Member
Zassaj z neta programik Udpixel (undead pixel) i przeciągnij ten migający kwadracik w miejsce tego sub(pixela) i zostaw na jakiś dłuższy czas. U mnie na samsungu też miałem czerwony subpixel (1/3 pixela) który nie był widoczny nawet na białym tle już z odległości 20cm ale dla sprawdzenia zapuściłem ten programik na noc i subpixelik zniknął (odblokował się). Jest więc szansa że i u Ciebie zadziała bo szans nie ma tylko na naprawę martwych (sub)pixeli które są koloru czarnego. A tak poza tym to Ty raczej masz lcd a nie plazmę...

A z jakimi ustawieniami zapusciles? Tzn interesuje mnie Flash Interval. Pamietasz? Co prawda w TV mam wszystko OK, ale lapek z naprawy przyjechal z jednym zielonym pikselem. ;-) Ale oczywiscie jest to w normach i nie podlega wymianie kur......a mac.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Różne konfiguracje zapuszczałem - szybko, wolno, zupełnie randomowo a to że piksel się odblokował to dopiero zauważyłem kiedy kilka dni pozniej zapuściłem białe tło w celu obczajenia w których miejscach matryca jest brudna (pixel był zablokowany od roku więc to chyba nie był przypadek). Ten programik możesz mieć zawsze odpalony jak coś robisz w windowsie i jest szansa że się pixel obudzi czego Ci życzę.

Do góry