Plazma - pytania ( Panasonic VT60)

rwrhwtfok

New member
Cześć, kupiłem plazme Panasonica, model VT60. Plazma ma na liczniku około 600h, zrobione na trybie dynamiczngm, także mam pytanie, jak to jest z tym "docieraniem" plazm? Na kilku forach widziałem świeże wątki o tym, żeby od razu używać normalne, te starsze (>2010r) mówiły, że obowiązkowo trzeba docierać. Moje kolejne pytanie to ile trzeba czasu wyświetlać statyczny obraz, aby wypalić na dobre pixele w takiej plaźmie? Na co dzień używam trybu THX Cinema, jednak od czasu do czasu lubię pooglądać ostro, cukierkowe barwy. Tryb dynamiczny pod tym względem mnie nie satysfakcjonuje. Czy mógłbym prosić o instrukcję jak takie barwy uzyskać?

Z góry dzięki :)

ROMAN38

Active member
Bez reklam
Człowieku ! błądzisz, po prostu zamów profesjonalną kalibracje, za 400 zł znajdziesz w stolicy takiego pana.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Co by nie napisać o tzw. docieraniu, to w Twoim przypadku jeżeli TV ma 600h to już po temacie. Bo to trzeba było robić w przypadku zupełnie nowego TV przez około 300h. Teraz to już możesz sobie tym zupełnie głowy nie zawracać.

rwrhwtfok

New member
OK, a mam pytanie. Do tej pory używałem Sony 55EX500, który moim skromnym zdaniem lepiej radzi sobie z scenami, w których jest dużo detali na małej powierzchni, np. przy wyświetlaniu łąki. Ustawiłem wyostrzanie na 100 (standardowo 50) i moim zdaniem wygląda dużo lepiej, ale czy takie wyostrzanie nie powiększa szumów, albo nie ma jakiegoś innego skutku ubocznego?

m@rcin

Member
OK, a mam pytanie. Do tej pory używałem Sony 55EX500, który moim skromnym zdaniem lepiej radzi sobie z scenami, w których jest dużo detali na małej powierzchni, np. przy wyświetlaniu łąki. Ustawiłem wyostrzanie na 100 (standardowo 50) i moim zdaniem wygląda dużo lepiej, ale czy takie wyostrzanie nie powiększa szumów, albo nie ma jakiegoś innego skutku ubocznego?
Ja mam ustawioną ostrość na 0 i też jest super :D

Do góry