Witam Panowie.
Wczoraj odebrałem - po sześciu dniach po zakupie telewizora,o czym byłem zresztą lojalnie informowany przez sklep w momencie ustalania szczegółów zakupu - zestaw dwóch par okularów i film 3d ,,Potwory...". Potwierdzam, że całość zakupu, tj, telewizor i okulary obciążyła mnie kwotą 6.330 zł plus 10 zł za transport z ich magazynu do sklepu, tak więc uwzględniwszy cenę zestawu okularowego plus filmu na około 800 zł, zakup telewizora wyszedł mi cenie około 5.500. Brawo ,,Neo", przynajmniej w moim przypadku. Na tym kończę sprawy cenowe. Po podłączeniu okularów, czyli włożeniu bateryjek i uaktywnieniu funkcji 3d w tv najpierw sprawdziłem jakość konwersji na zwykłych programach z n-ki. Nie oczekiwałem za wiele, ale niestety się rozczarowałem. Głębię 3d ustawiłem na 7 / max to 10 / i efekt jest według mnie taki sobie i nie warty tego, żeby o nim za wiele mówić. Jedynie na kanałach hd jest trochę lepiej, ale też bez przesady. Jest głębia, obraz jest plastyczniejszy, ciekawszy, inny. Ale jest to chyba tylko zabawka na krótką chwilę. Nic to, gdyż chyba nikt z nas nie kupuje tego sprzętu żeby konwertować sobie na 3d ,,Modę na sukces". Ważniejsza jest jakość konwersji dobrego sygnału z dvd i płyt bluray, gdyż przecież wszyscy posiadamy ich większe lub mniejsze kolekcje w domach, a ceny i ilości oryginalnych płyt 3d w najbliższym przedziale czasowym to raczej pewna niewiadoma. Poza tym, nie każdego jest i będzie stać, żeby mając już swoje hiciory na dvd i bluray powtarzać zakup ich wersji 3d. I to jest wg. mnie kluczowa kwestia przy ocenie opłacalności zakupu tego telewizora w obecnej chwili. Jeżeli konwersję robi dobrze to jest extra, jeżeli nie to jest tylko zwykłą, dobrą, piękną plazmą, którą w przyszłości będziemy co jakiś czas używać do oglądania oryginalnych filmów 3d, a teraz cieszyć oczy na materiale sd i hd.
Tak więc, o 22.30 włożyłem do plejki film,,Avatar" i obejrzałem jego duże fragmenty w konwersji do 3d plus załączyłem kino domowe Onkyo 606. Efekt - bardzo dobry. Jest głębia podobna do tej , którą widziałem w kinie IMAX na tym samym filmie. Początkowo obraz mi się troszkę rozmazywał, ale po paru minutach gdy wzrok się przyzwyczaił było ok. Oczywiście, żadne efekty nie wychodziły na zewnątrz, ale trójwymiarowa głębia była i jej wielkość można w tym tv regulować. Ustawienia obrazu są bodajże w tym momencie tylko dwa / byłem podekscytowany i to tłumaczy moją niepewność / - standard i film, przy czym na jednym z nich obraz był bardziej mdły natomiast na drugim extra. Trzeba trochę poeksperymentowć z ustawieniami. Przy tym jedna uwaga. Podświetlenie i kontrast idą chyba od razu z automatu na maxa, tak więc amatorzy ,,docierania" plazmy będą w kłopocie. Proszę kolegów o sprawdzenie konwersji na innych filmach i nośnikach /dvd/, a ja postaram się opisać wam z grubsza co się działo po odpaleniu gry ,,Avatar", która ma zaimplementowaną oryginalnie funkcjonalność 3d, a jak wiadomo plejka też ma od pewnego czasu aktualizację oprogramowania do odtwarzania oryginalnych materiałów 3d, ale na razie tylko gier. Teraz niestety do pracy.
Pozdrawiam wszystkich, którzy przebrnęli przez ten przydługawy tekst.