Plazma Panasonic ok 3000 zł, dwa pomysły, trudny wybór

wromark

New member
Witam,
Chcę kupić plazmę Panasonica, waham się pomiędzy 46 calową PANASONIC TX-P46GT30, a 50 calową PANASONIC TX-P50UT50E, na rożnych stronach można fajnie wyświetlić porównania tych telewizorów (np Mix Elektronics), ale bez komentarza, wiele różnych oznaczeń, których nie rozumiem, Panowie pomożecie wybrać? Zależy mi na dobrej jakości obrazu, głownie do filmów i sportu, minimalizacja odblasków w słoneczne dni. Wiele się słyszy o serii ST50, ale to 1000 zł więcej, warto?
Roksana

wromark

New member
Dzięki, ale ST60 będzie jeszcze droższy od ST50, poza tym jeszcze go nie ma na rynku, a mój stary TV ma czarną plamę na ekranie i chcę w przyszłym tygodniu dokonać zakupu, waham sie między GT30 a UT50, cena poniżej 3000zł, co sądzicie o tych dwóch?
Pozdrawiam

Lub

New member
50st60 jest dostępny w euro za około 4.500 -nie pamiętam dokładnie, a 42 st60 w neonet za 3.549 wiec ceny jak na debiut bardzo obiecujące.

@wromark. 46gt30 na stronie Mix Elektronics jest już niedostępny. Wątpię czy można dostać ten model w wersji innej niż powystawowa. Ale Ut 50 to lustro. Ale wieczorem i nocą jak najbardziej. Sam waham się pomiędzy 42st50, a 50ut50. Cena ta sama, ale przeraza mnie to lustro w ut, a pokój mam południowy. St60 po ostatnich info kikiego sporo namieszał w moich planach i nie wiem, czy nie poczekam aż wejdą do powszechnej sprzedaży.

anowopolski

New member
Ut 50 to lustro. Ale wieczorem i nocą jak najbardziej. Sam waham się pomiędzy 42st50, a 50ut50.
Cześć.
Mam 50ut50 i jestem bardzo zadowolony. Fakt, że jest dość wymagający jeśli chodzi o ustawienie względem okien, aby uniknać nadmiernych odbić, ale poza tym jest naprawdę bardzo przyzwoitym sprzętem. tak więc polecam.

Esbii

New member
Witam.
Mam panasonic tx-p50u10 z takim "lustrem" od kilku lat. Jak masz duży pokój to bierz 50 cali. Szyba niestety powoduje, że wiosną i na jesieni słońce zagląda przez okno prosto na tv i to w dzień przeszkadza. W skrajnych przypadkach trzeba przestawić obraz w tryb dynamiczny czyli coś jak w marketach wszystko na maksa. Ja oglądam wieczorem i nie mam z tym częstych problemów a Panasy to super sprzęt w tej cenie. Kupiłem podobnie ok 3K.

Lub

New member
Mam 50ut50 i jestem bardzo zadowolony. Fakt, że jest dość wymagający jeśli chodzi o ustawienie względem okien, aby uniknąć nadmiernych odbić, ale poza tym jest naprawdę bardzo przyzwoitym sprzętem. tak więc polecam.

Właśnie wiem, że jest bardzo dobrym sprzętem i dlatego biorę go pod uwagę:)Ale właśnie te odbicia mnie niepokoją, bo mam słoneczny salon. Dwa duże okna południowe i drzwi na balkon zachodnie. Słońce jest praktycznie przez cały dzień w salonie. Wprawdzie tv jest bokiem do okien i nie pada na niego bezpośrednio światło, ale jednak w pokoju jest jasno. idzie wiosna i lato i słońce będę miał praktycznie do samego zachodu, czyli jakiejś 21,00:( Zamierzamy założyć rolety, ale żona nie zgadza się na te podgumowane, bo to 100% zaciemnienia. Mówi, że nie chce ciemni w salonie i w sumie się jej nie dziwię. Obecnie mam 6 letniego LCD 32'. To wysoki model Philipsa z 2007 roku z bardzo dobrą matową matrycą i nawet silne słońce nie robi mu różnicy i można oglądać bez najmniejszego dyskomfortu.
Mam panasonic tx-p50u10 z takim "lustrem" od kilku lat. Jak masz duży pokój to bierz 50 cali. Szyba niestety powoduje, że wiosną i na jesieni słońce zagląda przez okno prosto na tv i to w dzień przeszkadza. W skrajnych przypadkach trzeba przestawić obraz w tryb dynamiczny czyli coś jak w marketach wszystko na maksa. Ja oglądam wieczorem i nie mam z tym częstych problemów a Panasy to super sprzęt w tej cenie. Kupiłem podobnie ok 3K.

Pokój ma 18,5 m2. Odległość od tv to 3,0-3,5 m. Wiem, że do takich warunków najlepszy byłby 50" i 42" może być za małe, ale do full hd. A takich materiałów mam w liczbie może 25. To głównie filmy i tyle. BD jeszcze nie posiadam. Oglądać więc będę głownie filmy na DVD, których mam sporo oraz kanały z DVB-T, a więc SD. TVP 1 i 2 HD są tylko dwa i z ich jakością też jest różnie. Divixy sporadycznie te co mi jeszcze zostały z dawnych lat, więc marginalnie. Tv ma służyć głownie do naziemnej SD i do DVD (raczej dobre wydania). Boję się, że przy niewielkich zasobach filmów full hd z lapka, ze znaczną przewagą sygnału SD obraz na 50" będzie nie do zaakceptowania. Przy 42" tych obaw praktycznie nie mam. No i żonę jeszcze trzeba przekonać, bo twierdzi, że 50" jest za duża i nie potrzeba nam takiego kolosa w salonie:( Chce 42", zgadza się na 46" no ale tych przekątnych panas w serii 50 i 60 już nie ma. Do 50' musze przekonać więc i żonę i troszkę siebie;)

Alienscum

New member
Ja mam plazmę panasonic i bardzo słoneczny pokój.
W dzień rzeczywiście odbicia przeszkadzają (ale nie aż tak że nie da się oglądać).

Problem rozwiązałem montując rolety zaciemniające z ikea (białe, z warstwą nieprzepuszczalną światła) - tanie jak barszcz a eliminują problem w 100%.

Do góry