Plazma, LCD, LED LCD

beerman

New member
Jakie masz warunki - nasloneczniony pokoj - ale mozna slonce wyeleminowac (zaslony)
Preferowana wielkość matrycy - 46" - 55"
Preferowane marki – najlepiej japonska ;)
Preferowana technologia – nie ma
Jaki sygnał – SD (30%), HD (60%)
Czy siedzisz na wprost telewizora czy również z boku? – na wprost czasem goscie beda siedziec z boku ;)
Jaka odległość od ekranu – 3.20 m (ale dosc kiepski wzrok :x)
Jakie urządzenia do podłączenia – Media Center
Jaka klasa cenowa – do 7500 (z tym, ze bez przesady - wole wydac mniej :)
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy – wieczorem i w nocy
Jakie masz nasłonecznienie pokoju – bardzo duże
Ile osób zasiada przed telewizorem – 1-3
Jaki masz ulubiony program – Filmy HD
Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła – przy wyłączonym oświetleniu lub podswietlenie sciany za tv
Jaki masz telewizor - nie mam
Ma stać czy wisieć – stac
Czego oczekujesz od telewizora - znakomitego obrazu, braku smuzenia
Czy ma być HD Ready czy Full HD – Full HD - inwestycja w przyszlosc ;)

Przejrzalem wiekszosc watkow i mniej wiecej chyba mam juz swoje typy. Aktualna kolejnosc preferencji jest taka jak wymienilem.

1. Toshiba 55ZV635DG
2. Sony KDL-52W5500
3. Sharp LC52DH77E
4. Sharp LC52LE700E

LE700 na chwile obecna nie przekonuje mnie - ze warto placic ponad 7K za ledy. Owszem widzialem w Saturnie dema i jakosc jest naprawde fajna - ale czy warta doplacania 1000 zl ... mam watpliwosci :?.

---

Jak dla mnie argument o energoszczednosci jest do bani. Chyba, ze ktos ma zone "ekolożkę" :hihi:.

Co za roznica czy ciagnie 100W czy 300W. 300W * 3H ~ 1 KWH ~ 0.40 PLN. Miesiecznie wychodzi 12 zł przy zalozeniu ogladania 3 godziny dziennie. Ledy mi sie zwroca po ... 7 latach ?. Dobrze policzylem :confused::shock:

Widzialem juz prawie wszystkie oprocz tej Toshiby - jutro podjade do jakiegos marketu ;).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
dla Twoich potrzeb normalnie odrzuciłbym wielkość 55" - ale skoro masz faktycznie słaby wzrok - to OK .
I dalej sprawa jest prosta , prosisz o prezentacje w domu i sam wybierasz to co dla Ciebie najlepsze :
1. Toshiba 55ZV635DG
2. Sharp LC52DH77E
3. Sharp LC52LE700E
4. Panasonic 50V 10
I nie rezygnowałbym z lcd led Sharpa bo gra naprawdę dobrze.

beerman

New member
Dzieki chlopaki :).

Cen Saturna to nie ma co komentowac ... ;). Za 50" 700LE chca w sklepach 7400 PLN.

Czekam az Kiki znajdzie czas aby napisac cos wiecej na temat Sharpika :). Mam nadzieje, ze w tym tygodniu sie uda. Bo niedlugo swieta i sklepy beda zawalone zamowieniami i pewnie ceny przestana spadac (a moze i urosna :eek:).

1. Toshiba ma niezaprzeczalna zalete - TV 55" kosztuje okolo 6500 PLN i sa hmmm 3" wiecej ;).
4. Panasonic 50V 10 - z testow wynika, ze jak na ta kase jest to dosc marny sprzet. Najpewniej jak juz to wolalbym wziac S10 :).

Co do prezentacji - do Wroclawia jest kawalek drogi :D.

---

Acha i nie sugerujcie sie lista. Wybralem te modele czytajac inne porady i testy. Moze jest cos lepszego :).

Ostatnia edycja:

beerman

New member
Ogladalem sobie dzisiaj wszystkie modele i wybor jest ... ciezki :). Moje uwagi sa oczywiscie subiektywne i przeprowadzone w "marketowym" oswietleniu - nie zapomnijcie o tym :).

1. W koncu sobie obejrzalem Toshibe 55ZV635DG (i 47") i bylem zaskoczony. Nie wiem czy to kwestia mojego kiepskiego wzroku, ale katy boczne nie pogarszaly obrazu az tak bardzo :eek:. Obraz w katach bocznych tak z 90 stopni byl naprawde dobry.

Inna sprawa, ze Toshiba Regza z serii ZV faktycznie mocno odbija swiatlo. Obok stala seria XV i odbicia byly wyeliminowane. Co ciekawe nie widzialem za wiele roznic w jakosci obrazu. Bylo widac troche inne barwy - ale to moze byc kwestia strojenia.

I teraz zgryz czy nie rozpatrywac tez serii XV - chociaz nie mam co w niej liczyc na 55" ;). O ile pamietam max to bylo 46" :(.

2. Obraz calkiem ladny aczkolwiek wydaje mi sie ze katy boczne byly gorsze w stosunku do Toshiby. Generalnie obraz ladny, matowa matryca ale ... bez jakies rewelacji.

3. Sharp LC52LE700E - jak zwykle przy zapuszczonym demie Sharpa z konikami obraz powala jakoscia. SD nie uswiadczylem bo w obu marketach jakie odwiedzilem - lecialo albo demo Sharpa albo Samsunga. Obraz zyleta - rewelacja (no coz czarny kon :D).

4. Sony KDL-52W5500 - na poczatku nie zachwycil mnie obraz. Podlaczony do slabego SD obraz byl bardzo mdly, nijaki i w zaden sposob nie zachecajacy do kupna (moze w markecie maja teraz tydzien Samsunga - bo tam podlaczyli dobre klipy ;)). W drugim sklepie lecialo juz zwykle demo HD - i obraz tez byl piekny. W moich odczuciach zarowno Sony, Toshiba ZV i Sharp 700E pokazaly najlepszej jakosci obraz. Wolalbym wprawdzie postawic je obok siebie i poobserwowac na paru swoich plikach a nie na demach producentow.

5. Plazma Panasonica wersja S10, G10, G15. Podlaczone do przecietnej jakosci sygnalu dawaly taki sobie obraz. Z wiekszej odleglosci wyglada on fajnie (jak to w plazmach). Kolory niezle - ale to zalezy do czego ma to tv sluzyc.

Nie widzialem wiekszych roznic pomiedzy roznymi wymienionymi seriami. Skoro nie ma roznic - to po co przeplacac ;).

---

Atrakcyjnosc cenowa na pewno stoi po stronie plazmy Panasonica.

Co do reszty to wymienilem 3 modele jakie wg. mnie sa wlasciwie bardzo podobnej jakosci i ... nadal czekam na testy Kikiego :).

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
witam
montuje zestawy satelitarne,czasami dochodzi do sytuacji ze klient jest rozczarowny z jakosci obrazu z tunera satelitarnego bo spodziewa sie lepszej jakosci niz z telewizora crt. czasami nic nie mowi lub uwaza ze tak musi byc.
ale dochodzi do innych sytuacji to jedna z nich .po poprawnym ustawieniu telerza satelitarnego, uzyskaniu dobrego sygnalu z miernika , wlaczam tuner satelitarny c+ philips hd i nowy telewizor sharp 52xs1e, klient byl bardzo zdziwiony bo byl przekonany ze jakosc obrazu sd bedzie lepsza niz z crt.nie pomaga zadne tlumaczenie bo przeciez telewizor i tuner jest nowy a znajomy ma podobny telewizor i tanszy, tez korzysta z C+ i ma zdecydowanie lepsza jakosc obrazu. moje pytanie, jaki to telewizor?, plazmowy 50 cali LG 50 ps8000
wkurzony wlasciciel 52xs1e wymienia telewizor na plazmowy LG.to wszystko

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
test nowy 40LE 700 Sharpa
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?p=435487#post435487

LC-40LX700E
img_P_lcdtv_led_LX-frontal_logo_960.jpg

ustawienie Automatyczne - tak wyszło nam że średni pobór mocy w trakcie testu wynosił 50W ale wymaga to kalibracji - co podkreślają również inne portale :
http://www.audiovideohd.fr/tests/219...0LE700E-0.html
007_P1060067.JPG

i na zakończenie jeszcze raz GRA - cel główny badania INPUT LAG - 20 ms . Bardzo dobry rezultat.
Sprawia że model można śmiało polecać do gry w sieci .
015_P1060214.JPG

Dobre nasycenie kolorów.
017_P1210202.JPG

w każdym calu nadaje to charakter jakości zdjęć oraz jego możliwości przetworzenia .
011_P1060253.JPG

nawet w głębokich czerniach obraz jest czytelny ze szczegółami.
013_P1060258.JPG

Do góry