Ok, byłem w sklepie i oto co wywnioskowałem:
- im większa przekątna telewizora plazmowego - tym bardziej on mruga
- nie zaobserwowałem mrugania tylko w niektórych modelach z rozdzielczością 1024x768, ale i tak patrząc na nie z bliska i np machając ręką na tle ekranu mam wrażenie że obraz jest jakiś niespokojny - robiąc tak z dowolnym LCD, nie mam takiego wrażenia, ekran LCD wygląda jak gdyby po prostu pokazywał kolory (tak jak gdyby człowiek patrzył na wydrukowane zdjęcie), natomiast ekran plazmy oprócz pokazywania kolorów, robi jakieś niespokojne rzeczy, które nie pozwalają oczom odpocząć...
- pozostałe mrugające modele:
+ Philips 50 PF 7321, 50 PF 9631D, 42 PF 5331
+ Panasonic TH-42 PV 70, TH-50 PV 60E
+ Sony KE-W50 A 10E
+ LG 60 PY 2 R, 42 PC 3 RA
+ Fujitsu-Siemens P 50-2 H MYRICA
+ Samsung PS-63P5H
- modele, w których mrugania nie zaobserwowałem (o dziwo wszystkie miały rozdzielczość 1024x76

:
+ LG 42 PC 1R, 42 PC 51 R
+ Hitachi 42 PD 8600
- przy LG 42 PC 1R (jednym z nie-mrugających) na plakietce widniało że ma 100Hz, jednak pan z obsługi działu TV twierdził że to pomyłka, bo nie ma plazm 100Hz
- mruganie najłatwiej zaobserwować na dużym jednokolorowym nieruchomym tle
- niestety w sklepie tym nie było ani jednej plazmy Full HD - więc nie mogłem się im przyjrzeć...
Jasiek_31 - będę wdzięczny jeśli się przejdziesz do sklepu i zweryfikujesz moją opinię, że większość plazm miga, a jeśli już się uda znaleźć model, który nie miga - to obraz jest jakiś niespokojny...
W LCD nie zaobserwowałem niczego takiego.