Im dłużej siedzę w temacie poszukiwań tym bardziej się robię zdezorientowany ....
3 tygodnie temu nie wiedziałem nawet jak działa led ... więc jestem laikiem. Aktualnie po wizytach we wszystkich sklepach w mieście już mnie sprzedawcy znają nawet jak dzwoniłem w innej sprawie (nowo zakupionej lodówki z bublem - sprzedawca z drugiej strony a Pan ... od plazmy
)
ok do rzeczy !
namieszaliście testami i wypowiedziami na forum to teraz pomóżcie
.
odległość od ekranu: 1,5 m - 3 m (to jest wypoczynek w salonie, za którym jest jadalnia
jak słońce świeci w pokoju: pokój jest od strony północnej
Jak duży jest pokój: 18 m2
jakie programy najczęściej oglądasz: seriale, filmy przyrodnicze
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem (zapalone halogenki)
preferowana wielkość telewizora: zaczęło się od 40" ale aktualnie 46" ...może jak zonę namówię to i 50" (ale to już za duża kasa)
preferowana marka: Panasonic - Plazma -> LED,Plasma - Samsung
jakie urządzenia będą podłączone: Vectra.... może komputer ... może blueray... kino domowe
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń:85% TV, 15% (bluray, pc)
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych: kąt 45 stopni (kanapa wzdłuż bocznej ściany)
telewizor ma mieć wifi: nie musi
ma czytać przez USB filmy: nie musi
jakimi złączami i co chcesz podłączyć -nie znam się ale z tego co siędoczytałem dekoder TV - HDMI, bluray - HDMI
jaki masz sygnał: cyfrowy
ile programów HD:10 .... i w przyszłości jak najwięcej
ile godzin dziennie ma grać telewizor: 6-7 h
ile osób zasiada przed telewizorem: 1-2
ma stać czy wisieć wisieć... choć tu tez dylemat czy jednak nie postawić ale w drodze potomek więc lepiej żeby wisiał gdyż za 2 lata może zostać wywrócony z niskiego stolika RTV
jaka klasa cenowa: max 4200 zł (więcej nie mogę bo mnie żona spakuje razem z TV
)
Pierwszo napalony byłem na LED Samsung 46c6000 ale mnie jeden Pan w sklepie zaczał przekonywać do plasmy Panasa .... i tutaj powstał mój dylemat.
Model TX-P46G20E to mój faworyt. Jednak obawiam się że jakość obrazu nie będzie na tyle doskonała .... może bzyczeć zasilacz.... albo wypali mi się pixel ... Dodatkowo udowadnialiście że czerń jest gorsza niż w Sony .... Czerń hmm.. może nie będę tego dostrzegał skoro jestem laikiem. No i ten pobór prądu ... wychodzi 5-6 zł więcej miesięcznie do rachunku. Skoro plasma jest tańsza więc i przez 5-6 lat koszt użytkowania nie będzie odczuwalny dla kieszeni.
Żywotność podniesiona do 100 tys godzin.
Już myślałem może plasmę Samsunga 50 C 6500.... ale jakość chyba gorsza od serii G panasonika.
Chcę telewizor który będzie mnie powalał na kolana z fotela wieczorem przez piękne obrazy w HD i nie będę musiał się martwić o awaryjność.