Temat plazma/lcd, jeśli kogoś interesuje jakość obrazu wskazał bym zdecydowanie plazmy. Tu jakość jest bardzo satysfakcjonująca w każdej scenie, odwzorowanie barw, ich natężenie wszystko jest wręcz dla mnie idealne. Wreszcie ciemna scena jest taka jak powinna, odpowiednia ilość przejść tonalnych szarości, prawdziwa czerń dzięki której nie widziałem przykrego efektu wybijania szarości przy aplach. Mam też wrażenie że obraz ma dużo wyraźniejsze kontury, podczas gdy na lcd wydaje mi się trochę rozmazany (porównując obraz HD przy takiej samej rozdzielczości natywnej TV). Zdaję sobie sprawę że technologia lcd jest ciągle udoskanalana że rzeczywiście co rusz musimy zmieniać poglądy itp jednak większość lcd dostępnych na rynku niesie ze sobą te same wady i jedynie te topowe i najdroższe oferują akceptowalną dla mnie jakość (podświetlenie led) podczas gdy za ok 4tyś zł dostajemy plazme która chypnotyzuję wręcz jakością obrazu. Sam niestety posiadam lcd, samsung LE26R41B (26cali i matryca ips) czyli w sumie zdawało by się niezły model niepatrząc na średnicę. Jestem jednak bardzo niezadowolony, do jego kupna skłoniły mnie wypowiedzi sprzedawców (ależ ja byłem głupi). Mieśiąc po mnie moja siostra kupiła sobie plazmę 37cali za 3500 zł Panasonica (tylko 500 zł więcej a przecież róznica w calch jest
, jednak okazało się że nie tylko większy rozmiar okazał się mnie zdołować. Jakość obrazu po prostu deklasuje tego mojego samsunga
a już w ciemnych scenach to poprostu chce mi sie płakać. Gra w splinter cella 4 na ps3 odrzuca podczas gdy na plazmie siostry wszystko wygląda tak jak powinno (ehh ta czerń i detale) i zachęca do patrzenia. Ostatnio spotkałem kolegę który też właśnie kupił sobie lcd, kupił jeszcze lepszy model od mojego i twierdził że lepszego obrazu nie widział, słowem był bardzo zadowolony. Z chęcią zaprosiłem go do siostry (mieszkamy w tym samym domu więc to nie problem
, po tym jak pokazałem mu obraz w splinter cellu czy też w filmach dvd/bluray oniemiał (obok stał też mój lcd). Poszedł do domu i od tej pory też nażeka na obraz z lcd, sprzedał też szybko swoj model i wymienił na plazmę. Wniosek nasuwa się sam, może nie jestem jakimś specem z salonu który rozpisał by zaraz jakieś superhiper latywy na temat lcd, ja poprostu oceniam jak to ma się w praniu
. BTW pamiętajcie że lcd w salonach z TV są w miejscach bardzo naświetlonych, obraz w domu i ciemną porą wygląda inaczej i to są róznice na minus widoczne
. Wniosek, jesli potrzebujesz dobrego telewizora w chwili obecnej to tylko plazma. Dopiero sed, fed czy też inne pieroństwo może moim zdaniem zmienić ten stan rzeczy. Pozdrawiam