Plazma a Kineskopowy - zużycie prądu!

Marion

New member
Czy ktoś wie jak sie ma średniomiesięczne zużycie prądu miedzy Plazmą 37 cali a kineskopowym 29 cali , przyjmując ze średnio 5h dziennie chodzi TV.
Chodzi mi kwotowo na korzyśc którego telewizora jest różnica?

Markcox

New member
Marion napisał:
Czy ktoś wie jak sie ma średniomiesięczne zużycie prądu miedzy Plazmą 37 cali a kineskopowym 29 cali , przyjmując ze średnio 5h dziennie chodzi TV.
Chodzi mi kwotowo na korzyśc którego telewizora jest różnica?

domyślam się (z Twoich innych wątków;) ) że rozchodzi się o 37PV60 :lol:
nie pomogę Ci w tym konkretnym przypadku... Natomiast DNC zrobił dokładne pomiary poboru prądu trochę większego 42PV60. nie sugeruj się do końca tym co jest napisane w specyfikacjach plazm, gdyż nie dotyczą one poboru stałego, tylko najwyższego (w odróżnieniu od LCD). A ilość pobieranego prądu uzależniona jest od jasności obrazu, rodzaju wyświetlanego koloru itp. I mimo iż według specyfikacji wynika że plazma (cały czas mówimy tu o panasie-nie wiem jak inne) ma porównywalny pobór prądu do LCD, w którym podany pobór mocy jest wartością stałą.

jurkuc

New member
zużycie prądu przez plazmę

Witam !
Wg specyfikacji sredniej klasy tv CRT 29 " średnie zużycie ok.110 Wh, natomiast plazma 37 " to ok. 230 Wh. Stąd różnica około 120 Wh x 5h= 0,6 kWh x 30 dni x 0,35 zł/kWh = 6,30 zł.
Widać stąd, że strach przed ogromnymi rachunkami za prąd jest przesadzony.
P.S Moje wyliczenia są tylko szacunkowe.
Jurkuc

dnc

Moderator
VIP
jurkuc napisał:
Witam !
Wg specyfikacji sredniej klasy tv CRT 29 " średnie zużycie ok.110 Wh, natomiast plazma 37 " to ok. 230 Wh. Stąd różnica około 120 Wh x 5h= 0,6 kWh x 30 dni x 0,35 zł/kWh = 6,30 zł.
Widać stąd, że strach przed ogromnymi rachunkami za prąd jest przesadzony.
P.S Moje wyliczenia są tylko szacunkowe.
Jurkuc

Pozwolę sobie wtrącić swoje "12 gorszy".
Po pierwsze nie można porównywać dwóch różnych modeli Tv o dwóch różnych przekątnych ekranu (tak jakby można porównać VW Polo do Transportera). Niestety porównanie 42 calowej plazmy do 42 calowego CRT jest niemożliwe, bo takowych CRT się nie produkuje. Jeśli już to proponuje porównanie 37'' plazmy z 35-36'' CRT. Tu już byłoby widać różnice pomiędzy poborem prądu przez poszczególne modele.
Po drugie CRT także nie pobiera cały czas jednakowej energii z sieci. Tak jak w przypadku plazm pobór jest zależny od jasności wyświetlanego obrazu. Przy jasnym działko elektronowe i elektromagnesy sterujące działają z większą mocą niż przy ciemnym ekranie. Stąd pobór mocy także będzie różny.

Marion

New member
do DNC-
Ale mi chodzi o proste porównanie :
mam teraz telewizor 29 cali i zamierzam kupic plazme 37 cali , wiec nie porównuje telewizorów jak one chodza tylko jaka bedzie różnica w poborze prądu, przy takim samym użytkowaniu....chyba to porste prawda?

dnc

Moderator
VIP
No to w takim razie wycofuję swoje "12 groszy". Z drugiej strony jasnym powinno być, że pobór większej plazmy będzie większy. Ile, to zależy od prądożerności Twojego CRT i ew. nowej plazmy. Przy założeniu kupna 37 cali pobór wynosić pewnie będzie na poziomie 200-220W.
Żeby zrobić sobie pomiar poboru Twojego CRT musiałbys zaopatrzyć się w miernik mocy lub amperomierz i woltomierz z możliwoscią rejestracji pomiaru prądu.

dany

New member
proste porównanie to sobie zrobisz sam, zakładając dla uproszczenia ze zmiany w poborze mocy są podobne w technologi CRT i plazmowej, wystarczy ze porównasz pobór mocy obu TV (odczyrasz w specyfikacji lub na tabliczce z tyłu TV) i będziesz wiedział.

Do góry