Plazma 42'' czy LCD 40'' ???

ireneos

New member
Witam
Mam taki maly dylemat przy wyborze TV, czy Ktos moze mi pomoc w wyborze!?!?!
Telewizory to:

plazma panasonic viera TX-P42U20E
LCD sony bravia KDL-40EX401

Cena dosc podobna, posiadam cyfrowy polsat w przyszlosci planuje kupno Blue-ray-a, TV bedzie podpinany do lapka glownie dla filmow lubie rowniez ogladac sport co troche faworyzuje plazme ale tak na powaznie ktory zakup bedzie bardziej korzystny, odleglosc ogladania to 2-2,5m i niestety tymczasowo prostopadle do Tv znajduje sie okno ktore da sie zaslonic oczywiscie, ale boje sie ze np. plazma moze tracic przez to!!! jak to jest z wypalaniem sie matrycy plazmowej w dzisiejszych czasach?? bo czytalem ze pierwsze modele byly dosc wadliwe pod tym wzgledem!!! Ciezko cokolwieek znalezc na temat tych dwoch telewizorow!! moze ktos jest juz uzytkownikiem ktoregos z nich i wrzuci jakies info z gory dzieki

jacek5d

New member
Nie wiem jak Sony ale plazma Panasonica ma jedną wadę nie ma powłoki antyodblaskowej.
Jeżeli będziesz oglądał tylko materiały HD i korzystał z tv jako monitora możesz się zastanowic nad LCD ale wydaje mi się że Sony nie ma układu kompensacji ruchu Montioflow to duża wada szczególnie przy sporcie.
Jeżeli będziesz oglądał z dekodera Polsatu SD i HD , filmy z kompa, zainwestuj w porządne rolety wtedy ta plazma rozjedzie obrazem Soniacza - na dobrym Sd obraz będzie wyglądał prawie jak HD.

jacek5d

New member
Panasonic będzie dużo lepszym telewizorem - w zaciemnionym pomieszczeniu.
Sony będzie lepszy tylko jako monitor i przy oglądaniu przy dużej ilości światła.

Kampaj

New member
Bez reklam
...jeśli komuś nie przeszkadza niebieska czerń i wyższy pobór mocy. "Taniej" długofalowo wyjdzie dołożyć do droższego TV, niż bawić się w plazmy(choć jest już lepiej).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jak przebijamy się najniższą ceną - to taniej będzie kupić Technica.
Wydawało mi się że chodzi o satysfakcję wyboru jakości do warunków.
I tu Wybrałbym z uwagi na określenie - "TV bedzie podpinany do lapka glownie dla filmow lubie rowniez ogladac sport" - plazmę

Do góry