Playstation 3 dopiero w marcu 2007 !

arsenal

Moderator
VIP
Yuiren napisał:
Niejestem fanbojem Sony, ale widze coraz wieksza tendencje do "wsiadania" na te firme. Wszyscy jakby calkowicie zapomnieli o koszmarnej dostepnosci konsoli Xbox 360 przez prawie 6 miesiecy po launchu. W polsce cena dochodzila do 4000zl. Ale to juz widze nieistotne, czyzby Microsoft wracal do lask ? Nowy chlopiec do bicia "online" ? :)
Tu nie chodzi o "wsiadanie" na Sony. Ja też bardzo chciałem kupić PS3 ale po tym ostatnim komunikacie przemyślałem sprawę.
Powód pierwszy: Sony mówi o problemach z produkcją lasera. Oby one dotyczyły tylko etapu produkcyjnego a nie awaryjności samego lasera. Przez takie oświadczenia Sony na własne życzenie robi sobie złą reklamę. Nawet gdy się uporają z produkcją wątpliwości pozostaną. Zwłaszcza, że cena( dla mnie czynnik był nieistotny) jest dość duża.
Powód drugi i dla mnie najważniejszy: Nie będę czekał pół roku oglądając tylko fotki z gier w internecie gdy do Polski jesienią wchodzi oficjalnie X360. Zapewne M$ zrobi dużo szumu wokół swojego sprzętu no i GEARS of WAR:grin:
Do tego Nintendo z premierą swojej konsoli Wii. Coraz bardziej przekonuję się do ich konsoli.

JACEK2

New member
Sadze , ze Toshiba wykorzysta ten moment i bedziemy mogli w Europie przed swietami kupic odtwarzacze HD DVD po przystepnej cenie i jesli oferta plyt w tym formacie bedzie coraz wieksze , to bedzie po sprawie .....

Yuiren

New member
widze, ze sie srednio orientujesz, o co w tym wszystkim chodzi
Tak sie sklada ze orientuje sie calkiem niezle. A Twoj tekst to niepotwierdzone domysly.
Dla Sony PS3 to promocja BR i to jest KLUCZOWA dla firmy sprawa. Albo BR wygra wojne formatow, albo Sony idzie z torbami.
Bardzo smieszne, Sony idzie z torbami :) A czy po BetaMax Sony poszlo z torbami ? Sony, tak jak inne wielkie firmy mialo wiele wpadek. I nigdy jakos nie "poszlo z torbami" i nie pojdzie.
To wlasnie o to idzie cala gra (to nie jest glownie konsola - wlasnie samo Sony popelnilo blad imho mowiac milion razy, ze to nie jest ZADNA konsola a cos znacznie wiekszego, ze to MULTIMEDIALNY KOMPUTER... oni sami uznali, ze ich sprzet to wlasnie takie centrum rozrywki, z obowiazkowa i rownie wazna co reszta funkcja odpalania np. filmow).
Tia, przy PS2 Sony mowilo tak samo, to niejest zaden "znak", to poprostu marketing. Playstation 2 mialo podobne problemy. Wliczajac w to plotki o laserach (ktore okazaly sie prawda i dopiero w wersji V3 laser zostal poprawiony, pozniej w V7).
- jakosc filmow na BR jest GORSZA od konkurencyjnego formatu
Sony-Betamax tez mial lepsza jakosc niz VHS...wtedy przegralo Sony...
- ilosc filmow jest wielokrotnie mniejsza niz w przypadku HDDVD
znaczy mowimy o OBECNEJ ilosci filmow ? Smieszny argument. Powiedz mi to za 5 lat. Moze wtedy bedzie to mialo jakies znaczenie.
- sprzet HDDVD jest tanszy
A to ciekawe...bo chwilowo zadnego odtwarzacza w sklepach niewidzialem. Ani z jednej ani drugiej stajni.
- konkurencyjna konsola zaraz bedzie miala odpowiedni naped za stosunkowo niewielkie pieniadze
Jesli dla Ciebie kwota 500$ za naped do X360 jest niewielka to tylko pozazdroscic. Juz wolalbym stacjonarna Toshibe.
W zalozeniach ma to byc najtanszy na rynku player BR (PS3) i rozruszac rynek. Juz widac, ze sie to nie uda
Jasnowidz!
bo konsol bedzie po prostu smiesznie malo. Gwiazdka nalezec bedzie do konkurencji, a to juz jest kleska marketingu na calej linii, bo NIGDY nie oddaje sie okresu przed i swiatecznego konkurencji.<ciach-blabalbalblabla KLESKA, APOKALIPSA, SONY-do szamba>
Argument kompletnie nietrafiony, do tej pory na kazda z konsol Europa musiala czekac najmniej rok od jej wypuszczenia na rynek Japonski lub Amerykanski. Teraz dostajemy sprzet po 6 miesiacach. Ale to sie przeciez nieliczy :)
Co wiecej przewaga czasowa jaka MS uzyskal, daje mozliwosc wypuszczania coraz lepszych tytulow
Sega Saturn tez uzyskal przewage nad Sony PS1, DreamCast tez mial gigantyczna przewage nad Sony PS2, no tak ale teraz sprawa ma sie inaczej :D
Powody przedstawione przez Ciebie sa, imo kompletnie nieracjonalne (w 2007 roku ilosc wydan na ten format HDDVD bedzie zacna, w Europie ruszy ostro z kopyta takoz).
Jasnowidz!

Dalszych wynuzen niebede komentowal. Wygladasz mi poprostu na anty-Sony, i zaden argument do Ciebie nie przemowi. Nigdy nie napisalem ze cos wygra, czy wygralo. A Ty z gory skazales BDR na smierc. Viva la HDDVD. Dla wprawnego psychologa wygladalo by to jak bardzo glebokie pragnienie w ktorego ziszczenie sam zainteresowany specjalnie nie wierzy.

Co bedzie to bedzie. Dla mnie 6 miesiecy niema zadnego znaczenia. To niejest czas wystarczajacy dla Europy zeby przesadzic o czymkolwiek.
Xbox360 jest obecny na Polskim rynku od poczatku i jakos nieslychac specjalnie o jego tryumfie. Zadna walka sie jeszcze nie rozpoczela, i nierozpocznie bo rynek grzecznie poczeka na drugiego zawodnika, zbyt wazna jest to sprawa by przesadzac o tym w jeden dzien.
Debate mozna by kontynuowac sensownie w polowie 2007 roku. Nie wczesniej.
Niestety spojrzmy prawdzie w oczy, dla zachodnich i japonskich producentow Europa zawsze bedzie na koncu listy. A kazda rozsadny czlowiek zastanowi sie dwa razy zanim obwiesci zwyciestwo ktoregos z formatow, zanim obydwa zostana tak naprawde zaprezentowane.
Prawda jest taka ze ja wierze we wspolistnienie obydwu formatow. Wiele firm zapowiedzialo dwu formatowe odtwarzacze. Zanim ta technologia stanie sie powszechna (czytaj cena odtwarzacza spadnie do 500zl) niebedzie zadnego rozstrzygniecia. Tak samo jak w przypadku poprzednich wielkich Wojen. Niemozna wygrac z czyms czego jeszcze niema.

Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za przydlugi post.

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Co do cen formatu DB i HD-DVD mogę się zgodzić, natomiast cała reszta jest niewiadoma, nie wiem czy widzieliście ankietę jaka swego czasu była na stronie głównej odnośnie BD czy HD-DVD to niewiadomo czemu większa sympatia jest po stronie Blu-ray.

Na Sony tak jak na każdą konsolę poczekamy dłużej niż USA i Japonia - zgodnie z tradycją ;)

ein

New member
>Tak sie sklada ze orientuje sie calkiem niezle. A Twoj tekst to niepotwierdzone domysly.

Ok, no to sprawdzmy, jak to jest z tymi domyslami.

>Bardzo smieszne, Sony idzie z torbami :) A czy po BetaMax Sony poszlo z torbami ? Sony, tak jak inne wielkie firmy mialo wiele wpadek. I nigdy jakos nie "poszlo z torbami" i nie pojdzie.

Problemy finansowe tej firmy sa znane od dawna. Stopien zaangazowania po stronie jednego formatu, sprzet konsumencki przypisany temu formatowi (czyli spora czesc produkcji elektorniki uzytkowej korporacji, ktora przeciez tym sie glownie zajmuje, wlasne studia filmowe nastawione na BR oraz fakt wyposazenia nowej konsoli w naped BR) uprawdopodobniaja teze o postawieniu wszystkiego na jedna karte, ktora sie zwie BlueRay

>Tia, przy PS2 Sony mowilo tak samo, to niejest zaden "znak", to poprostu marketing. Playstation 2 mialo podobne problemy. Wliczajac w to plotki o laserach (ktore okazaly sie prawda i dopiero w wersji V3 laser zostal poprawiony, pozniej w V7).

Nieprawda. O PS2 owszem mowiono w aspekcie odtwarzacza DVD (co zreszta wielu sklonilo do zakupu konsoli, bo cena byla konkurencyjna do odtwarzaczy stacjonarnych). PS3 to komputer, wystarczy popatrzec na mozliwosci jakie ma miec ten sprzet. Pudlo.

>Sony-Betamax tez mial lepsza jakosc niz VHS...wtedy przegralo Sony...

Owszem. Zapominasz tylko o jednym. Betamax byl DROZSZY. HDDVD jest TANSZY od BR. I juz analogia bierze w leb

>znaczy mowimy o OBECNEJ ilosci filmow ? Smieszny argument. Powiedz mi to za 5 lat. Moze wtedy bedzie to mialo jakies znaczenie.

Bynajmniej - moment startu i pierwszych pare miesiecy moga byc decydujace (nie musza ale moga - sa tego liczne przyklady), ktory z formatow sie przyjmie i zwyciezy

>A to ciekawe...bo chwilowo zadnego odtwarzacza w sklepach niewidzialem. Ani z jednej ani drugiej stajni.

Azja, Ameryka Polnocna, Europa Zachodnia. U nas w kraju dostepne wysylkowo z importu jak na razie, bez oficjalnej premiery na rynku.

>Jesli dla Ciebie kwota 500$ za naped do X360 jest niewielka to tylko pozazdroscic. Juz wolalbym stacjonarna Toshibe.

Wiesz, sam naped kosztuje 200 ojro/usd. Owszem dochodzi zakup samej konsoli ale dzieki strategii MS mozesz to sobie rozlozyc w czasie, no i jak juz masz kloca to nabywasz najtanszy dostepny na rynku czytnik HD.

>Argument kompletnie nietrafiony, do tej pory na kazda z konsol Europa musiala czekac najmniej rok od jej wypuszczenia na rynek Japonski lub Amerykanski. Teraz dostajemy sprzet po 6 miesiacach. Ale to sie przeciez nieliczy :)

Faaaajnie. Jaaaaka szkoda, ze Sony mowilo nam przez 2 lata, ze dostaniemy w tym samym czasie. Jak mowilo, ze dostaniemy na wiosne 2006, jak mowilo, ze naprodukuje tyle konsol, ze starczy dla kazdego. To, ze do tej pory bylo tak ozacza tylko tyle, ze firma zupelnie rozminela sie w swoich planach z rzeczywistoscia. I to jest fakt.

>Sega Saturn tez uzyskal przewage nad Sony PS1, DreamCast tez mial gigantyczna przewage nad Sony PS2, no tak ale teraz sprawa ma sie inaczej :D

Dokladnie. Sony ma wieeelka przewage nad konkurencja (sprzedane PS2 i PS1) ale moze sytuacja sie powtorzy i Sony wypadnie jak Sega czy wczesniej Nintendo z gry.

>Dalszych wynuzen niebede komentowal.

Czyli brakuje argumentow? Coz, nie dziwie sie. Po to jest forum, by na nim dyskutowac. Za zbyt dlugie posty nie ma co przepraszac, bo po to jest to miejsce wlasnie... do dyskutowania.

>Co bedzie to bedzie. Dla mnie 6 miesiecy niema zadnego znaczenia. To niejest czas wystarczajacy dla Europy zeby przesadzic o czymkolwiek.

Zapominasz o kalendarzu - to okres swiateczny. Zapominasz o niewielkiej liczbie konsol gotowych na starcie (zapowiedzi poszly do lasu) tzn o 0,5mln na Jap / US.
Dla Ciebie moze pozniejsza premiera nie ma znaczenia, ale dla wielu potencjalnych nabywcow i owszem ma. Sony tu straci. Nie prorokuje czy duzo, czy malo straci. Po prostu straci.

Ostatnia edycja:

Yuiren

New member
Argumentow mi niebrakuje, poprostu TOTALNE bzdury ktore opowiadasz zostawiam bez komentarza.

Problemy finansowe tej firmy sa znane od dawna. Stopien zaangazowania po stronie jednego formatu, sprzet konsumencki przypisany temu formatowi (czyli spora czesc produkcji elektorniki uzytkowej korporacji, ktora przeciez tym sie glownie zajmuje, wlasne studia filmowe nastawione na BR oraz fakt wyposazenia nowej konsoli w naped BR) uprawdopodobniaja teze o postawieniu wszystkiego na jedna karte, ktora sie zwie BlueRay

bzdura, Sony posiada kilkadziesiat dzialow. Ostatnio Sony mialo zwolnic 20 tysiecy pracownikow (do marca 2006), nie zrobilo tego ze wzgledu na dobre wyniki finansowe. Sony nigdy nic nie stawialo na jedna karte, jedne inwestycje sie udaja inne nie. Sony ciagnie przemysl muzyczny, i chocby niesprzedano nawet 1 sztuki PS3 to Sony nic nie grozi.

Nieprawda. O PS2 owszem mowiono w aspekcie odtwarzacza DVD (co zreszta wielu sklonilo do zakupu konsoli, bo cena byla konkurencyjna do odtwarzaczy stacjonarnych). PS3 to komputer, wystarczy popatrzec na mozliwosci jakie ma miec ten sprzet. Pudlo.

Kolejna bzdura, a zarzucasz mi nieprawde. Wystarczy poszukac w google starych reklam PS2, zacytuje za jednym z duzych serwisow "Playstation 2 to nowy kombajn multimedialny od Sony, konsola do gier która sprawić ma iż z naszych domów znikną komputery. A internet stanie się bajecznie prosty". Nie przecze ze PS3 to komputer, Xbox to tez komputer, Xbox360 rowniez. Patrzac na mozliwosci sprzetu obecnie komputerem mozna nazwac zegarki na reke. Daj sobie spokoj lepiej z tym pudlo...

Owszem. Zapominasz tylko o jednym. Betamax byl DROZSZY. HDDVD jest TANSZY od BR. I juz analogia bierze w leb

Poczytaj najpierw o Betamaxie (chocby na Wikipedii) a potem opowiadaj pierdoly, Twoja wiedza w tej kwestii jest hm, delikatnie to ujme. Szczątkowa.

Bynajmniej - moment startu i pierwszych pare miesiecy moga byc decydujace (nie musza ale moga - sa tego liczne przyklady), ktory z formatow sie przyjmie i zwyciezy

Rozumiem ze prognozujesz iz nagle z dnia na dzien zmieni sie wszystko, co do tej pory dzialalo. Przyklady ? A jakie ? Bo ja tez moge wiele podac. Chocby nasz wspomniany Betamax, VHS pokonalo Betamax po 13 latach walki (1975-1988). DVD zaczelo byc popularne po 5 latach od wejscia na rynek, i (kolejny przyklad) wciaz nowe filmy wydaje sie na kasetach VHS.
Znowu opowiadasz bzdury a ja musze to komentowac bo posadzisz mnie o "brak argumentow".

Azja, Ameryka Polnocna, Europa Zachodnia. U nas w kraju dostepne wysylkowo z importu jak na razie, bez oficjalnej premiery na rynku.

Swietnie, no i ? To ma przesadzic o wygraniu jakiejs technologii ? Nie sadzisz ze to co tutaj powiedziales tylko potwierdza moje slowa ?

Wiesz, sam naped kosztuje 200 ojro/usd. Owszem dochodzi zakup samej konsoli ale dzieki strategii MS mozesz to sobie rozlozyc w czasie, no i jak juz masz kloca to nabywasz najtanszy dostepny na rynku czytnik HD.

Oh, jeszcze sie niepojawil a Ty juz wiesz ile KOSZTUJE. Ciekawe bo na konferencji Microsoftu podano że jego cena bedzie oscylować w okolicach 500 dolarow. Skad te dane ? Moze poprzesz je jakimis dowodami ?
Doliczajac konsole to bedzie grubo ponad 900 dolarow.
Najtanszy czytnik ? Pozwol ze zacytuje : "pudło".

Faaaajnie. Jaaaaka szkoda, ze Sony mowilo nam przez 2 lata, ze dostaniemy w tym samym czasie. Jak mowilo, ze dostaniemy na wiosne 2006, jak mowilo, ze naprodukuje tyle konsol, ze starczy dla kazdego. To, ze do tej pory bylo tak ozacza tylko tyle, ze firma zupelnie rozminela sie w swoich planach z rzeczywistoscia. I to jest fakt.

Kolejny błąd wynikajacy z niewiedzy. Sony o dacie wypuszczenia Playstation3 poinformowalo 9tego maja 2006 roku.
Sony w dalszym ciagu planuje wypuszczenie 6 milionów konsol do konca roku 2006. Ta liczba sie niezmienila. I zarzucanie jej klamstwa ZANIM sie to stanie jest conajmniej niegrzeczne. Powiem tak :
Jestem przedsiebiorca, i gdybym mial zadecydowac na ktory rynek wypuscic jakis produkt, to bym sie ani minuty nie zastanawial i uruchomil sprzedaz w USA.

Dokladnie. Sony ma wieeelka przewage nad konkurencja (sprzedane PS2 i PS1) ale moze sytuacja sie powtorzy i Sony wypadnie jak Sega czy wczesniej Nintendo z gry.

Nigdy nie mowilismy o zadnej przewadze. Mowiles o przewadze czasu nad Sony. Tylko raz w historii Sony wypuscilo swoj produkt PRZED konkurencja, i bylo to w roku 1975. Tak, zgadles. Slynny BetaMax.
Nintendo nigdy nie wypadlo z gry.

Czyli brakuje argumentow? Coz, nie dziwie sie. Po to jest forum, by na nim dyskutowac. Za zbyt dlugie posty nie ma co przepraszac, bo po to jest to miejsce wlasnie... do dyskutowania.

Nie brakuje, ale wybacz bezposredniosc : 90% Twojego tekstu to stek bzdur lub niepotwierdzonych domyslow.

Zapominasz o kalendarzu - to okres swiateczny. Zapominasz o niewielkiej liczbie konsol gotowych na starcie (zapowiedzi poszly do lasu) tzn o 0,5mln na Jap / US.
Dla Ciebie moze pozniejsza premiera nie ma znaczenia, ale dla wielu potencjalnych nabywcow i owszem ma. Sony tu straci. Nie prorokuje czy duzo, czy malo straci. Po prostu straci.

I znow nadinterpretujesz. Nigdy niepowiedzialem ze Sony nie straci. Powiedzialem ze kazda strate mozna nadrobic. I uwazam ze taka strata niema zadnego znaczenia. Co do pół miliona konsol to Twoich ukochanych Xboxow360 była podobna ilość i też ich niestarczyło. Wiec o co ten szum. Ze niby ktos jest lepszy czy jak ? Spojrz na tego Twojego Xboxa, i zobacz jak wygladaja plany wydawnicze, wszystkie w miare dobre tytuly zostana wydane w okolicach premiery PS3. Nawet M$ sie boi. Wiec dlaczego Ty z gory skazujesz PS3 na kleske ?
Dobrym moralem tej dyskusji bedzie : Nie dziel skory na niedzwiedziu, zanim go nie utluczesz.

Dodam jeszcze ciekawostke, o naszym wspomnianym Betamaxie. Byc moze nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale ten format przegrywajac. Tak naprawde wygral. Gdyz zostal przeksztalcony w prawie niezmienionej formie w Video-8 ktory na wiele lat calkowicie zdominowal rynek kamer i "domowego" filmowania.

Sony to nie beniaminek, to nie mala organizacja ktora stawia na jednego konia. Sony to potentat, wielki gracz. Zdaj sobie z tego sprawe.

Kerhold

New member
Yuiren napisał:
ciagnie przemysl muzyczny, i chocby niesprzedano nawet 1 sztuki PS3 to Sony nic nie grozi.

Oj, tutaj to przesadzasz. :) Wiele niezależnych komentatorów pisze, że PS3 jest
dla Sony być, albo nie być. Na pewno nie w kontekście zniknięcia z rynku, ale
utracenia pozycji lidera.

Sony w dalszym ciagu planuje wypuszczenie 6 milionów konsol do konca roku 2006. Ta liczba sie niezmienila. I zarzucanie jej klamstwa ZANIM sie to stanie jest conajmniej niegrzeczne. Powiem tak :

Oj. Nie śledzisz informacji. Ja śledzę codziennie. Sony znów zmieniło swoje
poprzednie oświadczenia. Miało być jeszcze niedawno 2 mln do końca roku,
a będzie tylko 1,2 mln.

Tak jak już pisałem, jestem za tą firmą. Kupiłem niedawno telewizor Sony, mam
zestaw audio Sony i chciałem PS3. No, ale po tym zagraniu kupiłem Xboksa 360.
Myślę, że wiele osób podobnie zrobi, w szczególności w Europie.

Problemem najważniejszym jest to, że chociaż Xbox 360 miał podobne problemy,
to gdy wchodził na rynek, nie było konkurencji. A teraz Sony przegrało. Możliwe,
że tylko bitwę, a nie wojnę, ale jednak straty będą duże. Może za duże. Zobaczymy.

Pozdrawiam.
K.
Ps. Co do formatu HDDVD czy BR, moim zdaniem nie ma to aż takiego znaczenia,
bo pojawią się rozwiązania dwuformatowe, tak jak przy DVD-R i DVD+R. Fakt,
będzie to trudniejsze, ale będzie.

Yuiren

New member
Kolejne informacje niewiadomo skąd. Nie ma nigdzie niczego na temat 2 czy 1.2 miliona konsol. W dalszym ciagu istnieje jedynie informacja iz Sony wyprodukuje 6 milionow konsol do konca roku fiskalnego.

Prosze mi nie zarzucac iz czegos nie robie, jesli niewiecie czy to robie.

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Dokładnie, poczekamy zobaczymy, na razie wiadomo tyle, że poczekamy na premierę dłużej niż zapowiadano a na temat kto sprzeda więcej konsol porozmawiamy za 2-3 lata kiedy będzie coś wiadomo

Kerhold

New member
Yuiren napisał:
Kolejne informacje niewiadomo skąd. Nie ma nigdzie niczego na temat 2 czy 1.2 miliona konsol. W dalszym ciagu istnieje jedynie informacja iz Sony wyprodukuje 6 milionow konsol do konca roku fiskalnego.

Prosze mi nie zarzucac iz czegos nie robie, jesli niewiecie czy to robie.

Człowieku, ale o czym Ty mówisz?
Jakie 6 mln? Czy myślisz, że gdyby zrobili 6 mln to przekładaliby premierę w Europe?
Ocknij się.

Tutaj masz pewne informacje na temat tych swoich 6 mln:
http://ps3.qj.net/PS3-Shipment-Updates/pg/49/aid/65523

Pozdrawiam.
K.

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Kerhold napisał:
Człowieku, ale o czym Ty mówisz?
Jakie 6 mln? Czy myślisz, że gdyby zrobili 6 mln to przekładaliby premierę w Europe?
Ocknij się.

Tutaj masz pewne informacje na temat tych swoich 6 mln:
http://ps3.qj.net/PS3-Shipment-Updates/pg/49/aid/65523

Pozdrawiam.
K.

Kerhold opanuj trochę swoje emocje i czytaj ze zrozumieniem, rok fiskalny nie kończy się równo z końcem roku kalendarzowego

Kerhold

New member
ar2 napisał:
Kerhold opanuj trochę swoje emocje i czytaj ze zrozumieniem, rok fiskalny nie kończy się równo z końcem roku kalendarzowego

Ok. Nie zwróciłem na to uwagi, co nie zmienia faktu, że 6 mln do końca marca (wtedy jest koniec roku fiskalnego?) może być ciężko dostarczyć.

W każdym razie mi chodziło o to, że do końca roku (przed Świętami, gdy są największe żniwa) będzie zdecydowanie za mało konsol.

Pozdrawiam.
K.

Do góry