Jutro będzie porównanie G30 do V20
Po przeczytaniu całej masy postów i testu porównawczego (dzięki Kiki) wybór plazmy padł na G30 w 50 calach. Lecz dzięki uprzejmości sprzedawcy nadarzyła się okazja porównania plazmy V20 do G30. Stwierdziłem, iż opiszę swoje wrażenia tak aby może pomóc takim niezdecydowanym osobom jak ja. Zastrzegam iż jestem laikiem nie miałem styczności z wieloma telewizorami i nie mam laboratorium w domu.W prostych słowach
V20 na sygnale SD (kablówka) wypada podobnie do G30. Przy odtwarzaniu materiału HD już różnicę widać głównie w czarnym i trochę mniej w kolorach, jednak nie "powaliło" to mnie na kolana. G30 lepiej wygląda, ma ładniejsze menu no i jest nowszym sprzętem z 5-cio letnia gwarancją producenta. Moim skromnym zdaniem nie warto dopłacać do V20.
Co do G30: Jest na tym forum powtarzana jedna zasada, przy słabym sygnale nawet telwizor za 5000000000000 PLN nic nie da. W skrócie na słabym sygnale: czerń jest jeszcze jak cię mogę ale czerwony jest fatalny, kolory się rozlewają tło wygląda kiepsko no i przy szybkich scenach kontury obiektów się rozmywają.
W moim przypadku odtwarzacz HD przyszedł z 2 dniowym opóźnieniem i testy TV odbyły się przy sygnale z kablówki, no i delikatnie powiedziawszy nie byłem zachwycony zakupem. Jednak po obejrzeniu Avatara w HD z dune maxa w trybie plazmy THX, banan nie ginął z mojej twarzy przez baaaaaaaaaardzo długi czas.
Niestety buczy. W dzień nie słychać tego absolutnie, w nocy jest gorzej tzn. dźwięk musi być na minimum 9 (max jest 100) aby nie było słychać buczenia. Co prawda po chwili człowiek się przyzwyczaja i nie zwraca na ten dźwięk uwagi ponieważ nie jest jakiś szczególnie dokuczliwy.Zastanawiam się właśnie nad G30 i moje pytanie brzmi czy "buczy" oraz czy się bardzo "grzeje" jak niektórzy opisują oraz kluczowe pytanie czy wart go zakupić.
Telewizor będzie podpięty pod tuner Ariva TT z pakietem Cyfry