Pizza od "a" do "z" ,czyli pochwal się swoją.

Ciasto zrobione wczoraj ,dojrzewało w lodówce 24 godziny.
Tak wygląda zaraz po wyjęciu z lodówki. Drożdże zrobiły swoje. (y)
20241221_094507.jpg

Teraz trzeba zrobić kulki,które po trzech godzinach są już na tyle wyrośnięte ,że można z nich formować placki.
20241221_12382412.jpg


A z tych placków jest taka oto napoletana
20241221_132451.jpg

z suszonymi pomidorami i "oślą" kiełbasą.;)
Bon appetit:grin:
 
Zacząłem robić na kamieniu, płytka chodnikowa z Leroy. 30x30 Jakiegoś tam dnia byliśmy w Lidlu o promocja na piec do pizzy za 170 zł, zrobiłem 2 pizze, masakra, udało się sprzedać w lombardzie za 70 zł :) a kamień kładę na "blaszce do wody", głębokiej
20241221_202647.jpg
 
No bo jak tak się na nią patrzy ,to nie wygląda na taką ,której by coś brakowało . A wręcz przeciwnie.(y)
Ja piecyk kupiłem bo chciałem spróbować czegoś innego niż kamień w piekarniku.Też jestem zadowolony.;)
 
Powiedzieć ,że miejsce jest ,to jak nic nie powiedzieć ;)
Japończycy , mistrzowie miniaturyzacji zmieściliby na tym terenie boisko do "nogi" ,że o murowanym piecu do pizzy nie wspomnę.🙂
Jak masz chęci i możliwości to muruj .:grin:
Ja już wpraszam się na otwarcie.:grin:
 
  • Like
Reactions: vvv
Do góry