Skibus napisał:
Jeżeli zbierałeś rok na ps3 i kupiłeś , a teraz nie stać Cię na gry, to wybacz szczerość, ale jesteś idiotą.
Samochód też kupisz taki, że nie będzie Cię stac na eksploatacje ?
Nie nalezy zabierać się za cos na co Cię nie stać ( i nie chodzi tu tylko o zakup ale równiez o póżniejsze użytkowanie ).
Wiesz byłem na AS słuchałem zestawu audio, który mnie "powalił" ale nie wezmę na niego kredytu ( "jedyne" 150 tyś euro ). I to nie dlatego, że bym go nie spłacił ( w 30 lat :d ) ale dlatego, że to nie rozsądne.
Nie można kierować sie "chciejstwem" lepiej rozsądkiem
była dyskusja na ten temat na innych forach, oprócz powtarzanego błędu, że piractwo to złodziejstwo, przewijał się też argument, ze jak kogoś stać na sprzęt to stać i na oprogramowanie i gry.
1) na ps3 nie ma piratów i przez parę lat nie będzie więc nie ma problemu

2) problem jest na ps2 i PC, no i tu kolego Skibus twoja argumentacja się wali
posiadanie PC w dzisiejszych czasach niestety niezbędność, używany sprzęt kupisz za 1000 zł z monitorem, ale oprogramowanie kosztuje drugie tyle, a nie każdy jedzie na linux lub stać go na legala, jak ktoś zapożyczył się by kupić sprzęt za 1000 zł bo bez tego nie ma szans na pracę a dzieci na edukację na rozsądnym poziomie i brakuje mu na życie to jest em w stanie zrozumieć, że spiraci system, podstawowe programy, a dzieci jakąś grę, złamią prawo ale czy popełniają przestępstwo nie jestem pewien. Rozwiązaniem dziś są linux i darmowe programy, ale jeszcze kilka lat temu nie było takiej możliwości. mam wątpliwości natury prawnej o społecznej szkodliwości takich czynów.
a argumenty o mercedesie i paliwie czy sprzęcie za 150 tys. zł są chybione, bo bez tego możesz przeżyć i funkcjonować, zapewnić dzieciom edukację itp, a np bez kompa z oprogramowaniem już nie.
Piractwo jest przestępstwem ale nie zawsze powinno się je ścigać i karać
jak ktoś piraci na handel masowo - ścigać i surowo karać
jak ktoś grę czy program dla siebie - łamie prawo, ale prawo karne nie powinno się tym zajmować, odpowiedzialność cywilna, ewentualnie wykroczenie
trzeba jakoś rozróżniać wagę czyny, jego społeczną szkodliwość.
np według mnie
kradniesz lizaka za 50 groszy - pouczenie
kradniesz 1 butelkę -kara grzywny
kradniesz parę butelek - prace społecznie użyteczne + grzywna
kradniesz parę skrzynek - rok więzienie
kradniesz tiry - pięc lat
według mojego przedmówcy, wszystkich wsadzamy na 5 lat, za lizaka też bo złodziej
na temat piractwa należałoby się szerzej zastanowić nad tym jaką karę za co i od jakiej wartości/ilości
a były wyniki badać z Kanady, piractwo osób prywatnych na własne potrzeby
1) jest nie do zlikwidowania, Policja stwierdziła, że przestaje ścigać takie osoby skupia się na tych którzy z piractwa uczynili sobie źródło dochodu - BRAWO
2) piractwo wpływa nie wpływa na spadek sprzedaży, wprost przeciwnie wpływa na wzrost legalnej sprzedaży - ktoś testuje grę, potem kupuję by się cieszyć z dodatków, i gry sieciowej itd podobnie filmy i muzyka (lepsza jakość itp)