Pioneer VSX-924-K - warto?

Morcine

New member
Ja mialem 923 i starszy 1021. Obydwa w moim przypadku oprócz wolnego menu wieszały się przy wyborze stacji radia internetowego, utworów z USB czy zmianie źródła muzyki. Oddałem je i cieszę się bezawaryjną Yamahą. Te objawy z resztą były wspomniane na tym forum, więc nie wiem czy te serie tak mają.

Odnośnie usb też miałem problemy jednak odkryłem że duże znaczenia ma tu pendrive. Sandisk, kingston i jakiś no name były z nimi tylko problemy. Przypadkowo w ręce wpadł mi mikro pendrive Goodrama 8GB który wystaje tylko 7mm ( heh to pokrętła więcej wystają ) i jak na razie ani jednej zwiechy. Pen zapchany po brzegi plikami *flac w 5.1 który błyskawicznie wczytuje utwór. Zamówiłem już wersje 32GB i zobaczymy jak będzie współpracować.

Co radia internetowego zauważyłem też że zwiechy były przy używaniu dołączonego modułu wifi, po podłączeniu bezpośrednio kablem kat6 problem znikł i bardzo wyraźnie przyspieszyło ładowanie stacji jak i źródła "ulubione".

W trybie 9.2 czasami zanikał dźwięk jak zmieniałem tryby surround a zwłaszcza jak tryb przechodził z użycia kanałów surround back na front wide. Jednak odkąd ustawione mam na 5.1 gdzie fronty działają w bi-Amp też ani razu nie wyskoczył ten problem.

Może najbliższe aktualizacje naprawią ten problem

adikas

New member
Zastanawiałem się nad zakupem tego ampka, ale widzę tu kilka negatywnych opinii w kwestii wieszania się dźwięku albo wolnego menu. Z kolei na youtube, jeden gość wykazuje wieszanie się wyjść HDMI, którym tylko reset zasilania pomaga, drugi gość to potwierdza u siebie w komentarzach do tego filmu.
I szczerze powiem, że już się z zakupu wyleczyłem. Swoją drogą ten sprzęt dostał nagrodę EISA2014 - jakim cudem?

marstef

Member
Bez reklam
Zastanawiałem się nad zakupem tego ampka, ale widzę tu kilka negatywnych opinii w kwestii wieszania się dźwięku albo wolnego menu. Z kolei na youtube, jeden gość wykazuje wieszanie się wyjść HDMI, którym tylko reset zasilania pomaga, drugi gość to potwierdza u siebie w komentarzach do tego filmu.
I szczerze powiem, że już się z zakupu wyleczyłem. Swoją drogą ten sprzęt dostał nagrodę EISA2014 - jakim cudem?

Posiadam jakiś czas VSX-923. Faktycznie był problem z zawieszaniem się menu. Rozwiązanie jest proste, wystarczy oddzielić kabel ethernetowy od kabla HDMI i anteny FM. Od kilku dni testuję 924-kę i A-30. Brzemieniowo (bez wzmaka) nie słyszę różnicy, jednak po dołożeniu wzmaka różnica jest kolosalna i tylko to powoduję, że zaczynam się zastanawiać nad zmianą. Problemy pokazane na youtube mogą występować u każdego producenta, zwłaszcza w nowych modelach. Na stronie pionka jest nowy soft, jak nie pomoże to przecież jest serwis. Sprzęt ma być sprawny i koniec!

collider

New member
Bez reklam

Takim, ze to bardzo dobry sprzet. Myslisz, ze inne amplitunery sa cudowne. Poczytaj o problemach z Onkyo czy Harmanem. Skoro dla ciebie wyznacznikiem jest jeden gosc z Youtube to ja ci takich gosci od innych marek moge znalesc dziesiatki.

mare37

Banned
Współczuje kupującym pioneera. Od lat wiadomo, że oprogramowanie w tych sprzętach to kompletne dno. Częste zawieszanie, problemy z czytaniem płyt w bd, głośne tacki, aktualizacja firmware bardzo rzadko. Nie miałem amplitunera i nie kupie. Wystarczą mi doświadczenia z 3 playerami dvd i bd. Co do samej jakości obrazu i dzwieku nie można mieć zastrzeżeń ale oprogramowanie to uuuuuu.

marstef

Member
Bez reklam
Współczuje kupującym pioneera. Od lat wiadomo, że oprogramowanie w tych sprzętach to kompletne dno. Częste zawieszanie, problemy z czytaniem płyt w bd, głośne tacki, aktualizacja firmware bardzo rzadko. Nie miałem amplitunera i nie kupie. Wystarczą mi doświadczenia z 3 playerami dvd i bd. Co do samej jakości obrazu i dzwieku nie można mieć zastrzeżeń ale oprogramowanie to uuuuuu.

Trochę kolega przesadza, właśnie duża ilość kolejnych wersji softu może oznaczać problemy producenta z oprogramowaniem :) A skoro nie miałeś ampli pionka, to nie możesz się wypowiadać autorytatywnie :)

mare37

Banned
Włąsnie duża ilosc softu swiadczy o tym ze coś robia i poprawiają a jak producent wypuszcza soft raz na rok albo rzadziej i zostawia sprzet z błędami na rynku a wypuszcza nowy model to dla mnie jet nie do pomyslenia. Tak bylo z moim bd 150. Z bledami zostawil puyscil bd160 i sie wkurzylem

collider

New member
Bez reklam

Glosne tacki? Nie zauwazylem a jesli nawet faktycznie sa glosniejsze od konkurencji to rzeczywiscie jest to najwazniejszy powod by nie kupic playera.

Ostatnia edycja:

marstef

Member
Bez reklam
Włąsnie duża ilosc softu swiadczy o tym ze coś robia i poprawiają a jak producent wypuszcza soft raz na rok albo rzadziej i zostawia sprzet z błędami na rynku a wypuszcza nowy model to dla mnie jet nie do pomyslenia. Tak bylo z moim bd 150. Z bledami zostawil puyscil bd160 i sie wkurzylem

Ja mam BDP-160. O jakich błędach piszesz?

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam

Może być również tak że w każdym kolejnym sofcie coś pop...;) i kolejnymi chcą naprawić , a jest jeszcze gorzej ( ile można poczytać na temat np. w działach tv) . Nie sztuka co chwilę grzebać i poprawiać ( ile nowinek wchodzi w krótkim czasie do sprzętu oddanego do sprzedaży?) , ale zrobić raz optymalnie ?

Morcine

New member
27 września 2016 skończyła mi się gwarancja na 924 i co się stało = zdechł. Brak dźwięku i brak połączenia z jakim kolwiek hdmi którego nie wykrywa - żadnego sygnału. Kable sprawdzone, upgrade nic nie daje bo już jest najnowszy soft., wiesza się czasami jak otwieram menu ustawień.
Ciekaw jestem ile ta impreza będzie kosztować.......

marstef

Member
Bez reklam
Zadzwoń do firmy Tele-Radio-Video z Gdyni. Ja u nich naprawiałem właśnie ten model i jestem zadowolony. Człowiek od Pioneera nazywa się Mirosław Urban, bardzo konkretny.

Morcine

New member
O dzięki.
Ogólnie dziwne rzeczy się z nim dzieją, hurtowo kilka usterek wyskoczylo.
Zaskoczył ostatnio i gra ale.... czasami obraz i dźwięk puszczony po hdmi przerywa.
Inna usterka to taka że po uruchomieniu nie działa prawy kanał przedni. Bandycko działa dopiero jak amplituner dostanie w bok od strony zasilania.
Gniazdo wyjściowe hdmi kiedyś się grzało jak były podłączone dwa źródła obrazu, teraz jest zimne, może coś się popalilo. Tak podejrzewam że coś od hdmi nawalilo bo nawet jak zmieniam na jaki tv ma wyświetlać obraz to potrafi się zawiesić.
Kolejna usterka to taka że wyłącza i włącza się bardzo długo. Zwykle trwa to 2 sek i są dwa klikniecia. Jak zawiść się hdmi to uruchamia się i wyłącza tak około 10sek między jednym kliknięciem a drugim.
Noni jeszcze strasznie wolno ostatnio zaczęło działać menu ustawień

marstef

Member
Bez reklam
A reset do fabrycznych robiłeś? To wolne wyłączanie może sugerować problem z softem. Najlepiej zadzwoń tam i pogadaj z gościem, może coś podpowie. Jak nie to wysyłka.

Do góry