Pioneer VSX-921

ellah

New member
Witam,

Nie widze dedykowanego tematu dla tego ampa. wiec pozwolilem sobie tutaj zalozyc, dla wymiany doswiadczen wlascicieli tegoż.

Po pierwszych wrażeniach jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i rozgryzam obecnei 180 stronnicowa instrukcje:)

Mam tez kilka pytan - czy koledzy tez nie moga wejsc do trybow przestrzennych DOLBY PROGLOGIC II lub DTS:Neo przy ustawieniu kolumn jako BI AMP? Ja mam ustawiona wlasnie taka konfiguracje i nie huhu nie moge...

Czy przy przelaczaniu roznych trybow odsluchowych, slychac u was jakby przeskok czegos w srodku? U mnie ten dzwiek jest bardzi wyrazny jakby cos przeskakiwalo hehe, ciekawe czy to moj egzemplarz jest felerny, czy tez ten typ tak ma.

I

irek6311

Guest
Na pilocie możesz ustawić tryb przestrzenny jako domyślny (A.L.C. Standard) pod przyciskami wyboru wejścia .

dan2301

New member
Witam. Posiadam również vsx-921 i zaliczam się do zadowolonych użytkowników ;).

U mnie natomiast miała miejsce taka sytuacja. Któregoś dnia podczas zabawy z DLNA i radiem internetowym zostałem zmuszony zresetować ampli do ustawień fabrycznych - zawiesił się i nie mogłem wejść w HMG. Co dziwne, po tym ''zabiegu'' pojawiły się opcje, których wcześniej nie było, m.in: pod przyciskiem ''STANDARD'' - tryby: DOLBY PROGLOGIC II i DTS:Neo. W sumie około 10 trybów (wcześniej miałem tylko STEREO) , w których podczas przełączania słychać właśnie coś, jakby przeskok - głośny ''Klik''.
Pojawiły się też dodatkowe funkcje w opcji "DIALOG E" - UP1/UP2/UP3/UP4 - wcześniej miałem tylko OFF i FLAT.
Po kilku dniach użytkowania wspomniane funkcje ponownie gdzieś zniknęły i ich nie ma. W tym czasie nie bawiłem się ustawieniami, tak więc nie mogłem nic poprzestawiać. Nie wiem, może czegoś nie doczytałem - nie mam instrukcji PL. Jest to moje pierwsze KD.

I przy okazji pytanie. Czy będzie się opłacać inwestycja np. w Arcam rDAC, w celu poprawy brzmienia w stereo? Obecnie odtwarzam muzyke z CD i DVD na Pioneer DVD DV-430V i w przeważającej ilości pliki .flac z komputera przez DLNA po RJ45.

Pozdrawiam.

ellah

New member
Dan2301,

Dzikei za potwierdzenie, widocznie ten typ tak ma. Opisujesz rowniez dokladnie moja sytuacje - w koncu zrezygnowany zmusilem go do powrocenia do ustawien fabrycznych i wtedy dopiero moge wybrac po nacisnieciu STANDARD opcje przestrzennego dzwieku DTS, Prologic i inne. jestem przed kalibracja, ale ustawienia mam na Bi AMP systemu glosnikow, pytanie czy po tej kalibracji to sie jakos nie blokuje.

Generalnie mysle ze to ma wlasnie zwiazek z wyborem trybu pracy glosnikow, ale musze jeszcze to przetestowac.

Irek,
W insturkcji, nawet PL, jest jasno napisane ze te tryby powinny byc dostepne dla kazdego zrodla i przy kazdym ustawieniu glosnikow - niestety nie sa..

Sugerujesz ze przy ogolnym ustawieniu Autor Surround lub Auto Level Control (ALC) powinien odtworzyc cokolwiek w DTS:Neo?

I

irek6311

Guest
Tryb nie Auto bo będzie ci wyłączał DTS Neo > przecież napisałem < 2x kliknij 1 klawisz Auto/Direct ...
tak jak klawisz opisany :
1 tryb to Auto a 2 Direct ;)
jak ustawisz Direct to potem A.L.C. (3 przycisk) i Neo wybierasz .

ellah

New member
yyy czy my mowimy o tym samym ampie?

U mnie pierwszy z lewej przycisk na pilocie to wlasnie sluzy do wyboru miedzy Auto Surround/ALC/Direct/Pure Direct. Trzeci z kolei sluzy do przelaczania STEREO/ DTS NEO i inne...
Irek sprawdz prosze jeszcze raz...

Wczoraj pobawilem sie ustawieniami i okazalo sie ze tryby DTS znikaja w zaleznosci od wyboru glosnikow, co nie ma miejsca np. w ampach Denonka.
Na poczatku myslalem ze to kalibracja MAUCC cos przestawia, bo to po niej wlasciwie znikaja, ale tak naprawde to przy speaker setup jezeli tylko odhaczymy tylne surround, to wtedy tryby Prologic II i DTS znikaja i sa niedostepne do przywolania.

Prosze kolegow o sprawdzanie czy tez tak macie, czy tylko ja mam cos pomieszane. Wydaje sie to poniekad logiczne, ze amp nie moze przeksztaclic dzwieku do 6.1 nie majac tylnych glosnikow a tylko 2 przednie w BI AMP, ale z drugiej strony, po co jest opcja do wlaczenia wirtualnych tylnych glosnikow???

pzdr.

I

irek6311

Guest
Mam w salonie VSX-921 i z Blu Ray przy ustawieniach jak opisałem Neo 6 działa ,
mam tam 6.1 zestaw głośnikowy i systemowa kalibracja nie wyłącza mi żadnych opcji > mogę wybierać Neo 6 i inne jako domyślne ,
jak zmieniasz żrudło sygnału niekiedy Neo6 się nie włączy > trzeba z pilota wymusić ,
Pioneer kapryśny ale i tak go lubię bo dżwięk jaki produkuje extra ,
pomęcz konfigurację systemową i zielone menu (Receiver) + klawisze funkcyjne z pilota ...
po miesiącu użytkowania robię to odruchowo i problemów z dżwiękiem nie mam .

ellah

New member
No i sprawa sie poniekad wyjasnila.

Rozmawialem z servisem Pionka i wyglada to tak, ze podczas kalibracji sa wykrywane glosniki rowniez, niezaleznie od trybu pracy przednich. Wtedy tez jesli nei ma tylnych podlaczonych, to amp automatycznie uznaje ze nei jest w stanie zapodac dzeiwku 6.1 i wyzej, i odcina takie opcje...

Odnosnie kalibracji jeszcze - czy wam tez po kalibracji bardzo obcial basy? Zaznaczam ze nie mam suba i gdy widze ustawienia w EQ po kalibracji, to pierwszy slupek jest gleboko na dole...?

I

irek6311

Guest
Basy też mi wygładziło tak na VSX-821 jak i VSX-921 ...
wysokie i średnie wyszły na pierwszy plan > trochę to dziwne .

I

irek6311

Guest
Reset w obu amplitunerach do Fabrycznych zrobiłem i manualnie odległość + wzmocnienie DB kanałów ustawiłem ...
Bas i efekty Surround teraz na dobrym poziomie ;)

Edit:
Spisujesz ustawienia co Auto konfiguracja ustawiła a potem Reset i sam to wpisujesz ...
korekcja pomieszczenia tylko nie działa w takim ustawianiu ale bas jest soczysty ,
jeszcze dodam by Neo6 działało musisz mieć 6.1 zestaw głośników !
symulacja Surround z przednich głośników to namiastka prawdziwego kina ,
dlatego też Neo6 ci wyłącza Pioneer bo nie masz wszystkich głośników (sama nazwa Neo6 mówi za siebie) ,
jeśli nie dokupisz kolumn Surround to marnujesz potencjał Pioneera .

Ostatnia edycja:

ellah

New member
Dzieki za klaryfikacje.

Chyba trzeba jednak sie pobawic w manualna korekcje, po tym jest juz bardzo dobrze:)

Kolumny surround zakupione, teraz tylko instalacja i pozostaje cieszyc sie kinem:) Wreszcie:)

ellah

New member
Odkopuje temat.

Obecnie probuje uruchomic HDMI passthrough w tym ampie, ale nie stety mis ie nie udaje.

MAM HD playerka podlaczonego po hdmi do ampa, ampa po hdmi z TV. Przywylaczonym ampie, za cholere mimo roznych ustawien, nie jestem w stanie zobaczyc nic na TV...

Czy komus udalo sie uruchomic cokolwiek przez wylaczonego ampa i uzyskac obraz na tv?

yello

New member
Witam Panowie, od niedawna jestem posiadaczem tego mam nadzieję zacnego amplitunera. Mam Pytanie do bardziej doświadczonych klegów.
Czy w tym amplitunerze istnieje możliwość wykorzystania głośników TV jako głośnika centralnego ?

Czyli bym miał dwie kolumny stereo (w trakcie szukania) i głośnik telewizora jako głośnik centralny.

Jeśli da się to zrobić, będę wdzięczny za wskazówkę konfiguracyjną

Pozdrawiam.

djvaldi

New member
Witam.
Mam problem z niedziałającym pilotem tego sprzętu. Tzn działa ale chyba coś wcisnąłem i przestał. Baterie są na pewno dobre bo sprawdzałem.

Kolejna sprawa to instrukcja obsługi w języku polskim, jeżeli ktoś by miał to gdzie można takie coś dostać tzn kupić ?

yello

New member
blackninja masz racje, wykorzystanie głośników TV jako front'ów to nie jest najlepszy pomysł :neutral:

irek6311, napisałeś:
Spisujesz ustawienia co Auto konfiguracja ustawiła a potem Reset i sam to wpisujesz ...
korekcja pomieszczenia tylko nie działa w takim ustawianiu ale bas jest soczysty

Czy mógłbyś podrzucić wartości poszczególnych słupków w EQ ? U mnie niestety wciąż nie mogę ustawić soczystego basu, co strasznie mnie irytuje. Jest tylko bardzo niski bas, nie ma czegoś soczystego w środku :sad:. Byłbym wdzięczny jak byś pomógł.

adam6150

New member
Ja mam też prośbę o radę. Jaki ewentualnie sub dokupić żeby dodać troche basu którego nie raz odrobinke brakuje. Podpowiedzcie coś do 1000 pln. Z góry dziekuję. Adam

Do góry