Pioneer VSX 528, 828, 923 różnice

pawlakmp

New member
Cześć

Proszę o wypowiedzi osoby, które na prawdę potrafią mi to wyjaśnić. Jestem przed zakupem i chciałbym wybrać pod swoje konkretne potrzeby. Bardziej interesuje mnie kino domowe niż muzyka, ale jeśli wśród podanych modeli jest coś co muzycznie się wyróżnia to proszę o rekomendacje przy czym z uwzględnieniem poniższego:

Biorąc pod uwagę, że mam zestaw głośnikowy 5+1 (Jamo 0606) nie potrzebuję ampli 7.1 - wystarczy mi ampli 5.1 czyli vsx528 tu pasuje. Sprzedawca namawiał mnie na 828, ale argumenty jakich użył to że jest lepszy dźwięk...czy na pewno? (nie ufam tym sprzedawcom). Patrząc na konstrukcję wzmacniacza oba mają Texas Instruments AureusTM TMS320DA788 - dane ze strony pioneer. Biorąc pod uwagę że 828 jest 200 - 300zł droższy to myślę sobie że to przez to że ma dwa kanały więcej, a więc po co mam przepłacać jak zaciski nie będą używane. Proszę o sprostowanie jeśli źle dedukuję. VSX 923 jest jeszcze droższy i ma już inny procesor TMS320DA808, ale to ten sam co posiada vsx 423 który jest tańszy od 528. Trochę się zgubiłem...

dzięki za wyjaśnienia
Marcin

Brus.

New member
na idiotyczne pytanie odpowiedź - bo w Ameryce biją czarnych !

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Scrollek

Member
Jeżeli chcesz coś taniego bierz śmiało 528 nie ma sensu brać 828 jeżeli nie będziesz wykorzystywał 7.1 Sprzedawcy nie słuchaj dźwięku lepszego nie będzie. 923 to już półka wyżej ma mocniejszy wydajniejszy wzmak, też 7.1, druga strefę-jeśli jest Ci potrzebna, więcej wejść, pierdoły do 4K i zdecydowanie więcej kodeków. 528 to taki ampli na dziś 923 na jutro. Ponadto fronty w 923/828 możesz sobie podłączyć po bi-ampie i zwiększyć wydajność frontów. Pamiętaj że pionek posiada wzmacniacz klasy D i te ampli nie nadają się do stereo, grają strasznie cyfrowo i skrajem pasma. Do kina jak najbardziej ok. 923 to młodszy brat 922 który zdobył nagrodę EISA
tu masz porównanie:Pioneer: Compare products VSX-923-K, VSX-828-K, VSX-528-K

werf

Active member
Bez reklam
Jeżeli chcesz coś taniego bierz śmiało 528 nie ma sensu brać 828 jeżeli nie będziesz wykorzystywał 7.1 Sprzedawcy nie słuchaj dźwięku lepszego nie będzie. 923 to już półka wyżej ma mocniejszy wydajniejszy wzmak, też 7.1, druga strefę-jeśli jest Ci potrzebna, więcej wejść, pierdoły do 4K i zdecydowanie więcej kodeków. 528 to taki ampli na dziś 923 na jutro. Ponadto fronty w 923/828 możesz sobie podłączyć po bi-ampie i zwiększyć wydajność frontów. Pamiętaj że pionek posiada wzmacniacz klasy D i te ampli nie nadają się do stereo, grają strasznie cyfrowo i skrajem pasma. Do kina jak najbardziej ok. 923 to młodszy brat 922 który zdobył nagrodę EISA

A który z tych Pioneerów ma D klase ?
Brzmienie cyfrowe hm jakoś w swoim AV tego nie dostrzegam

spinacz66

New member
Bez reklam
dla mnie amplituner klasy D do KD ,a do stereo wzmacniacz klasy A albo B i koniec i kropka chyba że ktoś nie jest audiofilem albo nie potrzebuję dobrego wzmacniacza .Nie powiecie mi jak by porównał w klasie cenowej denona x4000 z w tej samej cenie wzmaka klasy A,B nie było by różnicy

gerus6

Active member
Bez reklam

Wzmacniacz klasy D posiada Pioneer LX90 Susano oraz Pioneer A70 więc piszesz, że grają cyfrowo? :) tak co drugi pisze tutaj same głupoty

Scrollek

Member
Jest wzmacniacz klasy D za $$ i za $$$$. Tak samo jak wzmak klasy AB za $$ i za $$$$$. Dla mnie seria 923 gra nienaturalnie, spróbuj posłuchać na niskich poziomach głośności (poniżej godziny 9) bez żadnych podbić, tam się nic nie dzieje dźwięk jest schowany płytki, dynamiki brak.

gerus6

Active member
Bez reklam
Co to ma być? który amplituner gra poniżej godziny 9 podaj przykład?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

spinacz66

New member
Bez reklam
poza tym pioneer montuje wzmacniacze klasy D bo są mniej skomplikowane i tańsze wiodące firmy audio takie jak Krell,Luxman,Hegel,Ayon,Struss wkładają wzmacniacze klasy A stawiają na jakość żaden najdroższy amplituner z nimi się nie równa również ma to swoją cenę

spinacz66

New member
Bez reklam
nie pokażę tak dokładnie rejestrów precyzji klarowności instrumentów łatwo sprawdzić to na płytach audiofilskich z muzyką poważną nie takich normalnych wzmacniacz klasy d będzie pokazywał ograniczenia nawet jak zepniesz go z najdroższymi kolumnami stereo to nie pokaże wszystkiego i takie kolumny będą się ograniczać

collider

New member
Bez reklam
no nie wiem czy takie idiotyczne, jest wiele innych marek, które zagra lepiej od Pionka.
Jakoś nie widzę aby tu na forum chłopaki spuszczali się nad Pionerrem, jeśli chodzi o tą półkę cenową.

Ktore to tak graja lepiej? Wszystko zalezy od preferencji sluchajacego bo kazda firma ma charakterystyczne brzmienie swoich urzadzen. Dla jednego swietnie zagra Yamaha a dla drugiego Pioneer. Kwestia jest tez specyfikacja zalezna od poszczegolnych modeli. Nie pisz wiec tu bzdur i nie mieszaj.

528 nie zagra gorzej od 828 a jesli to roznice beda subtelne. Bardziej chodzi o ilosc kanalow tu 5.1 tam 7.1. Plusem 528 jest posiadanie pass through ktorego 828 nie ma.

Do góry