pioneer vsx 527 niski poziom dzwieku

malina2000

New member
Witam. A wiec podlaczalem inne glosniki marki KEF 100w 8 omow i dzwiek jest dalej tak samo niski wiec to napewno nie jest wina glosnikow ktore mam aktualnie. Co do poziomu glosnosci na innych zrodlach to na dekoderze nc+ jak wlacze radio lub np. You Tube to wtedy dzwiek jest glosny tzn. juz przy 30. Jesli na tym samym dekoderze wlacze stacje telewizyjne np. Eska Tv to ta sama glosnosc odpowiada na skali potencjometra 45. Jakas rada? O co chodzi?

collider

New member
Bez reklam
Jeżeli zrobiłeś autokalibrację i masz prawidłowo podpięte głośniki nie powinno być problemu z głośnością. Prawdę mówiąc to u mnie zaczyna konkretnie grać dopiero od około 40. Ważne też w jakim trybie gra amplituner. Jeśli ustawiłeś go na direct lub pure direct to automatycznie będzie ciszej i trzeba wtedy bardziej podkręcić level. Przy trybie Auto Surround wszystko powinno być dobrze. Sprawdz też czy masz włączony EQ.

I jeszcze jedno. Każdy kanał telewizyjny jest nadawany na innej głośności. Szczególnie to widać na kanałach z dźwiękiem wielokanałowym (np. 5.1). Jeżeli nie chcesz mieć dużych przeskoków dźwięku możesz użyć funkcji Stereo ALC i wtedy amplituner automatycznie wyrówna poziomy poszczególnych stacji. Funkcja ta nie działa w trybie wielokanałowym a jedynie dla sygnału stereo.

Ostatnia edycja:

gerus6

Active member
Bez reklam
Witam. A wiec podlaczalem inne glosniki marki KEF 100w 8 omow i dzwiek jest dalej tak samo niski wiec to napewno nie jest wina glosnikow ktore mam aktualnie. Co do poziomu glosnosci na innych zrodlach to na dekoderze nc+ jak wlacze radio lub np. You Tube to wtedy dzwiek jest glosny tzn. juz przy 30. Jesli na tym samym dekoderze wlacze stacje telewizyjne np. Eska Tv to ta sama glosnosc odpowiada na skali potencjometra 45. Jakas rada? O co chodzi?

zwiększ głośność na dekoderze nc+

malina2000

New member
Ale dekoder to nie jedyne zmartwienie ze jest niski poziom. To moge zbolec. Glownie mi chodzi o cichy dzwiek jak podlaczam usb, tel, lub mp-trojke. Muzyki musze glosniej sluchac na ok 60! Wiec to znaczy ze zamykam skale bo ona jest do 65! Wiec tak ma grac wzmacniacz ktory dostal jakas tam nagrode? A gdzie zapas mocy? Mialem stara Yamahe RX V365 wiec mam porownanie. Co wy na to?

collider

New member
Bez reklam
Nie wiem jak ma grac wedlug ciebie, ale nigdy wczesniej nie slyszalem zeby ludzie narzekali akurat na poziom glosnosci w tym modelu. Zrobiles to co napisalem? Masz dobrze ustawione i podlaczone glosniki i subwoofer bo jak wiesz w tego typu glosnikach za glosnosc i jakosc dzwieku glownie odpowiada sub?

Do góry