Pioneer VSX-1018AH-K - 7.1 z HDMI,HD Audio,

Witam
Planuje zakup amplitunera , lecz audiofilem nie jestem (tak mi się wydaje). Sprzęt miałby przeznaczenie do TV/KD/muzyka (orientacyjnie 50/25/25%). Z racji że mam DVD Pioneer DV400V zainteresował mnie do kompletu model VSX-1018AH-K. Na forum nie znalazłem żadnych wypowiedzi odnośnie tego modelu. Proszę jeśli ktoś potrafi się wypowiedzieć i wskazać jego wady ewentualnie, dobrać odpowiednie kolumny lub doradzić inny sprzęt w podobne klasie cenowej czyli ok. 2500zł (amp), to będę wdzięczny.

Dotychczas używałem sprzętu:
Wzmacniacz TEAC A-R600
CD- TEAC CD-P3450
Radio – TEAC T-R460
do tego kolumny
2x Eltax Liberty 5+ 150W(muzycznej) 4om 40Hz-22kHz
Nie wiem w jakiej klasie jest w/w sprzęt , ale mi odpowiadał

Zależy mi na:
1. Często słucham porą wieczorną muzy np. Older. Wówczas siłę dźwięku ustawioną wręcz na minimum wg. skali TEAC ok. 75dB, ( 0dB to pełna moc). Pomimo tak niskiego poziomu dźwięku słyszałem w sposób zadawalający bas i całe spektrum dźwięku. Chciałbym te wrażenia zachować w nowym sprzęcie.
2. Dźwięk 7.1
3. Złącza HDMI (mam TV LCD Toshibe 46ZF w zawiązku z tym chciałbym wykorzystać możliwości HDMI)

Pozostałe uwagi:
- Pokój 23m2
- Nigdy nie wykorzystałem mocy wzmacniacza większej niż 17dB na skali TEAC (50% obrotu gałki)

Z góry dziękuję za wypowiedzi

Ostatnia edycja:

bagiennik

New member
Bez reklam
W tej cenie znacznie lepszym wyborem Będzie Denon 1909 lub Onkyo 605/606, Posłuchaj w sklepie To Ci się wyjaśni :> Ze wskazaniem na Denona raczej :>

Ciekawa propozycja. Czy faktycznie ten Denon ma pasmo przenoszenia 10Hz - 100Khz? Jakie byś zaproponował kolumny (przednie, sub, satelity) w przystępnej cenie i współbrzmiące dobrze z Dannonem?

PS. Proszę o dalsze propozycje i uwagi dotyczące Pioneera.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bagiennik

New member
Bez reklam
Nie wiem, nie zwracam uwagi na takie labolatoryjne parametry ;>
Nie sugeruj sie danymi technicznymi z katalogów, sprawdz sprzęt w praktyce :> To tobie ma odpowiadać :>

Jak przystępną cene kolumn masz na myśli ?

don111

Banned
jak chcesz żeby grało dobrze cicho to poszukaj kolumn które są bardzo łatwym obciążeniem, ważne zwłaszcza jeśli wybierzesz Denona...
polecam Celestion F28

Nie rozumiem sformułowania "łatwym obciążeniem". Czy chodzi o to aby impedancja była dopasowana tz np 4om Wzmacniacza z 4om Kolumn? Czy o coś innego?

PS. Wszelkie uwagi dotyczące Pioneera nadal mile widziane.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pejotpe

New member
Bez reklam
Wysoka czułość (w okolicach 90dB+) i impedancja nie schodząca w całym paśmie poniżej 6 omów (byłoby świetnie jakby było 8, ale to byłby cud, bo sporo "ósemek" potrafi zejść poniżej 3 - taki "chłyt" marketingowy)...

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi.
Jak by ktoś miał coś jeszcze do dodania chętnie przeczytam to.
Zastanawiam się dlaczego Dannon (jako urządzenie mające wysokie notowania) jest o jakieś 700zł tańsze od Pioneera- urządzenia, które domniemam że jest w odsłuchu dżwięku gorsze. Mnie to nawet cieszy że za oszczędzę i będe miał na waciki, ale ciekawość jest zawsze ciekawością ;-).

luuzak

New member
Ja też przymierzam się do zakupu tego amplitunera pioneet vsx-1018 ale nie wiem czy warto tyle kasy an niego wydawać ?? może by ktoś napisał czy warto zainteresować się to firmą czy też nie ??

Do góry