Pioneer SC-LX82 a może Onkyo TX-NR5007

grzeorz914

New member
Witam,

Zastanawiam się nad zakupem nowego amplitunera (Obecnie posiadam denon AVR-3808) Myslalem o Pioneer SC-LX82 lub Onkyo TX-NR5007 lecz niemoge sie zdecydowac co człowiek to inna opinia wiec proszę o w miarę obiektywne ocenę. Sprzęt ma być głównie do filmów w 30% muzyka, posiadam kolumny 7.1 JBL 2xES90 + ES25C + 2xES30 + 2xES20 sub ES250P pomieszczenie 30m2 co byscie doradzili.
Gdzie najtaniej można nabyć jeden z modeli?

Z góry dziekóję z wypowiedzi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
słuchałem obydwa -ale Pioneer gra rewelacyjnie i dawno nie słyszałem tak grającego ampli . Cena dla niebieskich jest specjalna . Wejdź na priw dostaniesz info.

squad05

New member
Moim zdanie przy zamiarze wydanie takiej kwoty na ampli to warto by się umówic na odsłuchy.
Wziąłbym jeszcze pod uwagę ARCAMa AVR600 i Yamahe DSP-Z7.

grzeorz914

New member
ARCAM to wydatek ok 13000PLN wiec ok +50% ceny Pionka czy Onkyo nad Yamha sie nie zastanawiałem, może jakieś sugestie za i przeciw dla tych sprzętów, głównie chodzi o to aby sprzęt był na czasie z obsługą wszystkich formatów dzwięku a jednocześnie ładnie grał.

squad05

New member
grzeorz914 napisał:
ARCAM to wydatek ok 13000PLN wiec ok +50% ceny Pionka czy Onkyo nad Yamha sie nie zastanawiałem, może jakieś sugestie za i przeciw dla tych sprzętów, głównie chodzi o to aby sprzęt był na czasie z obsługą wszystkich formatów dzwięku a jednocześnie ładnie grał.
Co do cen to gadaj z Kikim.
Choć testów tych ampli w sieci sporo to moim zdaniem odsłuch przy wydatku kilku tyś jest wskazany.

grzeorz914

New member
Wszystko ok po prostu poza tym że brakuje mi jednego wejścia HDMI jak i wyjścia na projektor ,poza tym wydaje mi się że jest trochę za slaby jakby brakowało mu mocy. Mam ok 8k na ten cel wiec chciałem coś dobrego kupić coby pasowało do reszty. Głównie interesuje mnie bardzo dobry tor video (TV PDP-LX5090H) minimum 5 wejść HDMI i oczywiście pełen zestaw dekoderów na pokładzie.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
porównywaliśmy nawet do Arcama i Pioneer gra lepiej.
Oczywiście wybierzesz jak chcesz ale to przełomowe dzieło Pioneera. i gra rewelacja , znakomicie.
I sprawdź bo przy plazmie Pioneera wyglada jak marzenie.
Wiesz już jak gra Pioneer więc możesz teraz roztoczyć wodze wyobraźni jak gra LX82 - to wystarczy.

grzeorz914

New member
Według tabliczki 550Watt ale to o niczym nie świadczy na Pionierze pisze pobór 330W co jest bzdurą no chyba ze liczą to jak jest głośność na -80

Ostatnio edytowane przez moderatora:

grzeorz914

New member
OK ale perpetum mobile to to nie jest lekko licząc 7x190W to daje 1330W więc gdzie wcieło 1KW, Onkyo to 1160W wiec już coś bliżej prawdy ale jak to się wszystko ma do jakości i dynamiki dzwięku. Po za tym Onkyo wg danych technicznych jest lepiej wyposażony oferuje 9 końcówek mocy ,lepszy tor wizji ,mozliwość aktualizacji firmware online lub USB, 7 wejść HDMI i pare innych rzeczy. Im dlużej czytam testy tym większy mętlik w głowie mam nadzieje że odsłuch pozwoli mi zdecydować ostatecznie.

grzeorz914

New member
A jaka ta dobra cena miala by byc ? Na Pioneera otrzymałem również dobrą ofertę.
Wnioskuje z tego że polecasz Onkyo.?

Tokepit

New member
A czy różnica pomiędzy Pioneerem SC-LX82 a SC-LX72 to tylko w mocy czy w innych parametrach? (porównując na stronie Pioneera widzę tylko różnicę w mocy ale może jest inaczej?)

grzeorz914

New member
Tokepit napisał:
A czy różnica pomiędzy Pioneerem SC-LX82 a SC-LX72 to tylko w mocy czy w innych parametrach? (porównując na stronie Pioneera widzę tylko różnicę w mocy ale może jest inaczej?)

SC-LX82 ma dodatkowo
1.Przetwornik współczynnika próbkowania
2.Duże terminale głośnikowe
3.THX Ultra2 Plus

Do góry