Pioneer PDP-LX6090H, a jego rozbudowa ... SC-LX52, SC-LX72, SC-LX82

zyska

New member
:hmm: no i przyszła pora na rozbudowę zapomnianej plazmy 6090H
o amplituner:

- SC-LX52 :niewiem:
- SC-LX72 :grin:
- SC-LX82 :twisted:

właśnie? ...który? :x

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
to dość proste pytanie .
To modele plazmy extra - amplituner też extra LX 82.

moods

New member
Witaj
Zdecydowanie amp SC-LX82, blu BDP-LX91 i masz fenomenalny zestaw. Dla porównania podpowiem,że mam sc-lx72 i bdp lx71 i na tle zestawu, który ci proponuje wypada zdecydowanie gorzej zarówno jeżeli chodzi o sekcję audio jak i wideo. Mam porównanie bo widziałem go w akcji ale fundusz jakim dysponowałem nie pozwolił mi na jego zakup więc zadowoliłem się niższym modelem, który też jest rewelka(jednak jak wspomniałem powyżej 82 i 91 to jest wyzsza półka). Pozdrawiam

zyska

New member
Witaj
Zdecydowanie amp SC-LX82, blu BDP-LX91 i masz fenomenalny zestaw. Dla porównania podpowiem,że mam sc-lx72 i bdp lx71 i na tle zestawu, który ci proponuje wypada zdecydowanie gorzej zarówno jeżeli chodzi o sekcję audio jak i wideo. Mam porównanie bo widziałem go w akcji ale fundusz jakim dysponowałem nie pozwolił mi na jego zakup więc zadowoliłem się niższym modelem, który też jest rewelka(jednak jak wspomniałem powyżej 82 i 91 to jest wyzsza półka). Pozdrawiam

dlaczego staiasz aż na BDP-LX91 - nie wystarczy BDP-LX52 albo nowy BDP-LX53 ?!

Idzie nowa linia "niższych" amplitunerów VSX-1025, VSX-1020, etc. :
Pioneer: Nowa linia amplitunerów AV z obsługą iPhone - Pioneer Polska

steeze

steeze
Pomagam
VIP
Odnośnie BDP-LX91 to zupełnie inna klasa. Moim zdaniem nie powinno się go zestawiać z czymś 3 klasy niższym. Rewelacyjna sekcja video (główny chipset to współpraca inżynierów Pioneer i RT, a nie czysty outsourcing), technologia adaptacyjnego rozszerzenia długości bitu. W sekcji audio 8 przetworników Wolfsona (po jednym na każdy kanał), solidna obudowa... jest tego trochę.
Całokształt... moim zdaniem najlepszy obraz z jakim miałem do czynienia i rewelacyjny dźwięk wielokanałowy.

Jeśli wszystko ładnie zestawisz z odpowiednimi kolumnami to będziesz miał jak z telewizorem... porządny zakup na dłuuugi czas.

moods

New member
BDP LX 91 to ,,nad bluray". Jeżeli bedziesz użytkował BDP 52,71 to też jest to czysta przyjemność z oglądania i delektowania się fonią, ale gdy podłączysz ich największego brata to różnica cię powali na kolana(ja tak miałem).Szczegółowość obrazu jest zdecydowanie lepsza od reszty pioneerów. Nie mogę się wypowiedzieć na temat 53 bo nigdy nie miałem okazji zobaczyć co ma do zaoferowania. Nie sądzę jednak,że klocek który będzie kosztował około 2500zł będzie mógł konkurować z 91. To nie jest tak,że 52,,71,08 tobie nie wystarczą. To są naprawdę bardzo dobre BDP z oglądania i słuchania których będziesz czerpał masę przyjemności.

zyska

New member
BDP LX 91 to ,,nad bluray". Jeżeli bedziesz użytkował BDP 52,71 to też jest to czysta przyjemność z oglądania i delektowania się fonią, ale gdy podłączysz ich największego brata to różnica cię powali na kolana(ja tak miałem).Szczegółowość obrazu jest zdecydowanie lepsza od reszty pioneerów. Nie mogę się wypowiedzieć na temat 53 bo nigdy nie miałem okazji zobaczyć co ma do zaoferowania. Nie sądzę jednak,że klocek który będzie kosztował około 2500zł będzie mógł konkurować z 91. To nie jest tak,że 52,,71,08 tobie nie wystarczą. To są naprawdę bardzo dobre BDP z oglądania i słuchania których będziesz czerpał masę przyjemności.

Podejrzewam, że 53 to pod bajerowana wersja 52, która zastało przygoyowana pod współprace z produktami Apple.

zyska

New member
Odnośnie BDP-LX91 to zupełnie inna klasa. Moim zdaniem nie powinno się go zestawiać z czymś 3 klasy niższym. Rewelacyjna sekcja video (główny chipset to współpraca inżynierów Pioneer i RT, a nie czysty outsourcing), technologia adaptacyjnego rozszerzenia długości bitu. W sekcji audio 8 przetworników Wolfsona (po jednym na każdy kanał), solidna obudowa... jest tego trochę.
Całokształt... moim zdaniem najlepszy obraz z jakim miałem do czynienia i rewelacyjny dźwięk wielokanałowy.

Jeśli wszystko ładnie zestawisz z odpowiednimi kolumnami to będziesz miał jak z telewizorem... porządny zakup na dłuuugi czas.

Hmmmmm..... chyba muszę całkowicie zgodzić się z opinią naocznego porównania "podawanego" obrazu przez ten topowy klocek. Co do zastosowanych materiałów Kolega wie co mówi, nie będę z nią polemizował :)

Teraz muszę zadać sobie pytanie po jaką półkę sięgnąć i czy będę to wykorzystywał.

moods

New member
Uważam,że jeżeli kwota około 8tyś za 91 jest nie do zaakceptowania przez ciebie to smiało możesz kupić 71 i bedziesz bardzo zadowolony.Różnica w cenie też jest spora bo możesz 71 kupić za 3 klocki. Aby nie rozwodzic sie nad tym co ona posiada w środku i tym,że po 91 to ona jest pozycjonowana najwyżej podaję ci poniżej link do skrupulatnego testu na jej temat:
http://www.hdtv.com.pl/forum/blu-ra...zja-opinie-wszystko-na-temat-bdp-lx71-14.html

bluray

Banned
Jako posiadacz 5090H zwracam Ci uwagę, że są to modele całkowicie bezbronne na judder 1080/24p.
Problem opisany tu:
The Big Judder Problem and the Overhyping of 24p

Próbowałem coś z tym zrobić. Nic się nie da.
Ale znalazłem kiedyś informację,że PIONEER w tej sprawie produkuje zestaw amplituner + BD player który niweluje brak płynnego odtwarzania filmów z BD w 24p.
Poszukaj. I taki zestaw sobie kup.

zyska

New member
... rozumiem, że Kolega ma ten problem po podłączeniu... jakiego sprzętu?

:confused: hmmm... jak znaleźć taki zestaw?

Jako posiadacz 5090H zwracam Ci uwagę, że są to modele całkowicie bezbronne na judder 1080/24p.
Problem opisany tu:
The Big Judder Problem and the Overhyping of 24p

Próbowałem coś z tym zrobić. Nic się nie da.
Ale znalazłem kiedyś informację,że PIONEER w tej sprawie produkuje zestaw amplituner + BD player który niweluje brak płynnego odtwarzania filmów z BD w 24p.
Poszukaj. I taki zestaw sobie kup.

bluray

Banned
" rozumiem, że Kolega ma ten problem po podłączeniu... jakiego sprzętu? "
Każdego BD playera czy Net playera emitującego materiał filmowy 1080/24p.
KURO 9G nie zaimplementowanego modułu poprawy płynności odtwarzanie takich materiałów.
Sutkuje to skokowym odtwarzaniem ruchomych elementów obrazu.
To się nazywa właśnie judder.
Przykłady są wskazane w artykule pod linkiem.
Za wzorcowy przykład juddera 24p uważam scenę w 1 min 20 sek filmu Posejdon kiedy to kamera nalatuje na statek. Po opanowaniu umiejętności widzenia juddera będzie kolega widział go w każdym filmie 24p. To największy mankament 9G KURO. Ale nie tylko.
Generalnie technologii PDP.
Panas właśnie wprowadził w najwyższym modelu taki moduł kompensacji ruchu. Pioneer zaś ratował to w inny sposób.

Najlepiej na rynku radzą sobie z tym problemem Samsungi. Są tam dwa suwaki; jeden od ostrości drugi od płynności.
Problem nie wystepuje w filmacj 30 fps zaś w 25 fps jest prawie niezauwaqżalny.
Dziwię się, że problem jest Ci obcy.

Poszukam w wkleję.

Tu masz znakomity artykuł po polsku.
Artykuły — Trendy: Co naprawdę potrafi współczesna technika TV — CHIP=

Kiedy upadał dział PDP PIONEER mieli oni zaawansowane prace nad serią FUGA.
Czyli następcę KURO. Poczytaj:
World exclusive: First look at Pioneer's next-gen Kuro picture processing tech, codenamed Fuga | Home Cinema Choice
Cytat kluczowy:
Demonstrations of film pans from Toy Story and Lord of the Rings showed some pan-judder on the 9th gen screens, even in 1080p24 mode, but the stuttering was completely removed by the new picture processor. ‘
Więc dopiero nowe procki AV miały to wyeliminować.
Niezdążyli.

Ostatnia edycja:

zyska

New member
Nie korzystałem jeszcze z 24p - stary sprzęt :(
o martwiąca sytuacja zakup był świadomy przy założeniu, że Pioneer kończy z PDP, ale fakt tej ułomności jakoś mi umknął co troszkę mnie zmartwiło.
można to jakoś jakiś zestawem nadrobić? .. co wcześniej było wspomniane??

" rozumiem, że Kolega ma ten problem po podłączeniu... jakiego sprzętu? "
Każdego BD playera czy Net playera emitującego materiał filmowy 1080/24p.
KURO 9G nie zaimplementowanego modułu poprawy płynności odtwarzanie takich materiałów.
Sutkuje to skokowym odtwarzaniem ruchomych elementów obrazu.
(...)

Poszukam w wkleję.

Tu masz znakomity artykuł po polsku.
Artykuły — Trendy: Co naprawdę potrafi współczesna technika TV — CHIP=
(...)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Co zrobić, że Pioneer nie przekłamuje 24p. Niby w kinie problemu z ruchem nie ma? Od kiedy? :)
Mam pionka 42" i nie ma na co wymienić.

Do góry